Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите: Паметникът на съветската армия сам по себе си разделя нацията

arhitekt Georgi BakalovСАБ набляга на международна дейност, привлякъл е и посланици, но няма специалисти , които да загърбят частната практика и да работят в държавните структури

Интервю на Валентина НИКОЛАЕВА

Какво е новото в политиката на Съюза на архитектите в България след преизбирането ви за втори мандат?
Новите политики в САБ са свързани с повишаване на експертното начало , каквото е необходимо във всяка една сфера на живота ни, защото продуктът , който архитектите дават е еднакво адресиран към това , което всички ние потребяваме. Това е и градската среда, и пространството, което обитаваме, това са възможностите за развитие. И от тази гледна точка искаме да активираме международното си участие, за да можем да бъдем полезни тук, за вас, за България. И не случайно САБ – България е председателстващ всички архитекти от целия черноморски регион, участваме постоянно в срещите на Международния съюз на архитектите. Това са 124 държави, членуваме и в подобна организация към ЮНЕСКО. О тази гледна точка е много важно как можем да сведем към прагматизъм това , което нашата професионална и неправителствена организация ни дава възможност да направим- да подобрим нашата среда. Имаме и клуб на приятелите на архитектурата от посланици в нашата среда. Това са 33 – ма посланика, които периодично се събират. Наскоро приключихме един европейски проект, който всъщност изследваше натиска на териториите за развитие около Букурещ , София и Атина. Тоест ,тази част на Балканите би следвало да обменя по- често информации. Второто, което се опитваме да направим сега и да позиционираме е както беше в Парламента в Букурещ преди година и половина, е стратегията за такова развитие на пространството и териториите, че да може да се повиши капиталността им с оглед да се привлекат инвестиции. Тук става дума за всички дунавски и черноморски общини. Защото където има вода , там има и развитие.

Разкажете, моля, по- подробно за клуба на посланиците, само посланици от ЕС ли са в този клуб?
Не, има от ЕС, от Черноморския регион, Близкия и по- далечния изток, САЩ, Южна Америка. Целта е да търсим максимална полезност за нашата държава на международно ниво. Нашата професия на световно ниво, както и професиите на лекарите и юристите са уважавани и добре платени професии. И това не е случайно. Обществото е осъзнало полезността на тези специализирани знания за неговото развитие.

Тези политики на САБ в какво по- конкретно се изразяват и към кои части на обществото са насочени?
Те са насочени преди всичко към младите хора. Имаме много добра връзка с висшите училища, имаме и клуб на младите архитекти и кандидат- архитекти. Заедно с клуба на посланиците правим срещи. Заедно с творческите съюзи в България, които са 12 на брой –на журналистите, писателите, и всички останали, ние постоянно изразяваме позиции по щекотливи въпроси, свързани с паметниците , например..

Имате предвид и паметника на Съветската армия и паметника 1300 – години България?
Да , той / Паметника на съветската армия/сам по себе си разделя нацията. Другото е Паметника „1300 години България“. Тук имаме категорична позиция за три неща – първото е 1300 години България, второто е законността, третото е естетиката.

Каква е категоричната позиция на САБ?
Тя е, че ако се прави интервенция трябва да се спазват законите в държавата –има жив автор има и автор на околното пространство. Има място и за плочите на загиналите във войните. Но първото и най- главното е достойнството на нацията , което е свързано с 1 300 години България.

Трябва ли в новото правителство да има отделно министерство, свързано с проектирането или не?
Ако едно правителство не се опре на експертите, то няма перспектива. Моето лично мнение, че както е сега във временното правителство за двете министерства отговаря г-жа Захариева , тези две министерства бяха създадени малко принудително, за да се търсят инвестиции. Имам предвид, че един проект от началото , от документацията до въвеждането му в експлоатация може да бъде процес в едно министерство. Проблемът е в липсата на специалисти. Не става въпрос само за архитекти, а и за инженери. Но има такъв момент- този специалист, който се е реализирал в практиката, не би отделил време за такава обществена и управленска дейност. Това е големият проблем. Имаме един колега Георги Славов, който беше зам. министър. Той за 20 дни направи това, което за 12 години никой не беше направил. Достатъчно е само в наредбите да се направят някои подобрения и даже няма да има нужда от законови промени. По тази тема работим и с Камарата на архитектите и с тази на инженерите. Затова трябва да се повишава присъствието на специалисти на всички нива. Имам предвид и паметниците на културата. Там положението е тежко, защото няма създадени правила. Когато има правила и механизъм, няма значение кой ще изпълнява. Това е и задача на САБ, да подпомогнем държавата със специалисти и с идеи.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10376

Posted by on окт. 22 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.