ГЕОРГИ АНАСТАСОВ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ВЪВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ, А В НИСКИТЕ ДОХОДИ

ПО ЗАКОН ДА РЕГИСТРИРАШ ПАРТИЯ СА НЕОБХОДИМИ 2 500 ДУШИ. ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ СА НЕОБХОДИМИ 7 000 ДУШИ? КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ? ПАК БОГАТИТЕ. ЩЕ ПЛАТЯТ ЗА ПОДПИСКАТА, ЩЕ ПЛАТЯТ ЗА ПОДПИСИТЕ.

В ЖИВОТА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И ВИНАГИ, КОГАТО НЯКОЙ ИСКА НЕЩО МНОГО ХИТРО  ДА НАПРАВИ, ТО СЕ ОБРЪЩА СРЕЩУ НЕГО

НЕДОВОЛСТВОТО Е ОТ ВСИЧКИ МОНОПОЛИСТИ

МУТРИТЕ ПО УЛИЦИТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ, ДЪРЖАТ СЕ АРОГАНТНО, КАЗВА ОЩЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ ЛИДЕР

 
Георги Анастасов е роден на 2 юни 1957 г. в София. През 1982 г. завършва ВИИ „Карл Маркс”.  От 1990 до 2001 година е в частния бизнес като собственик на фирми, занимаващи се с предприемачество в почти всички сфери на икономиката. Бил е председател на Съюза на средните и дребни предприемачи – ССДЧП. Председател е на Управителния съвет на фондация „Д-р Петър Дертлиев”. Председател на партия БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ. Народен представител в 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание на Република БЪЛГАРИЯ. Председател на парламентарната група за приятелство с Република Кипър.
 

Господин Анастасов, какво е вашето усещане за ситуацията в страната в момента, предизвикана донякъде и от скандалите с подслушването?
Ситуацията е много неприятна. Неприятна, защото се нарушава първо – държавността. Второ – СРС-тата или тъй наречените записи, каквито и които и да са, дали са истински или не, не са чак толкова важни. Важно е, че се отклонява основната тема на деня – финансовата и икономическа криза, която понасят хората. Чуйте те за какво говорят – за скъпотията, за цените на хляба и олиото, за високите сметки за ток, парно и т.н. Въобще недоволството е от всички монополисти. Хората ги интересува с какво да се нахранят, с какво да се облекат, с какво да се стоплят… и най-важно да заживеят нормално. За съжаление битовата престъпност не е намаляла, мутрите по улиците си правят каквото искат, държат се арогантно и т.н. Но да се върнем на вашия въпрос. Аз имам по-особено мнение по него. Ако попитате компютърните специалисти и то големите /15-16 годишните, защото те са най-добрите/, те ще ви кажат простичко нещо. Ето един пример – дайте им записът на нашия разговор, колкото и некачествен да е той. След това те ще построят и напишат едни изречения в компютъра, пускат този запис и вие ги чувате, изреченията които аз не съм казал. Това ми го демонстрираха от младежката организация.
Да, големите, професионалните разузнавателни центрове, сигурен съм, че имат способи да установят, че въпросните СРС-та са направени с компютърно нагаждане – на звуците, не само на думите. Но, пак казвам, това не е най важното.

Не ви ли се струва, че по-важно от техническата страна е самото съдържание на записите?

Първо, съдържанието е изключително притеснително. Второ – недопустимо е по какъвто и да е начин да се ходатайства за когото и да е било. И, ако това е истината , то е много тежко обвинение към самото управление. Разбира се, трябва да се прецени наистина дали това са истински записи или не са. Ние, като истински български демократи, винаги сме искали компетентните органи да се произнасят по такива въпроси.

Избързаха ли Танов и Странджев с потвърждението си, че са водили такива разговори?
Не искам да коментирам изказванията нито на Танов, нито на когото и да било, защото това е, пак подчертавам, един скандал, който, разбира се, си има своята стойност – а тя е, че човек не трябва да бъде подслушван без да има сериозна, законова причина. Но… всяко прибързано изказване на някого е може би някаква форма на защита. Не искам да навлизам дълбоко в тази вътрешна проблематика на управляващите. Те трябва да решат този въпрос при толкова противоречиви изказвания, разбира се. Единият казва днес едно, другият утре друго…и т.н.
Вчера пък депутатът Вълчев от ГЕРБ направо ме шашардиса с изказването по “Нова телевизия”. Не само мене, сума ти хора ми се обадиха, възмутени от приказките му. Бъдете сигурна, че не съм фен на Яне Янев. Но да каже някой, че подписката за промяна на Конституцията и искането на референдум е нарушаване на държавността и защитава устоите на държавата, е неприемливо. Че в кой век живеем?!! Моят дядо заедно с д-р Дертлиев, с Коста Лулчев, с Кръстьо Пастухов и т.н.- лидери до 1948 г. на българските социалдемократи, са били преследвани и лежали в концлагери заради това, че са гласували против онази конституция след 9-ти септември или по-точно са искали промяна в нея. Питам, ние това ли време ще връщаме? Вълчев това говореше! Един човек като не знае какво да говори е по-добре да си стои в къщи. А той казва така: ДАНС с право проверява тази подписка, защото искането за нова конституция е нарушаване на държавността.
Това от една страна. Но от друга, разбира се, че е безобразие в едни списъци да има мъртви души. Когато бяха дебатите за Изборния кодекс, казах че с приемането на 7 000 подписа за партия да участва в изборите, доволно потриват ръце чиновниците  в ГРАО, сигурно си казват добре, че са изборите, че да можем да изкараме някой лев. Защото цели масиви от хора ще се продават и разпродават.

Уместно ли е да се направи аналогия на настоящата зима с Виденовата? И тогава доходите бяха ниски, зърното се изнасяше, хората мизерстваха…
Не! Не пожелавам на никого повече да се връща това време. Никога! Тази трагедия не трябва отново да я преживява българския народ. Парите тогава бяха иззети, фалираха се банки, хората обедняха. Добре, че българинът е жилав, та оцеля. Тогава заплатата беше 7-8 долара, пенсията 3-4 долара. Срамно за България ! И аз казвам, че този, който направи този сценарий и който ограби народа, трябва да понесе наказание. И ще го понесе! Господ бави, но не забравя.
В момента например аз не виждам връзка между износа на жито и поскъпването на хляба. Износът не е причина за поскъпването. Цената на житото и хляба се контролира от световния пазар. Не може на Лондонската борса една да е цената, а в България – с пъти по-малка. Нормално е, търговците ще печелят. И да нямаше износ, щяха да направят фиктивен. Не е административният начин този, с който да ограничиш търговията. Мисля, че днес проблемът не е в цените, а в това, че хората нямат пари, доходите са ниски. Затова трябва да има политика за повишаване на доходите. Нещо, което ние винаги сме твърдяли. Още от времето на д-р Дертлиев. Проблемът, отново подчертавам, не е във високите цени, а в ниските доходи.

Какво е мнението ви  за намерението на БСП да иска вот на недоверие  към правителството? Изпреварващ ход ли е от страна на Бойко Борисов искането му за вот на доверие?
Това са различни парламентарни тактики. Задължително е една опозиция да иска вот на недоверие. Когато започна парламентарната 2001 г., няма да забравя едно интересно изказване на сегашния президент, тогава лидер на Коалиция за България: ” Пожелавам ви успешна работа и непълен мандат.” Т.е. една опозиция не трябва да има пълен мандат, тя трябва да иска предсрочни избори, за да ги спечели. И нормално е да се искат различни вотове за недоверие. Дал Бог поводи!
Разбира се, друг е въпросът доколко политиката на политическа нестабилност в икономическата криза е добра. Това го казвам вече като човек, който мисли за хората и за държавата. Доколкото е останало нещо от нея. Икономическата криза, съпътствана от политическа, е неприятна, меко казано.
Колкото до искания вот на доверие – сигурно е изпреварващ ход, вие го казахте. Нормално е да се искат такива вотове. А вотове за недоверие винаги може да има. Дебатите в петъчния ден също са парламентарна тактика. И никой не трябва да се сърди. Ние живеем в демократична държава и всички демократични прийоми са разрешени. Когато ти дава възможност законът, имаш право да го правиш.

Слабост на ГЕРБ ли е изборното законодателство? С новия изборен закон капсулира ли се тази партия?
Най-напред искам да кажа, че ние като български социалдемократи имаме последователна политика от създаването на партията през 1891 г. на “ Бузлуджа”. Ние винаги ще останем  за пропорционалната избирателна система. Винаги сме били и ще бъдем против какъвто и да е избирателен ценз.  Това, че сега необходимата вноска от 20 000 лв.  е намалена на 10 000 лв.  не ни удовлетворява, ние сме против нея. Категорично. Това е избирателен ценз. Аз питам – защо ще карат Партията на пенсионерите да събира пари? Защо от бедните хора или политиката е само за богатите? Не, категорично не! И този, който иска да казва, че е в лявото пространство, защитава левите интереси, ще трябва да бъде против този ценз. И 10 ст. да кажат, че е ограничението, ние сме против , защото десетте стотинки утре ще ги вдигнат на десет хиляди, на сто хиляди и т.н.

В такъв случай малките и новите партии нямат шанс да участват в изборите…
Аз не говоря за малки и големи партии. Защото от големи много бързо стават малки и от малки – големи. Всяка партия има своя възход и падение. Нашата партия е тръгнала като малка, на първите избори е изкарала едва 300 гласа, в края на по-миналия век влиза в парламента и до 1948 г. постоянно има представители в него. Това, че на някои не се харесва, че има български социалдемократи, че ще ги има , трябва да се примирят. Независимо как се казва техният председател.
Но да се върна на изборния кодекс. На второ място ние сме категорично против пренаписването на законите. По закон да регистрираш партия са необходими 2 500 души. От къде на къде за участие в изборите са необходими 7 000 души. Кой ще спечели? Пак богатите. Ще платят за подписката, ще платят за подписите. Тук не е толкова страшно, че се искат 7 000 души, ами това, че за две седмици, дори за десет дни, трябва да се съберат тези 7 000 подписа. И никой не иска да го каже това.  Всички, които са  управлявали  България след 1990 г.  и наложиха тези подписки, искат по този начин да игнорират силово, да смачкат тези организации. Подчертавам – една лява партия не може да иска това. Не може, който изповядва ценностите на социалдемокрацията, да иска подобно нещо. Социалната демокрация иска социална справедливост за всички. Всеки да бъде представен, а не да ми се наложат две партии. Всеки цитира западния модел. Добре де, но не да стигнем до него силово, а по пътя на демокрацията. Или да вземем американския. Няма нищо лошо в тези модели, всеки има своите плюсове и минуси, но нека вървим по нашия път. Защо ще  се ограничава, което и да било?

Тези ограничения принуждават ли да се върви към коалиции?
Не точно коалиции, а ще започне окрупняване, пак ще се търсят хората на бизнеса. Нямам нищо против тях, напротив, ние сме за това да се развива средният, дребният и всякакъв бизнес да се развива. Разбира се, че и едрият бизнес  трябва да се развива, защото когато има силен, качествен  едър бизнес, той ще възлага поръчки на средния и дребния. Янко Сакъзов, основателят на партията на българските социалдемократи, е казал нещо много хубаво: “Ние сме за това хората да живеят богато и добре”. Ние за това се борим, друг е въпросът доколко се чува нашия глас.

В края на краищата какъв ще е Изборния кодекс?
Такъв, какъвто си го направи мнозинството. Аз само ще посоча един момент от книгата на Димо Казасов. Мисля, че през 1927 г. управляващите приемат един закон. Какво приемат всъщност?  Приемат, че партията спечелила най-много гласове, удвояват депутатите си. Изненадващо обаче опозицията, въпреки всичко, успява да спечели с няколко хиляди гласа и приетия закон се обръща срещу създателите си. Нека се запомни, че в живота има справедливост и винаги, когато някой иска нещо много хитро  да направи, то се обръща срещу него. Припомнете си. Ние бяхме против мажоритарните избори, бяхме само двама депутати от нашата партия – аз и Иглика Иванова – в миналия парламент. И само да спазим коалиционната култура, гласувахме, както казваше един лидер в дясното пространство,  с отвращение за мажориталните избори. Обявяваше ни се, че ще спечелим 21-24 места от 31. Кръгло зиро! Коалиция за България спечели нула мажоритарни депутати.
Ние, българските социалдемократи, категорично бяхме и против замисления праг от 8 % за коалиция. Това беше безумие, некоректно. Това беше нещо като опит за служебно спечелване  на изборите  и отстраняване  на други участници.
Аз имам свое виждане, много революционно и не толкова сложно. Примерно има 2,4 млн. гласоподаватели при 240 места в парламента. Изчисляваш ги, като разделиш числата, че за един депутат са необходими 10 000 гласа. Ако една партия събере тази цифра, нека има един депутат, ако събере 50 000 гласа – да има пет.  Елементарно е. Това е една от нашите позиции, но за сега не е чута. Ние сме спокойни хора. Знаем, че бавно и спокойно нещата си идват на място. Защото тук, при нас, са наследниците на Братков, Копринков, Анастасов, който е мой дядо, Чешмеджиев, Лулчев… Има много потомствени социалдемократи и затова не могат да ни унищожат. Ние сме организация, която си помага помежду си. И сме на принципа, ако не можеш да помогнеш, недей да вредиш на хората.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. ТОЛЯ СТОИЦОВА: БЪЛГАРИНЪТ СЕ РАДВА КАТО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА И СЕ ХВАЛИ С ТОВА

ВЕСЕЛИН ТЕПАВИЧАРОВ: ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ДОГОВАРЯН МЕЖДУ ЕЛИТА НА СОЦИАЛИЗМА И ЗАПАДНАТА СИСТЕМА

ИВАН ГЕНОВ: ТОВА КОЕТО СТАВА Е ТЕАТЪР НА АБСУРДА

ИВАН НЕЙКОВ: КОЛКОТО ПО-МАЛКО ВНАСЯМЕ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ

ПРОФ. ЧАВДАР НИКОЛОВ: МИСЛЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ БИВАТ ИЗОЛИРАНИ

ЕВТИМ КОСТАДИНОВ: ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО ЖЕЛАЕ ДА ЗНАЕ КОИ СА СЪТРУДНИЧИЛИ НА ДС

ДОСТЕНА ЛАВЕРН: БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ Е СИВА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ЗОНА, КЪДЕТО ГАЛОПИРАТ ТРОЯНСКИ ЖРЕБЦИ

ДИМИТЪР ИВАНОВ: ИМА ЯСНИ АНАЛОГИИ МЕЖДУ КОМУНИЗМА И РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ

ГЕОРГИ ИВАНОВ: ЕДНА МЪДРА ДЪРЖАВА, КОЯТО ИСКА ДА ИМА ИКОНОМИКА, ФИНАНСИРА И НАУКАТА, И ИНОВАЦИИТЕ

РАДАН КЪНЕВ: ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ В ЕДНА МНОГО ТЕЖКА РЕЦЕСИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3603

Posted by on ян. 20 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.