Ген. Драго Ловрич: Осигуряваме спането и изхранването на служителите на МВР ангажирани с мигрантската криза

Drago LovricРаботим по проекти с „двойна употреба“ на ЕС, казва още началникът на хърватските въоръжени сили

Хърватските въоръжени сили преминават през една от най-големите трансформации в своята история, отчасти заради Украинската криза. Оборудват се и се въоръжават със западни средства – въздушните сили са ремонтирани, а подводницата потвърди ракетния си потенциал по време на учението „Обединена сила 2015“, най-голямото за последните 20 години. За всичко това разказва началникът на Генералният щаб на въоръжените сили – генерал Драго Ловрич (р. 1961).

Мислите ли, че Сърбия трябва да се притеснява за своята сигурност заради окомплектоването на Въоръжените сили на Хърватия със самоходни гаубици PzH2000, хеликоптери Киова и балистични ракети VLRS M270?

Хърватска не гледа на нито една държава като на неприятел и не иска други да я възприемат като заплаха или неприятел. Хърватия е определена през механизма за сътрудничество и обща сигурност да допринася за стабилността в близкото си и широко обкръжение. Стратегическото ни задължение е отбраната на отечеството. Мисля, че нито една държава, както и Сърбия, няма причини да е усеща заплашена. Развиваме способностите се самостоятелно или в рамките на НАТО. Това е наш конституционен дълг, а и това очакват от наш хърватските граждани.

Gaubica

Допреди две години изглеждаше, че Въоръжените сили се занимаваха с дейности, с които в повечето държави се занимават цивилните институции (медицински превози, противопожарни дейности, борба с наводнения). Между другото всичко се промени след руската операция в Украйна. Започна процес на оборудване на въоръжаване. През последните две години се направи повече, отколкото за изминалите десет. Как го коментирате?

Допреди няколко години приоритетите бяха трансформация и намаляване броя на въоръжените сили, оптимизиране на организацията и интеграция в НАТО. Хърватия най-бързо от всичко нови страни членски успешно проведе и напълно въведе Интеграционния план само за три и половина години.

След успешната интеграция сме се заели със следващата задача – по-добра и по-ефикасна техника, повишаване на разходите за отбрана, ново оборудване за което сме се осланяли на способността на нашите собствени инженери и тяхната експертиза. Получихме най-добри резултати за вложените пари. Ремонтирани са хеликоптери, танкове, ракетни установки, бойните кораби и други. Вървят обученията и ученията.

След влизането ни в НАТО броят на ученията нараства от година на година. От 2011 до днес сме провели 124 военни учения за проверка на готовността. Проведохме учението „Обединена сила 2015“, което е най-голямото – сухопътно, морско, въздушно и информационно. За първи път е проверена способността за отбрана при т.нар. кибер-атаки.

Helikopter Kiowa

Кажете за хеликоптерите Киова. Ще имат ли ракети Hellfire?

Те ни бяха предложени от Съединените щати по програмата за излишък от отбранителна техника и ресурси. Първите инспекции показват, че може да получим хеликоптери в много добро състояние, на по-малко от три години и с много малко летателни часове. Най-важната им характеристика е мобилността им, защото за много кратко време може да се промени фокусът им на действие. Оборудването им включва сензори и комуникационни системи, а между останалото и противопехотни системи Hellfire. Те ще са ни полезни и в цивилните ни задачи – търсене и спасяване на хора, охрана на границата, наблюдение и разузнаване, следене на цели. Много ще подпомагат пехотата.

Планирате ли да се сдобиете с безпилотни системи?

В напреднала фаза сме. В сътрудничество с Министерство на земеделието, с финанси от европейските фондове. Това са т.нар. проекти с двойна употреба “dual use” – за наблюдение на риболовните зони в Адриатика и за нуждите на Въоръжените сили в пропорция 60:40. Това е добър пример за военно-цивилно сътрудничество.

Hrvatski voinik

Как работите с цивилните структури?

Хърватските граждани могат да са спокойни, че Въоръжените сили винаги ще са готови и способни да пазят живота и имотите им, без оглед на това каква е опасността, включително природна и цивилизационна катастрофа. Няма препятствие или предизвикателство, което хърватският войник да не е в състояние да посрещне. Видя се при катастрофалните наводнения, голените пожари, бежанската криза, а и всеки ден, когато осигуряваме медицински превоз с хеликоптери. Миналата година сме гасили 197 пожара, изхвърлили сме повече от 57 000 тона вода. Търсим, спасяваме хора.

През 2015 година се включихме в решаване на последиците от мигрантската криза. В различни инженерни, логистични и други подкрепящи операции сме отделили почти 4500 работни дни, в наши обекти осигуряваме спането и изхранването на служителите на МВР ангажирани с мигрантската криза.

Интервюто е публикувано в хърватското списание Defender (със съкращения)

6 март 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13049

Posted by on мар. 6 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.