ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ: БСП И ДПС ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ ОТ КРАЖБИ

 АТАНАС АТАНАСОВ е роден на 17 май 1959 г. в с. Батин, Русенска област. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” през 1987 г. Работи като прокурор в Разград. До 1995 е директор на РДВР – Разград . После е адвокат.  Секретер на МВР и директор на НСС до 2001 г. В момента народен представител от ДСБ. Член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на Комисията за борба с корупцията.


Едно интервю на Валентина ДУМАНОВА


С какво основно се занимава организираната престъпност у нас днес г – н Атанасов?

Има няколко сфери, от които изкарват пари, това е производство, пренос и търговия с всякакви видове наркотици, а в България се произвеждат изкуствени, в голями количества днес, на 2-ро място – проституция и на 3-то място – трансфер на крадени скъпи автомобили. С това се занимава организираната престъпност. По – големия проблем е в това, че няма противодействие на организираната престъпност в България. Сега всеки казва, да, престъпност има навсякъде. Има, но въпроса е за политическата воля на управляващите да се борят с тази престъпност. У нас няма такава политическа воля, по простата причина, че хората от сивата икономика на организираната престъпност през различни механизми успяха да издигнат на ръководни, на възлови постове в МВР и службите за сигурност, хора които са зависими от тях, за да ги прикриват, а не за да ги разкриват.

Какъв е вашият коментар за Наредбата на МВР и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) за следене на интернет пространството?  

Според мен е нарушен  чл.32 от Конституцията в който се казва, че има тайна на съобщенията и кореспонденцията у нас гарантирана през Конституцията и че тя може  да бъде нарушавана по реда на закон с разрешение на Съдебната власт. Така, че тази наредба, тя е подзаконов нормативен  акт дори, тази наредба, която дава възможност да се контролират съобщенията между различните лица и без разрешение на Съдебната власт е флагантно нарушение на Конституцията. Аз съм убеден, че тази наредба ще бъде отменена от Върховния административен съд. Тук много смешно беше, това че авторите заявиха, че тази наредба се приема в изпълнение на някаква Европейска деректива. За всички безобразия у нас се опитват да се крият зад така изисквания на  Европейската комисия. Няма такива изисквания на Европейската комисия да се нарушава Конституцията у нас.

Сблъсъкът Ви с вътрешния министър Румен Петков излезе от рамките на добрия тон след като Ви нападна на лична основа в предаването на Цветанка Ризова. Какво ще предприемете?

Всеки един човек, който се занимава с политика би следвало да е наясно, че е поел на практика ангажимент да търпи такъв вид нападки. В политиката понякога има удари под пояса, има грубости и би следвало, който се занимава професионално с политика предварително да се е настроил да понася тези удари. Аз никога лично няма да отговоря на Петков, за разлика от неговото поведение, разбира се, никога няма да отговоря, но на това негово безобразие и опити да прикрие собствената си престъпна дейност и никога няма да бъде изоставен и ще се боря за това да бъде демаскирано неговото поведение. Между другото няколко сигнала има в Прокуратурата през последните години подадени, не онези които бяха прекратени на времето, а сега срещу Румен Петков за извършени престъпления, а прокуратурата бездейства. Ще трябва да очакваме промяна на политическото статуково, т.е ново управление, което да разкрие престъпната дейност на днешните управляващи и да поиска тогава прокуратурата да им потърси отговорност. Защото днес прокуратурата е много бездейна в това отношение.         
                                                                                      
Какво недоизказано остана около аферата „Куйович”?

Ооо, тепърва има да се установяват факти и обстоятелства, но има един изклучително важен факт – стана ясно макар и с недомлъвки, че от  тази разработка е бил изключен тогавашния директор на полицията и сега главен секретар на МВР – Валентин Петров и това е било основната причина да избухне скандала. Валентин Петров много подозрително е подходил към това, че той е бил изключен от тази разработка. Не би било лошо, даже напротив, да се изясни от тази анкетна комисия, коя е била причината, Валентин Петров да бъде изваден от  кръга на лицата, които са познати, защото е много неестествено директорът на полицията, неговите подчинени да водят някаква вайна разработка, а на него да не му дадат тази информация. Това е станало по разпореждане на главния секретар. Има тук съмнения за някаква обвързаност на Валентин Петров с поведението на Куйович.

Кои са имената на новите ръководители на организираната престъпност у нас?

Сега аз име няма да спомена. Има разни прозвища – Къро, Таки и всякакви такива, въпросът е в това, че и в СИК и във ВИС макар и да имаше прочистване, вътрешни престрелки, сбивания, дали с или без участие на държавата е друг въпрос, нямаме време да го изясняваме сега това, но там няма празно, техните места бяха заети от играчи, които характерната черна на днешното състояние на тези отношения, които имат, покровителство на много високо ниво в държавата, специално от институциите, които имат задължение по закон да се борят  с тези явления, на практика те покровителстват. Това е големият проблем. Развихрили са се страшно и перат много големи количества пари. Голяма част от лъскавите строежи на Околовръстното в София, по бул. България и т.н се строят с пари от този бизнес.

Как ще приключи делото срещу  Маргините според Вас?

О не мога да гадая, но до настоящия момент това, което излезе в публичното пространство се вижда, че обвинението е много слабо, нямат доказателства, а е твърде възможно държавата да загуби това дело срещу Маргините, с което не искам да кажа, че те са най – порядъчните хора в държавата, но явно, че не си е свършило работата обвинението. Сега тук може да се постави въпроса, по какви причини обвинението не си е свършило качествено работата – дали поради некадърност или поради умисъл да се помогне на обвиняемите? Незнам.

Какво означава присъдата от 4.5 г. затвор за Митьо Очите?

Еми държавата се споразумя с Митьо Очите, това означава. Държавата се споразумя да му помогне, защото ако нямаше споразумение, наказанието щеше да бъде много по – голямо. А сега тук също възниква въпроса, каква е причината държавата да се споразумее с Митьо Очите? Дали липса на доказателства или някакъв вид мотивация от страна на прокуратурата?

Какво се случи с полицията в Перник според Вас?

Аз не знам кога, какво се е случило, но Румен Петков, както и неговия предшественик Петканов имат една практика, която аз наричам, кадрова търговия, вместо кадрова политика е издигането на ръководни постове на длъжностни лица в МВР не става с оглед на техните качества, а с оглед на това кой ходатайства за тях. Обикновенно ходатайстват спонсорите на управляващите. Така, че в тази кадрова търговия в Перник не знам какво се е случило, но това което така мога да дам една версия. Там на проведените местни избори спечели и стана кметица една дама, която е от БСП и беше народен представител и е колега на Румен Петков, може да не и харесвало, как изглежда полицията и да е поискала от Румен Петков промени. Да бъдат назначени хора, на които тя има доверие, а не които са работели досега. Предполагам.

Как виждате бъдещето на ДСБ?

ДСБ – Демократи за силна България това е марка за високо качество в политиката, независимо от това, че в настоящия момент ние нямаме достатъчно обществена подкрепа. Аз смятам, че ДСБ ще бъде част от следващото дясно управление на България. Ние имаме много важна задача с останалите десни партии да смъкнем днешните управляващи, да ги пратим в опозиция БСП и ДПС и заедно да направим ревизия на тяхното управление, защото тия ще се задавят от кражби.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Различни.Обикновенно документалистика много, от различни автори, от български и от чужди, но разбира се поради липса на време, в голяма част от случаите чета повече специализирана литература, която касае правни въпроси и дейности на службите. В момента препрочитам за втори път една книга, която се отнася за дейносттна на МОСАД и то не толкова, заради специфичните средства и методи, които са използвани в дейността на тази служба, а заради начина, по който се мотивират техните служители. Те се мотивират от постулати в Свещената книга, например за търпението, колко важно качество за такъв тип служители на такава кауза е търпението, тъй като постулата е: „Когато сме млади имаме много време, но нямаме търпение да се случат нещата, а когато остареем вече сме се сдобили с търпение, но ни е свършило времето”. Така, че би следвало хората, които трупат опит, да не чакат да остареят, за да разберат, че търпението е важно.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:


ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ – ДЖИМИ: ИЗБОРИТЕ ГИ ПЕЧЕЛЯТ ПОЛИТИЦИТЕ, ГУБЯТ ГИ PR-те

ПЕТЯ КАБАКЧИЕВА: НДСВ ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ НА ИЗЧЕЗНАЛО ДВИЖЕНИЕ И НА СИМЕОН ВТОРИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: В БЪЛГАРИЯ НИ НАТРАПВАТ ТОТАЛИТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ

ЮЛИЯН ПОПОВ: ПРЕЗИДЕНТСКА ПАРТИЯ БИ БИЛА ГРЕШКА

РУМЕН ОВЧАРОВ: В БСП НЕ Е ВРЕМЕ ЗА КАНИБАЛИЗЪМ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=588

Posted by on фев. 28 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.