ГЕНЕРАЛ КЛАУС НАУМАН: НЕ МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ ФРАНЦИЯ В ЗАТРУДНЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

General Klaus Nauman27 министри  на външните работи на страните-членки на ЕС формално дадоха зелена светлина за провеждане на военно обучение в Мали от европейски военни. В мисията, която ще продължи 15 месеца, ще вземат участие около 200 военни от ЕС. Бившият генерален инспектор на Бундесвера Клаус Науман счита, че Европа навлиза в продължителен конфликт.

 Немският канцлер Ангела Меркел  заяви, че “свободните демократични държави не могат  да се съгласят с това, че  северно Мали се превръща в твърдина на международния тероризъм”. Може ли да се каже, че това е достатъчно  основание за вкарване в действие на Бундесвера?

Обосноваването на канцлера беше ясно и еднозначно. По този повод има и съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е правното основание за решение на ЕС за провеждане  в Мали на мисия по военна подготовка, и, което е много важно, участие на западно-африканските страни в борбата против ислямистите. Много жалко, че ЕС, преди вземане на решението, загуби много време.При кризи са необходими оперативни действия, а в този случай събитията на място се определят от плановете на ЕС. Това, че Франция се реши самостоятелно на военна намеса, за да предотврати попадане на цялата територия на Мали под контрол на ислямистите беше правилното решение. И добре, че правителството на федералната република приветства тази стъпка.

Според вас, Европа трябваше ли да реагира по-бързо? Протестите в Мали започнаха още през март 2012 година…

Разбира се, и това е поредното доказателство за недоразвитостта на Европа като ефективна сила за разрешаване на кризи от този род. Северна Африка е предградие на Европа, и когато там възниква заплаха, Европа е длъжна да действа. Събитията в Либия показаха, че времената, когато американците вадеха вместо европейците кестените от огъня, след 1990 година, вече са минало.

Можеше ли времето от март 2012 г. да бъде използвано за постигане на политическо разрешаване на кризата?

За мен е сложно да преценя, още повече , че не съм в курса на това, какви политически консултации са се  провеждали. Но, като отчитам настоящите обстоятелства, ми  се струва необичайно дълъг срок от 10 месеца, в течение на който не беше задвижена нито една видима инициатива. Всички знаеха, че залогът е много голям, че цялата зона –  регионите южно от Мароко, чак до регионите южно от Египет – е заплашена да се превърне  в източник за продължаваща дестабилизация на Европа.

Необходимо ли е Германия също да се намеси на военно ниво ?

Формално, юридически Германия вече е осъществила военна намеса, като изпрати в Мали два транспортни самолета. Всичко останало зависи от по-нататъшно развитие на ситуацията. Германия не може да остави Франция в затруднено положение. И ЕС не може да наблюдава просто отстрани как се дестабилизира северна Африка. Ако е необходима военна намеса  на ЕС, то Германия е длъжна да застане на страната на своите партньори. Поради това не може предварително да се декларира нежелание  към това, за да предприеме “всички мерки”. За съжаление, такава беше първата реакция на Берлин.

Каква трябваше да бъде реакцията на Берлин?

Необходимо е да предложи помощ в рамките на възможностите. В такава криза, освен съюзниците, в полезрението трябва да се държат още два други адресата:  народът в страната , намиращ се под заплаха, а така също и ислямистите. Първите са длъжни да знаят, че им помагат, а вторите – да чуят, че целият Евросъюз поддържа Франция в борбата й срещу тях. Когато един от съюзниците мисли да не участва в кампанията  и заявява, че логистичната и хуманитарна помощ е достатъчна, то това отслабва ефективните действия на ЕС, във връзка със завършване на конфликта.

Има ли опасност Германия повече да не възприема сериозно от своите партньори?

Германия е важен партньор на ЕС и НАТО, но съмненията в тяхната надеждност по време на либийската криза все още не са отминали. По време на криза не се действа със счетоводни маниери, кой и къде сега изпълнява тази или онази международна мисия. Аз считам, че неизменният интерес на Германия се състои в това, че тя разглежда като надежден партньор ЕС и НАТО. И това трябва да стане пътеводна светлина за правителствата при вземане на техните решения.

Освен транспортните самолети, правителството на ФРГ се подготвя  в близко време да изпрати в Мали военни инструктори. Колко дълго може да продължи тяхната мисия?

Сложно е да се каже. Френският президент подготвя своята страна за дългосрочна бойна мисия, затова и пребиваването на военните инструктори в Мали трябва да се подготвят под доктрината  “по-бърз старт, за да свърши всичко по-бързо”. Военният инструктаж също предполага, че инструкторите трябва да бъдат готови за това, че вероятно ще съпровождат обучаваните от тях отряди в бойните операции. Освен това, след възможната победа над ислямистите, която сама по себе си се явява непосредствена задача, е  необходимо стабилизиране на района. Всички мисии, като се започне от 1991 г., показват, че това по правило продължава много дълго. Боевете в Косово завършиха през  1999 година, но немските войници там са и до сега.

… и в Афганистан също. Между другото, през  2001 година също се говореше за това, че “ не трябва да се превърне Афганистан в крепост на международния тероризъм”. Може ли мисията в Мали да стане втори Афганистан?

Тези, които воюваха в Афганистан, имаха достатъчно време, за да изучат допуснатите грешки, за да не ги повтарят сега в Мали. Началото на двете кампании действително е сходно, доколко новото е, че става дума за това да се лишат терористите от райони за отстъпление и базиране. Това, че “Ал Кайда” търси нови райони за своята дейност от момента на навлизане на войските на НАТО в Хиндукуш, е известно не от първия ден. Този процес  наблюдавахме през последните години в Сомалия, Северна Африка.”Ал Кайда” е жива и на нейната решимост да противостои Западът никога не е изчезвала. Ние сме длъжни да се настроим на това, че влизаме в продължителен конфликт. Не може да знаем къде ще достигнем с тази акция, но с военната намеса на Франция, поддържана от ООН и ЕС, трябва да бъде свързана и увереността ни в това, че успешно ще доведем тази мисия до нейния край.

Съществува ли стратегия за изхода от военната мисия в Мали?

Аз не мога да знам това, но съм сигурен, че тези, които са приемали във Франция решението за началото на военната намеса в Мали, са помислили и над финалните въпроси, затова как след това да се измъкнат от тази история. По принцип, при тази ситуация страната може да се напусне само тогава, когато демократично избраното правителство може със свои сили да контролира цялата територия на страната и има гарантирани перспективи за успех.

Освен в Мали, на Бундесвера е поръчана още и мисия в Турция. Заедно с това, сега се извършва преструктуриране  на целия военен апарат  на Германия. Всичко това не претоварва ли армията?

Аз не мисля така, и министърът също не допуска това. Но Мали отново показва общото слабо място на Европа: европейците имат на разположение 1,7 милиона войници. В САЩ-1,7 милиона войници. Когато ние сравняваме, какво правят те, и какво може да принуди Европа да застане на колене, нещо тук не се връзва. Само си представете: в цяла Европа ежегодно се харчат 200 млрд.евро за отбрана, и при това може да се задействат само 10 % от своите военни сили. И за това обстоятелство е необходимо да се замислят сериозно политиците. Европа е длъжна да измисли нови, по-добри решения за това как да организира своята безопасност. В бъдеще ще възникват нови конфликти от този род, добавящи се към съществуващите. Поради това ЕС и НАТО са длъжни да помислят над по-рационални решения за това,  как с текущите разходи да защитят народите на Европа от застрашаващата опасност.

Автор: Die Welt. Публикувано във в. Кавказ.

Превод: Методи Славчев

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6030

Posted by on ян. 21 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.