Газовата геополитика в Югоизточна Европа

Konferencia BG geopolitikaВ София се проведе един от най-сериозните международни форуми в сферата на енергийната сигурност, геополитиката и газът. Конференцията събра водещи енергийни специалисти и геополитици от България, Гърция, Турция, Сърбия, Италия, Унгария, САЩ и Европейската комисия. Организатор беше Българското геополитическо дружество и сп. „Геополитика“.

Бяха обсъдени различните варианти за намиране на решение за газовите доставки и транзита в Югоизточна Европа. Дебатираше се за основните газови проекти, които засягат региона – „Южен поток“, „Турски поток“, Южния газов коридор, „Северен поток“ 1 и 2, терминали за втечнен газ, нови маршрути.

Йоанис Михалетос от Института за анализи на сигурността и отбраната от Атина, говори за надпреварата за енергийна сигурност на Балканите. Първо имаме Руската федерация, която така или иначе е основният доставчик и се очаква тя да остане такъв. Основната разлика е процентът руски доставки в дългосрочен план – дали 35%, дали 25%, дали повече, но те ще останат основният доставчик през следващото поколение. Колкото до Азербайджан те ще снабдяват, защото южният маршрут е достатъчно стабилен като технология, но общите резерви на Азербайджан плюс тези, което се използват за местни нужди, са някъде 1 трилион кубични метра, което не е достатъчно да снабди целия ЕС в дългосрочен план. Така че Азербайджан може за 2 години да обслужва Европа. Според Михалетос при Иран основният проблем не е технически, а геополитически, защото Иран вече е страна, която има много силна опозиция от страна на съседите си. Михалетос очерта като основен проблем пред Гърция в сферта на енергийната сигурност слабостата на политическия елит в страната.
Докладът на проф. Константин Димитров от Скопие беше на тема „Влиянието на природния газ: откъде могат да дойдат алтернативите“. Сръбският гост, д-р Душан Пророкович, директор на Центъра за стратегически алтернативи, направи презентация свързана с географията на Балканите и енергетиката на континентална Европа – един маршрут за няколко газопровода. Пророкович подчерта ролята на политиката в енергийните проекти, която най-често е в ущърб на малките страни.

Във втория панел д-р Калоян Методиев очерта проблемите и перспективите пред проекта „Южен поток“ и предложи модел за излизане на „задънената улица“ в която попадна проекта. Американският геополитически анализатор д-р Фредерик Уилям Енгдал предизвика овациите на залата с интересното си и провокативно експозе в което очерта голямата геополитическа карта на света и основните предизвикателства, които стоят пред нея днес. Д-р Волкан Йоздемир, председател на Института за енергийните пазари и политики в Турция говори за геополитиката на турската енергетика спрямо газовият пазар на Балканите. Той призова за по-тясно сътрудничество между Турция, България и Гърция в газовата сфера. Сигурността трябва да върви по три линии – на търсенето, на доставките и на транзита.

Серджо Маталучи от Natural Gas Europe представи свое изследване за газовият проекти в България, което е подготвил специално за форума. Маталучи е интервюирал водещите енергийни специалисти от цяла Европа за това как виждат развитието на газовия сектор в България. Представените данни ще бъдат публикувани в сборника от конференцията.

Третият панел започна с доклада „Каспийските перспективи на Южния газов коридор на ЕС“ на д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. Атила Холода от Aurora Energy Kft, Унгария защити идеята за шистовия газ като алтернатива на общата европейска енергийна сигурност.

Докладът на Кристоф Ковач, Дирекция Енергетика на Европейската комисия, беше на тема „CESEK: как да дешифрираме кода на диверсификацията и пазарната интеграция на газовия сектор в ЮИЕ“. Г-н Ковач започна с това, че газът все още няма алтернатива като цена. „Не казваме, че не искаме руски газ, но ставаме все по-зависими“. Той изнесе данни, че ЕК планира изграждането на 2 нови малки терминала в Източна Европа. Годишният пазар на газ в Европа възлиза на 400 млрд. евро. Накрая завърши с думите: „ Не искаме да убиваме транзита в Югоизточна Европа“. Д-р Валентин Катранджиев направи своеобразно обобщение на този панел като представи шансовете и препятствията пред проекта за Европейски енергиен съюз.

Резултатите и основните изводи от конференцията бяха обобщени от секретаря на Българското геополитическо дружество Тодор Кондаков, който закри форума.

6 ноември 2015

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12725

Posted by on ное. 5 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.