В прегръдките на такъв Европейски съюз нищо добро не чака Балканите

dusan-prorokovicСръбският портал ФАКТИ публикува статия на политолога д-р Душан Пророкович. Основните моменти от статията на сръбския политолог:

– Тъй като процесът на „уестърнизация” на балканските държави и общества е очевиден, а последствията от него ще бъдат „стягане на интеграционната прегръдка”, положението на Балканите през 2015 година ще бъде по-лошо, отколкото при предходните години.

– През първото десетилетие на ХХІ век стана все по-видимо, че Европейският съюз се трансформира в средство за опазване на еднополюсния свят с „евроатлантическите метрополии” (САЩ, Канада, ЕС) като световен център.

– Малките и бедни страни като балканските са осъдени да останат в зоната на икономическата и политическата „периферия”. Това е системен проблем и една от причините за лошата политическа и катастрофална социално-икономическа среда на Балканите.

– Чрез контрола на символичната икономика и финансовите потоци метрополиите насочваха цялата световна икономика, поради което останалите регионални сили като Китай, Индия, Бразилия или Русия (каквото и да предприемат) в най-добрия случай можеха да достигнат до статута на „полупериферии”.

– Проблемът на балканските държави е в това, че все още няма съзнанието, че Европейският съюз такъв, какъвто е днес, не може да бъде фактор на позитивни промени. Дори напротив: колкото по-твърдо бъдат в т.нар. „интеграционна прегръдка”, толкова условията ще стават по-трудни.

– Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предупреди: можем само да се превърнем в „протекторати под наместничеството на европейски комисар и местни клептократи, с младеж като единствена по-значителна стока за износ”.

14 февруари 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11252

Posted by on фев. 14 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.