В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ МАЙ НЕ РАЗБРАХА КАКВО ИМ КАЗАХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

Kaloyan Metodiev 2005СЪЗДАВАНЕТО НА ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЩЕ Е ГРЕШКА

Европейците изпратиха ясен и категоричен сигнал към европейските институции. Евроскептичните партии взеха исторически победи във Франция, Великобритания, Дания, Белгия. Ръст бележат в Австрия, Полша. За пръв път имаме пробив на модела след Втората световна война в Германия, където „Алтернатива за Германия“ влиза в европарламента. Източна Европа не е по-назад в това отношение.  Да не забравяме, че ХДЗ в Хърватия и Фидез в Унгария, например, макар и членове на ЕНП, имат много повече общо с Националния фронт във Франция, отколкото с 2/3 от членовете на народната партия. Източноевропейската еманципация рано или късно ще стане факт и ние няма да сме втората категория пътници в европейския влак. Въпрос на време е да разберем дали вътре в ЕНП няма да протекат някакви процеси, както и при катастрофиралите социалисти, които ще трябва да се равняват по партии като Сириза.

Най-голямата грешка, която може да се направи в новия европейски парламент ще е създаването на т.нар. голяма коалиция (ЕНП, ПЕС и либералите). Тогава вече ще стане ясно, че или не са адекватни на реалностите или работят по модела Станишев – задържане на властта на всяка цена, на инат, за сметка на пропагандираните демократични ценности и някакъв морал.

Проблемът за големите европейски партии е именно скупчването в центъра. В това, че последните 15-на години, ако на брошурите на ПЕС и ЕНП нямаше син и червен цвят, за да разберете кой е писал текста, няма как да се ориентирате по съдържанието им. Започва се с по-силна и социална Европа и се завършва с права на човека и демократични ценности. Очевидно това вече не работи.

Избирателите в големите страни показаха по недвусмислен начин, че това не им харесва. Този модел на Европейския съюз е изчерпан. Ако не искаме да загубим ЕС трябва да се промени конструкцията, начина на функционирането му, ценностите и елита. Ако сега се направи голяма коалиция, както вече предложи един от виновниците за провала – Жозе Мануел Барозу, това ще означава задълбочаване на кризата. Може напук на европейските граждани да се избута още един мандат, но след това силата на избирателната плесница ще е още по-звучна и вече с разрушителен ефект.

Допълнителен проблем са постоянните етикети (не мислете за България) – крайна десница, крайна левица, радикали, популисти и т.н., а това всъщност си е десницата и левицата в чист вид. Центърът беше окупиран от либералните елити, които буквално приватизираха Европейския съюз и го подчиниха на своята политическа идеология. Това в политологията се нарича узурпация. Убедително спечелилата във Франция Марин льо Пен не говори много по-различно от, а и цитира често, генерал Шарл де Гол – един от последните политици със здрав разум на голямата европейска политическа сцена. Промяна, на базата на връщане към корените и базовите ценности, е пътят по който трябва да поеме Европа. И ние в България ще поемем по този път, но ще ни е необходимо още малко време. Близо 70 % негласували са идеален резервоар за промяна.

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Общество.нет (цитирането и активните линкове за задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9554

Posted by on май 26 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.