В ДЯСНО ТРЯБВАТ ХОРА БЕЗ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ БЕЗ КОМПЛЕКСИ, – Мария Капон

Мария Капон, независим депутат и наблюдател в Европейския парламент: В ДЯСНО ТРЯБВАТ ХОРА БЕЗ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ БЕЗ СКРУПУЛИ

Мария Капон е родена на 8 април 1969 г. в Пловдив. Основното си образование завършва във френски лицей в Маракеш, Мароко, а средното си в езикова гимназия в Пловдив. Висшето си образование по продуктов маркетинг пък получава в Мюнхен. Владее пет езика. Депутат в 40-то НС, наблюдател в Европейския парламент. Омъжена, с едно дете.


Вие сте от политиците с различно виждане за развитието на десницата. Защо се провалиха десните лидери според вас?
Най-меко казано десните лидери извървяха развитието на обществото и отношенията в него. Тези стратегически за България цели, които си бяха поставили в началото на прехода, са изпълнени. Оказа се, че те не са готови да понесат резултата от тази политика, която водеха смело. Хората в България вече се интересуват от качеството си на живот, сигурност, образование, инфраструктура, здравеопазване. При всичкото ми уважение, тези лидери останаха там, в онова време, в онова говорене и противопоставяне. Хора като Желев и Валенса също имаха историческа мисия и свое мислене, но не го натрапиха на другите и не превърнаха партиите си в заложници на отминали епохи.
Как трябва да изглежда българската десница?
Карате ме да мечтая. Модерна, прагматична и експертна. Може би това са първите три важни определения. Трябват хора без комплекса на миналите взаимоотношения. Без комплекси не значи без скрупули. Най-малкото трябват хора, които са наясно какво работи един политик, а именно, че той обслужва гражданите. Те трябва да живеят по-добре, затова го избират и му плащат заплата. Днес виждаме хора, които се занимават със себе си или с религиозни упражнения на тема морал.
Кои са хората, които могат да я променят?
Ами може би вие сте от тези хора? Защо не? Извън официалната политика има достатъчно почтени, кадърни и образовани хора, които са доказали, че могат да бъдат полезни на обществото. Вижте, за една година съм събрала огромен албум от „етикети”, които се лепят по всички политици от център-вдясно. Срещу всеки може да се хвърли камък, но не всеки може да положи основата на къща. Важно е кои са хората, способни да изградят модерен десен проект за България – другото са отношения от сапунени сериали. До себе си имам хора като Николай Младенов, Димитър Абаджиев и Елеонора Николова. На тях им се работи и не искат да гледат втори път срама на последните президентски избори.
Очакван процес ли беше за вас разпадът на ДСБ?
ДСБ не се е разпаднала. Това е култов тип партия, която идва и си отива с лидера си. Просто там се намериха хора, които търсят истинско и ефективно занимание с политика и отказват да се съобразяват с измислените постулати на един политически орден.
С Димитър Абаджиев сте политически партньори, докъде може да стигне сътрудничеството ви – политически клуб, партия или неформална тематична коалиция?
Знам, че всички искат веднага да видят резултата, но дрехата, която ще събере „новото”, е следствие. Първо, важно е да се избистрят големите обществени потребности и нашите предложения за решаването им. Това е политика. Другото само ще дойде като решение.
Кои са другите ви политически партньори?
Аз не искам да вдигам огради или да посочвам любимци. Стожерът, който трябва да ни събере, е проектът за модернизация на България. Не можем да обитаваме ЕС като бедни роднини, поканени по милост.
Може ли сред тях да се окаже и столичният кмет Бойко Борисов заедно с бъдещата си партия ГЕРБ?
Няма нужда да сме еднакви, а да работим за една цел, особено, когато тази цел е гербът на България. Ще видим партията му, хората и политиката, която предлагат. Но и сега работим с кмета на София по проблемите на бюджета, боклука, социализиране на наркозависими след лечение, образование и др.
Вие сте и наблюдател в Европейския парламент. Подготвени ли сме за членството както ни уверяват управляващите?
Разбира се, че ние не сме подготвени напълно. Управляващите го казват, защото много искат да носят лаврите на успеха, но когато тръгнете в страната, виждате, че този държавен успех все още не е персонален за българските граждани. През последните дни в Европейския парламент се разглежда докладът за присъединяването на България и Румъния и вече са ясни категорично лошите оценки към българското правителство: европейските депутати искат ясни действия от наша страна за бързи промени в Конституцията, които да осигурят независимостта на съдебната власт; трябва да се дадат доказателства за ефективна борба с организираната престъпност; приложение на практика на НПК; въвеждането и приложение на новия ГПК; ефективна борба с прането на пари и с корупцията. От нас се иска най-вече прилагане на прозрачност в процедурите за харченето на публични средства. Датата 1 януари бе вот на доверие към българските граждани, но тепърва правителството ще понесе негативите за лошата си и некомпетентна работа и липсата на политическа воля.
В проекто-доклада на Джефри ван Орден, който ще се гласува в Европейския парламент, е включена и забележка за липсата на ефективен и прозрачен следприватизационен контрол, както и отваряне на досиетата на Държавна сигурност, с независима, а не партийна комисия. Това са само част от задачите ни, които са изключително трудни за изпълнение. Грозят ни предпазните клаузи, съгласно договора, но тяхното включване зависи единствено и само от действията на правителството.
Какви са опасностите за държавата и обществото след 01.01.2007?
Основната опасност са икономическите интереси, които стоят зад гърба на правителството и тромавата и нереформирана администрация да блокират процеса на усвояване на еврофондовете. Слабата политика на българското правителството лесно може да се превърне в евроскептицизъм. Така българинът ще се окаже в позата да вижда хубава дреха на витрината, но понеже е скъпа, ще каже, че е грозна.
Какви книги четете?
Не смея да изброявам всичко назад, но в момента препрочитам последната книга на Никола Саркози. Какво да се прави, уча се в движение, а тя ми стана като наръчник по модерна политика. Иначе заспивам със закони, регламенти, директиви…

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Георги Табаков, председател Георги Табаков, председател на Български икономически форум 

 

 

 

ПИТЪР ПРЕСТЪН: ВЕЛИКОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е, ЧЕ ДАВА ЖАЖДА ЗА ОЩЕ ЗНАНИЕ. 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=196

Posted by on ное. 9 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.