ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА ЕГИПЕТ, НАБИЛ ФАХМИ: ИМАМЕ ТЪРКАНИЯ С МЮСЮЛМАНСКИТЕ БРАТЯ

Nabil FahmyРАБОТИМ С АМЕРИКАНЦИТЕ, НО ЗНАЕМ ЦЕНАТА НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С РУСНАЦИТЕ

Набил Фахми е външен министър на Египет. Роден е на 5 януари 1951 г. в Ню Йорк. Завършил е математика и физика в Американския университет в Кайро. Кариерен дипломат. Баща му е външен министър на страната от 1973 до 1977. Интревю по време на посещението му в Индия за Таймс оф Индия.

Каква е днешната ситуация в Египет?

Имаме подробен план за установяване на демократични институции, чиято последна стъпка е след 9 месеца.  Проектът за конституция е готов, референдумът трябва да се проведе след 4 седмици, после имаме избори за парламент и президент. Надяваме се честотата на демонстрации да намалее.

Въпреки това средата остава политически бременна. Все още имаме търкания с Мюсюлманските братя, има и насилие. С проби и грешки демократичният процес ще стана по зрял.  Може да протестирате, но за щастие не на улицата.

Какво преживява Близкият изток?

Огромна социална промяна наречена Арабска пролет – младо население със свобода на информацията и десетилетията лошо управление.

Това е преходен период. Изправени сме пред предизвикателството да отговорим на нуждите и очакванията на хората, дори по време на  бурни политически периоди, които не са благоприятни за инвестициите и туризма. Ние трябва да изградим бъдещето, иначе светът ще продължи напред без нас.

Дали дългогодишното Американско-египетски отношения са в опасност?

Египетско-американските отношения имат много силен фундамент. Но напоследък, връзките минаха през бурни моменти. Това са важни отношения, затова е важно правилно да се управляват. Много се внимателни, за да позволим моментните различия да не засегнат стратегическото партньорство. Военното сътрудничество трябва да е постоянно, устойчиво и предвидимо. Това е което предизвиква моята загриженост поради скорошните различия със Съединените щати.

Спря ли САЩ военните ви доставки?

Те отложиха доставката – това беше грешка. Ще продължим да сътрудничим със САЩ във военната сфера, но по въпроси свързани с националната сигурност, Египет няма да пести усилия, за да сме сигурни, че имаме и други опции. Знаем цената на сътрудничеството с руснаците. Скоро отивам в Китай. Ще диверсифицирам нашите опции. С цялата ми откровеност, да, имаме някои трудни моменти със Съединените щати и въпреки че Джон Кери омекоти някои от нещата, когато беше в Кайро, в наш национален интерес е да имаме и други възможности.

Ще продължи ли Египет своята ядрена програма?

Да. Ще рестрартираме нашата мирна ядрена програма.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8325

Posted by on дек. 19 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.