Вук Драшкович: Патриархът и Светият синод отказаха да служат с папата заради правило № 10 от 325 година

Vuk DraskovicВук Драшкович роден на 29 ноември 1946 година в областта Банат. Завършил е право, но по югославско време работи като журналист. Известен сръбски политик, писател, политик и председател на Сръбското движение за обновление. Драшкович е бивш заместник министър-председателя на Съюзна република Югославия и министър на външните работи на Държавния съюз на Сърбия и Черна гора и Република Сърбия. Многократно е избиран за депутат. В момента е част от управляващата коалиция, начело с премиера Александър Вучич. Минава за една от екцентричните фигури на сръбската политическа сцена.

Защо толкова акцентирате на връзките между службите за сигурност и църквата?
Комунистическите служби за сигурност все още управляват Сърбия, а и мнозинството в нашата Църква. Имат обща програма, според която Западът е анти-православен и анти-сръбски. Комунистическите служби искаха да съхранят комунизма, а сръбският елит и църква им помагаха в това начинание, тоест поддържаха един проект за убийството на Югославия и вярата, че на нейните развалини ще се издигне щастлива, голяма, светосавска, руска и анти-западна Сърбия.

Как църквата, която беше задушавана по време на комунизма, участва в това?
Те винаги са били анти-западняци и това винаги е струвало скъпо на нашата нация, и ще ни струва. Сега ще ви кажа нещо, което премълчах в своите политически спомени, публикувани в книгата „Куршум“. Мислех, че трябва да се скрие. През март 1994 година бях на посещение в Рим, като лидер на анти-милошевичевата и анти-военна опозиция в Сърбия. Там ми предадоха съобщение, което да предам на нашия патриарх – да покани папа Йоан Павел II да посети Сърбия, и да кажа, че папата гарантира, че той и патриарха ще служат в църква по православния обряд, в църка, която избере нашият патриарх. И още, папата пред световните камери и медии ще коленичи на врачарското плато, на мястото, където са изгорени мощите на Свети Сава, ще целуне земята и ще призове за отмяна на санкциите срещу Сърбия и Черна гора.
Патриархът и Светият синод ме приеха и отговориха, че не могат да приемат искането заради правило № 10. Бях изненадан, настоявах да разбера кое е това правило № 10, за да науча, че правило № 10 е от Първия събор от 325 година в Никея, председателстван от император Константин, и гласи: „Който служи с еретик, сам е еретик“. Според тяхното тълкуване на това правило от времената, когато християнството е било единно, папата е еретик. И въобще, западният християнски свят е еретически. Ние и днес слушаме същите или подобни проповеди, че Бог в Европа е мъртъв, мъртъв е в Америка и че Бог винаги ще остане само на Изток, преди всичко в Русия. Така че, недейте да се чудите как се е родило анти-западничеството в църквата. То е константно.

Защо комунизмът след падането на Берлинската стена остана само при нас и се опита да еволюира?
Това е отново решаващата роля на Русия, относно възприятието, което мнозина имаха в тогавашна Русия. Не вярваха, че нещо драматично се е случило в Москва, по-скоро разчитаха, че падането на Берлинската стена и разпада на Варшавския договор са малка грешка, която ще бъде поправена, комунистите ще се върнат на власт и Червената армия отново ще дойде до Берлин, а вярваха, че ще стигне и до Белград.

Сп. Неделник (Сърбия) /със значителни съкращения/

19 март 2015

Общество.нет (цитирането на, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11370

Posted by on мар. 19 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.