ВРЪЗКАТА КЛИНТЪН-ПИНЧУК: УКРАИНСКИЯТ ОЛИГАРХ И ПРЕЗИДЕНТСКОТО СЕМЕЙСТВО

Viktor PincukЗнаете ли кой е Виктор Пинчук, вторият най-богат украинец? Този стоманен магнат е изградил сериозна мрежа от връзки на Запад, във Съединените щати и Франция. Филантроп, който спонсорира артисти и сега финансира „революцията“.

Автор: Манлио Динуци (Рим, Италия)

На масата на преговорите в Киев, където беше договаряно формалното споразумение между правителството, опозицията, ЕС и Русия, официално нямаше представител на могъщата международна олигархия – в по-тесни връзки с Вашингтон и НАТО, отколкото с Брюксел и ЕС – която тласка Украйна към Запада. Емблематичният пример е Виктор Пинчук, стоманен магнат, 54 годишен, класиран от списание Форбс сред най-богатите хора на планетата.

Пинчук започва да натрупва състоянието си през 2002 година, когато се жени за Елена, дъщеря на Леонид Кучма, вторият президент на Украйна (1994-2005). През 2004 година неговият знатен тъст приватизира Криворижстал, най-голямата стоманена фабрика в Украйна, като я продава на Интерпайп Груп, където съсобственик е неговият зет, за 800 милиона долара, около 1/6 от реалната й стойност.

По този начин Интерпайп придобива монопола върху производството на стоманени тръби. През 2007 година Пинчук основава EastOne Group Ltd, международна инвестиционна консултантска компания, която осигурява на мултинационалните всички инструменти за проникване в икономиките на Изтока. По същото време, той става собственик и на 4 телевизионни канала, плюс популярния вестник „Факти и коментари“, който има тираж от 1 милион копия. Без да пренебрегва благотворителността, той основава фондация Виктор Пинчук, която е най-голямата частна украинска „филантропска организация“.

Чрез своята фондация Пинчук се свързва със семейство Клинтън, като подкрепя Clinton Global Initiative, започната през 2005 година от Бил и Хилъри, чиято мисия е да „убедят световните лидери да създадат и въведат иновативни решения по отношение на все по-големите глобални предизвикателства“. Зад този блестящ лозунг се крие истинската цел: да се създаде силна международна мрежа за подкрепа на Хилари Клинтън, бившата първа дама, която след като беше сенатор от Ню Йорк (2001-2009) и държавен секретар (2009-2013), започва втория си опит за влизане в президентството.

Viktor Pincuk i Klintan

Плодотворното им сътрудничество започва през 2007, когато Бил Клинтън благодари на „Виктор и Елена Пинчук за тяхната енергична социалнa дейност и подкрепата им за нашата международна програма“. Тази подкрепа на Пинчук се изразява първоначално в 5 милиона долара, последвана и от други траншове за Клинтъновия глобален институт. Това отваря вратите на Вашингтон за Пинчук: за 40 000 долара месечно той наема лобиста Даниел Е. Шоен, който организира серия контакти с влиятелни фигури, включително дузина срещи в една година (между 2011 и 2012) с официални лица от  Държавния департамент. Това се оказва прекрасно за бизнеса, като позволява на Пинчук да увеличи своя експорт за Съединените щати, въпреки че металурзите от Пенсилвания и Охайо сега го обвиняват в дъмпинг на цените на американските стоманени тръби.

За усилване на връзките със САЩ и Запада Пичнук стартира Ялтенска европейска стратегия (YES) –  “най-голямата източноевропейска социални институция за публична дипломация“, чиято официална цел е „да помогне на Украйна да се развива като модерна, демократична и икономически ефективна страна“. Благодарение на финансовите възможности на Пинчук (той просто е пръснал повече от 5 милиона долара за своя рожден ден в шикозен френски ски курорт), YES е в позиция да направи широка мрежа от международни контакти, които стават публични на годишната среща в Ялта. Тя събира на едно място „повече от 200 политици, дипломати, държавници, журналисти, анализатори и бизнес лидери от повече от 20 държави“. Сред тях се открояват имената на Хилари и Бил Клинтън, Кондолиза Райз, Тони Блеър, Джордж Сорос, Жозе Мануел Барозу и Марио Монти (който участва на срещата през миналия септември), наред с други по-малко известни типажи, но не по-малко влиятелни, включително лидери от Международния валутен фонд.

Както каза Кондолиза Райз на срещата на YES преѕ 2012: „Демократичната трансформация изисква време, изисква търпение, изисква подкрепа. Както отвън, така и отвътре.“ Брилянтно обобщение на стратегията приета от Запада под мантията на „външата подкрепа“ да прокарва „демократични промени“. Стратегия напълно заздравена от Югославия до Либия, от Сирия до Украйна, която се състои в забиване на клин в пукнатини, които съществуват във всяка държава, и разклащане на основите й чрез подкрепа или подстрекаване на анти-правителствени протести (като тези в Киев, също точни и организирани така че да изглеждат напълно спонтанни), подкрепа чрез еуфорична медийна кампания срещу управлението набелязано за елиминация. В случая на Украйна целта е да се бутне държавата или да се раздели на две: една част, която да се присъедини към НАТО и ЕС; една да остане дълбоко свързана с Русия. Ялтенската европейска стратегия на Клинтъновата олигархия приятелски се напасва в този контекст.  

Voltaire Network (Rome, Italy)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8941

Posted by on фев. 27 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.