Владимир Шопов : България влиза драматично в ЕС

Владимир Шопов е роден на 1 април 1970 година в София,  политолог, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски” и Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в Оксфордския университет, Лондонския университет, Калифорнийския университет в Сонома и Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. В момента работи като  старши анализатор в “Алфа Рисърч”. Женен с едно дете.

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Има ли криза на идеологиите?
Основното, което се случи с модерните идеологии е, че през последните десетилетия те загубиха претенцията си да могат да правят мащабна легитимна промяна в обществата. Самите общества станаха по-пъстри и по-трудно подлежат на онзи амбициозен натиск от страна на идеологии като социализма и либерализма да променят едва ли не всичко вътре в тях. В същото време и самите граждани поставиха много по-твърди изисквания относно степента, в която желаят политиката да се набърква в техния живот. Да, това води до криза на „големите” идеологии, но далеч не изчерпва от съдържание различните идейни позиции, от които се търси решение на публичните проблеми.
Тройната коалиция като политически субект?
Договореният регламентиран достъп до публични ресурси на трите партии е трайната основа на това формирование. То няма поведение на отделен политически субект, дори отсъства желание да бъдат заделени усилия за изиграването на тази форма на демокрацията. Това е откровена, но изключително арогантна нагласа, която засега остава без последствие. Коалиция дори не е особено уместно понятие, защото предполага идейни проекти, дистанции, които колективно са реализират, скъсяват. Това формирование няма политическа идентичност, но математически е стабилно.
Прогнозата ви за съставните части на тази коалиция?
Съставните части на управляващите или губят подкрепа сред избирателите (БСП и НДСВ) или постепенно губят публичната си легитимност (ДПС). Тази динамика до голяма степен предопределя политическия им хоризонт, за тях предсрочните избори са предсрочно излизане от властта, а българските партии са все повече пристрастени към нея. Повечето са вече на практика «партии на властта», извън нея те нямат структура, нямат ресурс, нямат хора. Единствената промяна може да дойде от евентуално партньорство Симеон II – Бойко Борисов, само то не би лишило НДСВ от достъп до властта.
Бъдещето на дясното?
Тази дискусия е вече почти отделно, самостоятелно занимание. Десните партии, за да ги има, просто трябва да се обърнат към дневния ред на хората в тази държава, които са гласували за тях. Абсурдна е ситуация, при която има икономическо движение напред, а се твърди, че десния избирател едва ли не е изчезнал. Не, той/тя просто емигрира от политиката. Първо, защото има повече ресурс да го направи и второ, защото неговото ежедневие е по-шарено, в него има много други важни неща. Успех на десницата в страната е, че успя да докара дотам нещата, че много хора да си помислят да игнорират политиката.
Какъв ще е новият му дневен ред?
Дясното управление има своята история и успехи в България. Една голяма част от неговите приоритети просто трябва да бъдат продължени и не е кой знае какво интелектуално усилие те да са назоват: икономическа свобода, ефективна защита на правата на гражданите, силна предприемаческа среда, свита, но ефективна държава и институции, в които нормата регулира отношенията, активно европейско и евроатлантическо присъствие. Разбира се, този списък може да бъде продължен, но не тук е проблема. При това организационно разпокъсване може да се окаже решаващо кой първи ще направи този ход на излизане от кулорната политика. В това действие има много електорален ресурс.
Президентските избори?
Тънката линия тук е кога и кой ще преиграе със социалността и грижата, с която се закичва президентската институция. Георги Първанов започва да прави точно това и може да мине границата, отвъд която тази претенция и поведение става обида за интелекта на избирателя. Така че, ако той преиграе, отново можем да станем свидетели на ситуация, в която действащия президент сам губи изборите си, този път по друга логика. Разбира се, всички предсказания са още условни, защото няма яснота кой ще излезе на терена. Ако основната фигура срещу Г. Първанов е тази на Петър Стоянов, състезанието ще бъде изцяло доминирано от жанра «рунд втори», което съвсем ще изсмуче потенциала да чуем смислен политически дебат за посоките на развитие на страната и мястото на президентската институция.
Европейският съюз и България?
България влиза драматично в ЕС. Целият тон на присъединяването се промени през последната година, година и нещо. От активен автономен субект на собствените реформи в началото на процеса, страната заприлича на немощно, но инатливо тяло, което в момента няма алтернатива освен за даде писалката на реформите изцяло на Европейската комисия. Страната започна своята интеграция като част от картата на Централна Европа и на големия проект на европейското обединение. Сега го завършваме като вестоносец на задаващите се проблеми при включването в съюза на страни, чиято политика, общество и икономика нямат всички необходими европейски атрибути. По тази причина, нашето членство няма да бъде никак лесно и остава задачата вече вътре в организацията да убедим партньорите ни в пълната ни европейска съвместимост.
Задава ли се вълна от евроскептицизъм?
Има едно персонализиране на очакваните ефекти от членството, една немалка част от хората вече мислят за него през призмата на последиците лично за тях, техния бизнес и семейство. Там очакванията са поделени между оптимисти и песимисти. По-интересното е, че все пак почти половината от хората в страната нямат представа как ще им се отрази членството. По тази причина първите ефекти от него ще имат голямо значение за интерпретацията му. Оттук идва част от неизвестността дали ще се появи евроскептицизъм или не и въобще как би изглеждал. Отсега обаче е ясно, че ако използването на евроресурсите бъде опоречено, това ще има силно негативни ефекти. Въобще хората гледат на ЕС като съюзник, ако той не бъде такъв, те бързо ще го разлюбят.
Има ли у нас политически елит и какъв е той?
Нашият политически елит е просто страничен продукт на функциите, които трябва да се изпълняват в една политическа система. На него му отсъства най-важното условие, за да бъде истински полезен – да има елементарен усет за публична полза от своето поведение. Това отсъства. Нещо повече, ситуацията се влошава, защото има отказ от правене на партии, в които реално израстват такива индивиди. Моделът „Симеон II” за разместване на тази прослойка е пълен провал, защото там доминира личната полу-феодална връзка с фигурата на въображаемия монарх. Бойко Борисов прави нещо подобно, но без цялата претенция за някаква сакралност на отношението владетел – поданик. 
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Трудно намирам време за четене, едва по час, час и половина на ден. Постоянно трупам книги, но едва успявам да ги прелистя. Може би затова все повече предпочитам по-кратките, концентрирани форми в литературата и музиката като разкази, интервюта, сонати, етюди. Разказите на Самърсет Моам препрочитам често, много харесвам и някои от разказите на Георги Господинов, романите на Патриша Хайсмит.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Никола Хаджиев: Колко непочтеност, безотговорност и алчност има в днешната политика!

Велизар Енчев : основната заплаха за българската демокрация се нарича Бойко Борисов 

Бирали Мюмюн Бирали: Политиците манипулират религиозните хора, а те не си знаят религията 

Желю Желев:Събирам документите на прехода, за да затворя устата на фалшификаторите 

Ще бъдат направени неимоверни опити да бъде бламиран сегашният президент

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=154

Posted by on юни 15 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.