Включиха близкия до властта бизнес в бежанската пропаганда

Magistrali stroitelstvoБлизкият до властта бизнес се включи в кризисния ПР за спасяване на управляващите по темата за нелегалните имигранти, прикрити като бежанци. Започнаха да лансират по медиите тезата, че нелегалните имигранти ще са полезни за икономиката ни и за пазара на труда. Имали нужда от работна ръка. Аргументът им да приемаме хора от Азия и Африка е, че това ще бъде полезно за страната и ще даде едва ли не невиждан икономически ръст съчетан с по-голяма конкуренция. Да, ама не! Тяхната цел е коренно различна. Трябва да подчертаем, че в ролята на „спасители“ на „бягащите от ятагана“ влизат тези, които работят по обществени поръчки, усвояват средства от фондове, а трибуната им е гарантирана от медиите получаващи финансиране от комуникационните програми на ЕС.

Бизнесът измамно потрива ръце пред възможността държавата да му обучи т.нар. бежанци на български език, да им даде подслон, медицински грижи и т.н. Ако може да се измъкнат малко парички и от Европейския съюз, който сега охотно дава на всеки решил да продава последните национални парчета. Не гледат докъде се докара Германия с гастербайтерите.

Да се чуди човек на част от родния бизнес! Два милиона българи са в чужбина – икономически имигранти, бесарабски българи, хора в Македония и Сърбия. Може би сред тях няма хора, които да стават, например, за високотехнологична работа по популярните сред властта инфраструктурни проекти?!

Това е нонсенс. Мнозинството от българите бягат в чужбина именно заради ниското заплащане и липсата на защита от държавата (тя направо е абдикирала) на правото им на труд. Имайте предвид, че у нас няма да преразпределят бежанците с образование. Те ще са по-скоро изключение. Останалите, притиснати от обстоятелствата, ще бъдат готови в един момент да работят и за по-ниско заплащане. Ако някой не вярва да пита как е в Съединените щати с нелегалните имигранти от Мексико. Как подбиват пазара на труда и го изкривяват.

В цялата ситуация изгодата е за две страни – за придворния бизнес е икономическа, а за Борисов политическа. Все пак не бива да забравяме, че политиците се заклеват в Конституцията на страната ни, когато биват избирани на висши длъжности. Бизнеса не се заклева пред нищо. Политиците носят отговорност за общото благо, впрочем тази формулировка липсва от техния речник и това никак не е случайно. Бизнесът се грижи за успеха на корпорациите, за повишаване на техните активи и благосъстояние.

Пример в тази посока е и концерна „Фолксваген“, след разкритията за нарушаване на правилата в САЩ, а уж германците се славеха като най-стриктни в тази посока. Нали корпорациите са по-добрата страна, а не олигарсите. Видно е, че използват идентични прийоми. Само, че проблемът около „Фолксваген“ удря и върху имиджа на една страна като Германия, върху това дали държавата си е свършила работата и нейните контролни органи по един или друг начин. Това е ясно и на Меркел, която успя да надроби огромна каша с отворените обятия към потока от Северна и Централна Африка, от Близкия изток, Афганистан, Пакистан и Бангладеш. Социалната система на Германия е изправена пред меко казано огромно изпитание, а какво да говорим за страната (България) с най-ниските пенсии, заплати, липсващи средства за здравеопазване и образование, да не споменаваме за други сектори.

Случайно или не, но Борисов стана заложник на ходовете на Ердоган, на голяма геополитическа игра между САЩ, Русия, страните от Персийския залив и естествено Китай, за който мнозина забравят. А Европа ли, че какво зависи от нея в момента, се пита в загадката?!

Антон Боянов

23 септември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12319

Posted by on сеп. 23 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.