Вилибор Синчич: В Европа все по-силни стават движенията против монетарния фашизъм

Velibor SinicЕдно ново движение, наречено „Жива стена“ набира стремглава скорост в Хърватия и разклати партийната система. Изненадващо тя стана трета политическа сила и в момент се радва на близо 13 % одобрение. Неин лидер е Вилибор Синчич, роден на 28 август 1990 година. На проведените преди месец президентски избори в Хърватия той събра цели 16 % от гласовете. „Жива стана“ стана популярна с това, че когато банка иска да вземе собствеността на даден длъжник, членове на движението се хващат за ръце и образуват жива стена около имота. Мнозина от активистите вече са били арестувани по няколко пъти. Интервю с лидера на движението за хърватския вестник „Свободна Далмация“ (със съкращения).

Навсякъде в Южна Европа левицата е в експанзия: от СИРИЗА в Гърция до ПОДЕМОС в Испания бележи рекордна популярност. Защо „Жива стена“ упорито отказва да се декларира като левица?
Драго ми е, че в Европа стават все по-силни движенията против монетарния фашизъм, но това не са само леви партии. Такова е „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило в Италия, което е същото както нас – трансидеологическа партия, такава е Британската партия на независимостта и сходни евроскептични движения , които са критични към това, което Брюксел прави с много от европейските народи.

Следователно Бепе Грило ви е по-близък от ПОДЕМОС и СИРИЗА?
Ако гледаме идеологически, тогава отговорът е утвърдителен. Сътрудничим и със СИРИЗА и поддържаме връзки и с други партньорски движения със сходни цели. Леви или десни, между другото, отбягваме да се определяме, защото това са изкуствени разделения, които налага системата. За нас съществуват две нива на обществено разделение: нивото на създаване на пари и нивото на разпределение на пари. Разделението на ляво и дясно се ограничава само до нивото на разпределянето на парите: да вземеш от една и да дадеш на друга социална група. Това, което ни интересува е отвъд това, защото ние искаме да се занимаваме със създаването на парите.

Може ли тогава да се каже, че сте капиталистическа партия: и капиталистите са обсебени за правенето на пари?
Основната причина за неравенството в обществото е банкерската над-класа, която е отнема на останалите правото да правят пари. Ако на всички хора им е необходима вода, за да оцелеят, никой няма право да си присвои монопола върху пискането на водата по тръбите. А точно това се случи в Европейския съюз, затова и много хора тук не могат да излязат от икономическата криза. Ние от „Жива стена“ високо ценим частната инициатива и уважаваме частната собственост. Нямаме нищо против капиталистите, които създават добавени стойности, ама абсолютно нищо и ясно ги разграничаваме от банкерите, които основно смятаме за обществени вредители. Разбира се, някой капиталист, който е натрупал богатство по престъпен начин е за затвора, ако се докаже непочтената първоначална и друга акумулация, но нашите основни противници са – преди всичко – банките и финансовите институции.

Не ви е малко страх, че тези транс-идеологически движения, за каквото се обявява и „Жива стена“ ще имат кратък, протестен живот? Политическото разделение на ляво и дясно няма толкова лесно да изчезне.
Абсолютно легитимно е някой да се определя като ляв или десен, ако така иска, но могат и свободно да се взимат някои програмни елементи и от двата политически лагера. Ако е десен въпрос монетарният суверенитет на хърватската държава, а ляв въпрос защитата на длъжниците и отбраната на домовете от съдия-изпълнителите, ние не можем да избираме измежду тези стойности. Просто казано, трябва да надградим старите идеологии и да им придадем хуманистичн и модерен вид за ХХI век. Не вярвам популярността на нашето движение лесно да се стопи, нито че това, което правим бързо да се забрави. Точно обратното, по начина по това, което досега сме правили ще продължим още повече да се приближаваме до народа и още повече да се дистанцираме от измамните елити на левицата и десницата, които са се отчуждили от народа.

Колко човека се присъединиха към вас след президентските избори?
Вече го няма този бум от хиляда членове на ден, след първия тур на президентските избори, но не съжаляваме. Сега привличаме от 50 до 100 нови члена на ден. В общи линии хората изобщо не знаят програмата на „Жива стена“, трябва да ги образоваме, инструктираме и организираме за местните избори. Преди всичко ни чака работа вътре, със самите себе си, а чак след това и навън.

Колко е средната възраст на „Жива стена“?
Около тридесет години, а може да няма и толкова.

Плашите ли се от етикета „Детска партия“, притеснява ли ви малкия ви житейски опит?
Разбира се, че е по-добре да имаме повече опит, но не можем да чакаме да станем опитни, ако сега имаме изразена обществена потребност за действие. Ще се заобиколим с опитни хора и специалисти: нашите свежи идеи и техния опит са истинската правилна комбинация.

13 февруари 2015

Още интервюта от Общество.нет за новите движения в Европа:

Национален фронт (Франция)  Флориан Филипо: Нима ще продължим с Шенген?

Тим Щронах (Австрия)  Катрин Нахбауър: Канада постъпи много интелигентно по отношение на имиграцията

Национален фронт (Франция): МАРИН ЛЬО ПЕН: ИСКАМ ДА РАЗРУША ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, А НЕ ЕВРОПА! ВЯРВАМ В ЕВРОПА НА ДЪРЖАВИТЕ-НАЦИИ.

Британската партия на независимостта (UKIP): НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЛИТИ ОТКАЗВАТ ДА ЧУЯТ ГЛАСА НА НАРОДА, КОГАТО ТОЗИ НАРОД ИМ КАЗВА „НЕ“

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11246

Posted by on фев. 13 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.