ВИКТОР ПОНТА: ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО ПРЕЗ ЕСЕНТА

Виктор Понта, 39 години, е най-младият правителствен ръководител в Европейския съюз, а също така и най-скандалният. Избран от румънският парламент на 7 май, той води ляво-националистическа коалция, която прие серия от декрети, чрез които, според мнозина, Понта се опитва да наложи монопол над политическата власт в страната. ЕС беше рязко критичен, като комисарят по правосъдие Вивиан Рединг дори говори за „преврат”. Бившият външен министър на страната Андре Плесу наскоро написа в Шпигел, че страната му е на ръба на диктатурата. Понта, който е бивш прокурор и преподавател по право, обяви че „подобни думи от уважаван колега” са много трудни за разбиране. Ясно е, обаче, че румънският премиер жестоко подцени европейската реакция към своя подход в управлението. Шпигел е първата чужда медия, която Понта приема след бурята от протести пред която по думите му иска да говори открито за своите позиции. Все пак той отказа да отговаря на въпроси във връзка с обвиненията, че е плагиатствал дисертацията си. Интервюто се проведе в неговия кабинет в Букурещ, в една сива, останала от комунистическата ера сграда.

Г-н Премиер, цяла Европа се чуди кой сте вие: демократ, авторитарен управник или превратаджия?

Излязох на улицата при огромен личен риск, когато бях на 17, за да протестирам срещу комунистическата диктатура. Оттогава съм страстен демократ. Бях начело на младежката организация на моятата партия по време на преговорите  за членство на Румъния  през 2007. Аз съм категоричен европеец: бъдещето на Румъния е обединена Европа. И това показва как действам в ролята си на министър-председател.

Европейската комисия вижда нещата доста по по-различен начин. Наскоро бяхте помолен да посетите Брюксел, където публични ви обвиниха, че нарушавате принципите на върховенство на закона и демокрацията. Президентът на Комисията Жозе Мануел Барозу обяви, че сте „излъгали доверието ни” и поиска да ревизирате решенията си по 11 конкретни случая. Това не ви ли направи впечатление?

Разбира се, че ми направи. Заболя ме и ми дойде като шок. В политиката съм от 12 години и винаги съм се отдавал на Европа, както е и сега. Но ако в Европа има подобни съмнения за страна член, то тогава тя трябва да отстъпи. Неговият подход е най-конструктивният начин да се оправят нещата. Барозу е прав.

Извинете? Вие признавате…

…че трябва да призная, че не винаги обяснявам добре политиките си, че не съм общувал достатъчно добре с Европа. Нямам проблем да поправя недоразуменията, които причиниха загриженост сред нашите европейски партньори. Затова, при завръщането ми от Брюксел, аз поех отговорността за изчистване на всички гледни точки на критицизъм и предприех необходимите стъпки, за да убедя нашите европейски партньори – дори тези, които са повече отговорност на парламента, отлкото моя.

Наистина ли говорим за неразбиране и неяснота? Нека видим някои от точките. Вие, например, значително ограничихте властта на Конституционния съд.

Никога не съм имал подобно намерение. Подобен указ беше анулиран по мое предложение. Моето правителство обеща да уважава независимостта на съдебната система.

Европейския съюз настоява, че вие приемате укази, които ви дават право да анулирате закони.

По този въпрос, бяха ясен, че ще действаме само в рамките на конституцията. Искаме също така да изпълним молбата на Брюксел за създаване на политически независим омбудсман, който да наблюдава демократичните институции. Въпреки че това е решение за депутатите, аз мога да го поема като свой ангажимент.

Нобеловият лауреат Херта Мюлер, която е родена в Румъния, заедно с още уважавани артисти се оплакаха от ограниченията на артистичните свободи от вашето правителство. Тя твърди, че Румънският културен институт сега е поставен под контрола на Сената и е „политизиран” в услуга на управляващите.

Обещавам ви, че няма за какво да се тревожите. Културната независимост все още е гарантирана, както и свободите за пресата. Трябва да видите всички негативни неща, които румънската преса пише за мен.

Все пак, инициативата по импийчмънта на вашия политически враг, консервативния президент Траян Бъсеску, продължава. Националният референдум е насрочен за 29 юли.

Какво не разбират европейците: процедурите по импийчмънта не бяха мое лично решение, а бяха резултат от резолюция на парламента заради факта, че мнозинството от народните представители са на мнение, че Бъсеску превишава правомощията си.  Румънската конституция позволява подобен референдум. Но сега, по молба на Брюксел, ще бъде използвана по-ранна процедура: само, когато повече от половината от всички избиратели с право на глас пуснат гласа си, референдумът ще бъде валиден.

Ако само активността е само 45 %, а има ясно изразено мнозинство срещу Бъсесеску, мислите ли, че той трябва да остане на поста си?

В такъв случай това трябва да е негово решение – дали да остане или да се оттегли. При такава ситуация той трябва да се запита: кого представлява, но със сигурност това не са мнозинството от хората. Ще кажа още веднъж: ще удържа на думата си, дори при такава ситуация.

Всичко, което казвате, навява на мисълта, че сте сменили курса на 180 градуса, че сте се отдали напълно на Брюксел.

Нямам такова усещане и това не начинът ми на правене на политика. Но съм убеден, че моето подробо писмо до президента на ЕС всъщност е изяснило всички съществуващи проблеми.

Изглежда Брюксел е на различно мнение. Барозу звучеше доста скептично дори след като получи писмото ви. Той каза, че ще ви съди по делата, а не по обещанията ви.

Така и трябва.

Същевременно, според доклада на ЕС, публикуван в сряда, Румъния е под специално наблюдение и ЕС остава дълбоко загрижен по отношение на нея. Това едва ли звучи като демонстрация на доверие. Заедно с България, Румъния остава под наблюдение заради неадекватните си съдебни реформи и неконтролируемата корупция. Третират ви като второкласен член на ЕС.

Това не е нещо ново. А фактът, че излизащият два пъти в годината доклад в най-голяма степен е отговорност на Бъсеску. Корупцията не намаля, докато той е на поста си. Дори напротив. От както сме се присъединили към ЕС през 2007, сме паднали с 6 места в скалата на Трансперънси интернешънъл. Но моето правителство ще направи всичко по силите си, за да се бори с корупцията. Изключително много се надяваме, че ще можем да се присъединим към  Шенгенското пространство през есента.

Европейските лидери решиха, че ще ви позволят да се присъедините към Шенген в зависимост от изълнението на вашите обещания относно демократичните слабости.

За нас ще бъде жалко, но това ще е голяма загуба и за нашите партньори, за цяла Европа, ако не ни приемат в свободната за пътуване зона.

Според изследванията на общественото мнение за параламентарните избори през ноември, вашата партия е доста напред. Изглежда очаквате дълга политическа кариера за себе си.

Действително очаквам.

Какво бихте правили, когато не сте в политиката? Бихте ли се върнали към старата си професия на адвокат?

Когато вече не съм в политиката, бих работил като държавен прокурор, може би на старата ми работа на водещ обвинител в борбата срещу корупцията. Бих ми харесало да работя и в Международния съд в Хага и да работя срещу диктаторите. Това би било чудесно: да живея в обединена Европа и да обвинявам тези ужасни политици, които потъпкват човешките права.

Интервю с малки съкращения на Ерик Фолат за сп. Шпигел (Германия)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5017

Posted by on юли 24 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.