ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОСТАНКИТЕ ОТ ДЯСНОТО ЩЕ СТАНАТ ТЛЕННИ ОСТАНКИ

РУМЪНИЦИТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА НИ ВЗЕМАТ ЦЕЛИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КОАЛИЦИЯ ОТ ТАРАЛЕЖ И ПЕПЕЛЯНКА?

Веселин Бончев е роден през 1943 г. Завършил е „Международни икономически отношения”. Работил е във Външно-търговска банка, в дирекция “Внос на комплектни обекти за енергетиката” на Техноимпорт-експорт. Дълги години е бил представител на фирми за енергийно и медицинско оборудване. Депутат в 38-ото Народно събрание от Българския бизнес блок.

 
Г-н Бончев, името ви се свързва с разговорите, с битката за рестартирането на АЕЦ „Козлодуй”, безспорно това е един болезнен въпрос за нас българите. Ще има ли той някакво развитие?
През миналата 2008 г. в София бяха големите специалисти в областта на ядрената енергетика – Джон Рич, председател на Световната ядрена асоциация, г-н Гонзалес от Европарламента, проф. Ровер, директор на главна дирекция „Ядрена безопасност” към МАЯЕ към ООН. И тримата не скриха учудването си, че сме затворили АЕЦ и как така една бедна държава, като нашата си позволява да губи милиарди.
Според вас защо това се случи?
Незная, но мисля, че има нещо общо с румънската АЕЦ „Черна вода”. Затварянето на нашите първи два блока съвпада с пускането на първия й блок, затварянето на 3 и 4 съвпада с пускането на втория й блок. Сега съседите правят още два блока. При това централата е канадска с морална остаряла технология на реакторите, които са модел от 60-те години. Интересното е, че те са купени на кредит, като гарант е френският енергиен концерн „Фраматом”, на който по неофициални данни комисионните са 10%.
Централата ще се изплаща след пускането й в експлоатация и продажбата на ток на Балканите. Румъниците се готвят да ни вземат целия енергиен пазар. Нищо чудно да започнат да доставят ток и на нас, което е ще е престъпление. На тези мисли ме навежда фактът, че на енергийния форум през 2006 в София, под предлог „здравословни причини” не присъстваха румънският и гръцкият министри на енергетиката.
Чехи, унгарци заявиха, че няма да затварят своите реактори. Реакторите на финландците са също, като нашите, но те не дават и дума да се издума за затваряне. Само преди 2 дни през този месец Гордън Браун каза: „Започвайте усилено строежа на ядрени централи”. В същия тон беше и призива на международната организация за ядрена енергетика. След доклада за глобалното затопляне Англия обяви, че ще строи 10 централи, Франция – 19, САЩ – 40, Русия и Китай около 50. Хората строят – ние затваряме.
Каква е перспективата за АЕЦ „Белене”?
Първи блок на Белене трябваше да е пуснат през 1993 година, втория през 1995. Досега загубите от непроизведен ток са 9 милиарда. Тогавашната цена на Белене беше 2 милиарда, което означава, че досега тя щеше да се изплати над 4 пъти.
Какво стана с компенсациите, които ще получим за затварянето на АЕЦ?
Още не са дадени. Преди седмица Сергей Станишев поиска 700 млн. евро. Къде обаче са 700 млн, къде 11 милиарда пропуснати ползи?
Вие бяхте народен представител в 38 Народно събрание от Бизнес блока на Жорж Ганчев. Какво се случи с тази партия?
Макар и малка партия Бизнес блока беше и е единствената партия до този момент, която влезе в два парламента без да е в коалиция с никого.
В него влязоха интелигентни хора, но той беше разбит, не беше удобен на цялата кохорта  – Иван Костов, Йордан Соколов…
По принцип редно ли е бизнесът да се меси в политиката?
Днес думата „бизнес” стана мръсна дума, независимо, че буквалния й превод е „работа”. Бизнес блокът не беше партия за бизнес и на бизнеса. В него членуваха професори, научни работници. Нито един нямаше фирма, не беше бизнесмен, не беше в „приятелски кръг”.
Въпросът ми беше трябва ли бизнесмени да се занимават с политика? Какво мислите за Христо Ковачки и партия „Лидер”?
Не го познавам, но чух, че е приватизирал доста ТЕЦ-ове. Днес някои партии имат такива смешни имена. Какво е това „Лидер”, на кого е лидер? В света думата има едно значение. Към тази партия са се присъединили други измислени партии. Една ВМРО, която в 38 НС имаше двама депутати, сега са 3-ма, но тази партия забрави, че влезе в парламента на гърба на СДС. Тук вече е и „Гергьовден”. Какво да кажа? Някой ден, може би, ще създам и аз партия  – „Спасовден”. Всички те създадоха коалиция движение”Напред”. Кое е напред? По-би му отивало да се  казва „Назад”, заради някои от персоните, които го учредиха.
В политическия спектър се мъчи да се впише и партия „Българска нова демокрация”. Демокрацията е една – няма стара, няма нова.
Как виждате предстоящите избори?
Те ще бъдат режисирани, ще бъдат брюкселско-български цирк. По мое скромно мнение, режисьорите вече са изготвили софтуера за България. Кандидатите за следващия парламент вече разпределят проценти, готвят листи, коалиции, кой го интересува колко трагична е икономиката ни. Ю
Някои довчера не се понасяха, а сега си подават ръка. Представяте ли си коалиция от таралеж и пепелянка? Не може хора, които са допуснали разграбване да изтеглят страната напред.
ГЕРБ ли ще е печелившата карта за избирателя?
Не мисля, че хората от ГЕРБ ще оправят държавата. Нямат професионалисти. Бойко Борисов беше бодигард на Симеон Сакскобурготски, той го направи генерал, главен секретар. Четири години вилнееше престъпност, а той не хвана нито един престъпник. Но и сега говори за престъпност. Разочарован съм от него.
През 2007 г. в зала на БАН по негова инициатива се учреди движение за спасяване на АЕЦ „Козлодуй”. Присъстваше и президентът. И какво свърши? След идването на Мартенс от ЕНП, който знае защо посъветва да забравим за Козлодуй, за да не получим шамарчета от Брюксел. Днес говори, че рестартирането на Козлодуй било популистко обещание. Такива хора ли ще ни управляват? 
Как виждате следващото управление?
Управлението, което ще дойде ще бъде в състоянието на класическата българска поговорка –  „На обран бостан, пъдар не му трябва”. Независимо кои партии ще влязат в парламента, то ще бъде по-лошо от сегашното. Няма го ресурсът, България е ограбена. Няма значение две партии, пет ли ще управляват. СДС и ДСБ преди дни взеха решение да се обединят и започна раздорът. Не може да стане това обединение вдясно. Убеден съм, след изборите останките от дясното ще станат тленни останки.
И ляво няма. БСП не може да е лява социална партия. В най-висшия й орган и около него кръжат олигарси и то най-големите. Откъде са милионите им? Георги Гергов, Добромир Гущеров, Манджуков, пернишки милионери…. Дали някой знае произхода на парите им.


ПОСЛЕДНИТЕ ИНТЕРВЮТА:

АЛЕКСАНДРА ДЕЛОВА: КУЧЕТО-ВОДАЧ Е НА РАБОТА, ТО НЕ Е ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

ЕВДОКИЯ МАНЕВА: СЪМНЯВАМ СЕ ТЕЗИ ОТ СДС, КОИТО СА СРЕЩУ КОАЛИЦИЯТА ИСКРЕНО ДА ДЕЙСТВАТ ЗА КАУЗАТА

РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2139

Posted by on мар. 22 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.