ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

НАЙ-МЪЧИТЕЛНИЯТ И БАВЕН ПРЕХОД В ИЗТОЧНА ЕВРОПА Е В БЪЛГАРИЯ

БОРИСОВ СТАНЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТ, ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА НЕГОВАТА ПАРТИЯ. АКО МИСЛИ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗАД КАДЪР, ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО.

ПОЛИТИКАТА Е НЕЩО БЕЗ КОЕТО НЕ МОЖЕ

СТРАХУВАМ СЕ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩЕ Е ЗАБРАВИЛ, ЧЕ Е БИЛ В КРИЗА, А НИЕ ВСЕ ОЩЕ ЩЕ СЕ КАНИМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НЕЯ, КАЗВА ОЩЕ ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА

Веселина Рашеева е родена на 23 септември 1938 г. в с. Лесничарка, Ловешко. Юрист. Депутат в 36 Народно събрания от Габрово. Член на ръкодството на Демократическа партия по време на Стефан Савов. Адвокат в Габрово.

 

Г-жо Рашеева, къде ви завари 10 ноември 1989 година?
Завари ме адвокатстваща в Габрово. Случилото се тогава, хем беше изненада, хем не беше. Защото всички усещахме вече, че нещата отиват към някакъв край. Имаше събития в Германия, Чехия… навсякъде. Така че не можеше да няма резонанс и у нас.

Как се озовахте в политиката?
Винаги съм била политически мислещ човек. Малко или много политиката ме е интересувала, дори по онова време, когато не знаех имената на нашите министри, а и нямаше нужда да ги зная. Винаги съм усещала, че няма да можем да издържим повече така. Спомнете си, че ние в България престанахме да работим години преди промените. Не че не ходехме на работа, но като че правехме това за трудов стаж.
Така как се озовах в политиката? Не знам как точно стана това. Най-напред се озовах на митинга в София на 18 ноември. Предната вечер просто казах на мъжа си, че вземам автобуса и отивам на митинг. След това мои приятели тръгнаха и направиха СДС в Габрово. Тогава аз не бях в никоя партия, не считах това за необходимо, но бях много съпричастна към всичко, което правят те. Още през 1990 година те ме предложиха за кандидат депутат на СДС, но бяха одобрени други. След това, през 1991, водих листита и тогава от 4-ма кандидати, трима спечелихме. Бяхме народни представители от един от 5-те града в които СДС убедително спечели изборите – София, Варна, Благоевград, Пловдив и Габрово.

Какво време беше началото на прехода?
Никога няма да съжалявам за тези първи няколко години, въпреки че се оказа, че в голяма степен сме живели с излюзии. С излюзиите, че така, изведнъж, ще дойде един нов ред, свобода, законност, че всичко ще се нареди – ей така, от само себе си.
Това бяха едни много, много наситени с надежда и вълнения години. Аз съм била почти на всички софийски митинги, бдения и други прояви. Работата ми беше свързана с постоянни пътувания, така че имах възможност да участвам в подобни събития.

Тридесет и шестото Народоно събрание ще се запомни като едно от най-динамичните. Какво остана недоизказано около свалянето на правителството на Филип Димитров? Къде бяха най-големите грешки?
Има въпроси, които останаха без отговор. Всъщност на правителството на Филип Димитров, може би, по някакъв начин, нямаше да му бъде позволено да остане докрай, защото то можеше да свърши много неща, които тогава на другия политически спектър му се струваха абсолютно недопустими. Независимо от грешките, от неопитността, отстрани изглеждаше, че наистина не му бе позволено да завърши. От друга страна, ръководството на СДС, може би наистина от липса на опит, без да иска помогна на плана, на сценария.

Имало е сценарий?
Абсолютно съм сигурна. Даже Желю Желев, който и до днес е обвиняван за свалянето на правителството на СДС тогава, не знам доколко съзнаваше, че е манипулиран, че някой друг нарежда фигурките. Така си беше. Ами какво търсеше Бриго Аспарухов при него? Това е един въпрос, на който Желю отдавна трябваше да отговори.

Каква беше ролята на ДПС?
Аз мисля, че през този период ДПС не беше толкова материално стимулирано да бъде в политиката. Може би имаше други политически игри, планове. За всични ни вече е ясно, че сценарият на 10 ноември беше един, но после не можа да се осъществи – и слава Богу. Сценарият всъщност беше ние да сме като днешната Беларус. Само че софийският народ, и този в още няколко големи града, излезе на улицата и две години не се прибра. Така че нямаше начин да се изпълни този сценарий. Нямаше да спорим за Белене, защото атомната централа отдавна щеше да бъде построена – полезна или не – не мога да кажа. Това се отнася и за много други неща. Да не говорим за НАТО и Европейския съюз.

Какво беше Стефан Савов за Демократическата партия, която след смъртта му се маргинализира?
Голяма личност беше Стефан Савов. Той беше един изключително почтен човек и много голям българофил. Много голям! Мога да кажа, че аз не съм виждала друг политик на това ниво, който като отива в чужбина да спи в сравнително най-евтиния хотел и като се върне да отиде в касата на Народното събрание, за да върне хартисалите му средства от командировката.  Аз съм виждала това той го направи. Никой друг!
Доколко беше подготвен за политиката? Сигурно беше. Ще повторя – беше много почтен човек, почтен политик. И не е само Демократическата партия, която изчезна. Къде отидоха земеделците, радикал-демократите…? Те бяха 15-на партии в СДС. Аз не съм в ДП от конгреса, на който Праматарски стана лидер. Тя беше първата партия приета за член на Европейската народна партия. Първата с която фондация „Кондрад Аденауер” имаше контакти. Аз лично съм ходила в Германия на срещи с тяхната, както се казва, братска партия. СДС стана член на ЕНП, когато стана партия под ръководството на Иван Костов. Днес незнам дали ДП все още членува в ЕНП, дали може да си плаща членския внос, който не беше много малък.

Каква  вашата лична оценка за прехода?
Това е най-мъчителният и бавен преход в Източна Европа. Причините са сигурно много и не всички те са ми ясни. Мисля си, че една от тях е, че ние бяхме най-близкия, най-подчинения сателит на Москва. Виждате, че руснаците някак си лесно прежалиха всичко останало, но нас не могат. И то не защото сме кой знае колко любим народ, а по-скоро любима територия. Не любима – по-точно необходима. Аз винаги съм била дясномислещ човек и може би много хора няма да се съгласят с това, което казвам.

Какво мислите за днешната политика?
Имам тревожното усещане, че държавата е на автопилот, обаче самолетът няма ясна посока и се движи ту насам, ту натам.

Какво би станало ако Бойко Борисов стане президент? Кой би станал премиер?
В България, а и навсякъде по света, кандидати за такива постове винаги има. Борисов стане ли президент, това ще бъде краят на неговата партия. Ако мисли да стане президент и министър-председател зад кадър, това е невъзможно. Няма да стане.
Да се излъчи Цветанов вече е невъзможно. Това е свършена хватка. Наистина ако беше по-рано, когато беше силният човек в правителството, по-можеше да се случи. Но сега? ГЕРБ няма кадри. В България всъщност има само две партии, които имат постоянен електорат – голям или по-малък. Това са сините и БСП. Всичко друго е случайно, идва еднодневно и после заминава.
 ДПС е друго нещо. Там може много да се спори, доколко то е нормална партия. Като погледне човек имат структури, имат ръководства, устав, всичко върви външно като една добре конструирана партия, но… някак си не е такава.
Спомнете си, че навремето едва не стана президент Жорж Ганчев от Бизнесблока. Днес къде е той, къде отиде? Ами НДСВ къде отиде? Това са партии, които нямат постоянен електорат. Чакайте да видим и ГЕРБ, доколко ще е партия. Още е рано да се каже.

Разочарована ли сте от политиката?
Ама човек защо да бъде очарован от политиката? Аз никога не съм била очарована от това да бъда в политиката и от политиката такава,  каквато се развива в България. Имаше 2-3 години в които имахе илюзии, вярвахме на тоя, викахме подир един, подир друг, държахме се, както се казва, за пеша на тоя или оня. И къде отиде Петър Берон, къде отиде Константин Тренчев? Къде отидоха хората, които държаха речите? Няма ги. Очарование, вяра – това вече го няма. Политиката е нещо без което не може. Нормално да се управлява, едно демократично, добре конструирано държавно устройство и общество, просто без политика не може. Важно е политиците да знаят какво добро повече или по-малко да направят за държавата си и ако могат една малка част от него да осъществят, пак е добре.
Аз няма да се разочаровам като ми кажат, че еди кой си политик направил там някакъв гаф, бил той и материален, ако същевременно има способностите и качествата, волята да направи нещо и за тая държава. Ще му простим левчетата. Но само да се краде, да се правят далавери, да нямаш никакво виждане накъде се движи това управление, тая държава, това вече е много, много мръсна работа. Непочтенна работа.
Малко са били хората, които са били в нашата политика и са имали качества да направят нещо.

Кого бихте посочили?
Е, сега сигурно няма да се съгласите с мене, и много хора ще кажат: „Е, пък тая”, но ще ви кажа, че за мен, без да съм очарована, единствения човек, който разбира от управление на държава, и може да я управлява, е Иван Костов. Разбира и може. Сините имаха много идеи за излизане от кризата, но като че няма чуваемост у правителството. Какво направи то? Някаква реформа, която да е мръднала нещо в дадена област напред? Аз не виждам такова нещо. Къде са тези реформи? В съдебната система ли направиха нещо? Един свестен Закон за съдебната система не са предложили. Нищо не е направено. Е, строят магистрали. Хубаво, това е много добре, обаче, хората са гладни, мизерстват, зле са. Не можем да кажем на един пенсионер, който едва си купува кисело мляко и хляб, ще ви увеличим пенсиите, когато можем. Ами ако не можете идете си, да дойде някой, който може. За мен днешните управляващи очевидно не могат. Не могат само така с пози на силен човек да се справят. Всичко за тях досега е било погрешно, всичко им е виновно. Хайде, две години минаха почти, да направят нещо, което макар и малко да подобри живота ни. Няма такова нещо. Липсва и политичеса, и стопанска култура. Страхувам се, че целият свят ще е забравил, че е бил в криза, а ние все още ще се каним да излезем от нея.


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

ВАСИЛ ПЕНЕВ: КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДЕБАТИ СА НЕНАВРЕМЕННИ, РАЗФОКУСИРАНИ И ПРИНИЗЕНИ

ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

ПРОФ. РАЛИЦА КОВАЧЕВА: БЪЛГАРСКАТА НАУКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

РЕФАТ ЧУБАРОВ: ПРИЗНАНИЕТО ЗА КРАХА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМА Е ПРОЯВА НА БЕЗПОМОЩНОСТ

ЛЮБОМИР СИРКОВ: ДНЕС ОТНОВО НИ Е НУЖНА НОВ ТИП СПОЙКА

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ ЗА РИСКА ОТ ПОВТОРЕНИЕ НА „КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИЙ” НА БАЛКАНИТЕ

ОГНЯН МИНЧЕВ: ПОНЯКОГА ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ПО-ОТБЛЪСКВАЩО ОТ АРОГАНТНОСТТА

Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ: КИТАЙСКАТА КУЛТУРНА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ТУК

МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ Е НЕТОЛЕРАНТНА ИДЕОЛОГИЯ, СЪЗДАВАЩА НОВИ КЛИВИДЖИ НА ОМРАЗА

ПРОФ. АНГЕЛ ДИМОВ: НАРОДЪТ НИ Е МНОГО ДОВЕРЧИВ

ГЕОРГИ АНАСТАСОВ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ВЪВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ, А В НИСКИТЕ ДОХОДИ

ПРОФ. ТОЛЯ СТОИЦОВА: БЪЛГАРИНЪТ СЕ РАДВА КАТО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА И СЕ ХВАЛИ С ТОВА

ВЕСЕЛИН ТЕПАВИЧАРОВ: ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ДОГОВАРЯН МЕЖДУ ЕЛИТА НА СОЦИАЛИЗМА И ЗАПАДНАТА СИСТЕМА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3870

Posted by on май 11 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.