Великият майстор на Великия Ориент на Франция: Масоните въобще не се занимават с политика

Danijel KelerОтношенията между масоните и властта са много сложни, където влиянието на църквата е по-голямо

Даниел Келер е Велик майстор и председател свободното зидарско обединение на Великия Ориент на Франция – най-старата масонска ложа във Франция. Роден е през 1959 година. Завършил е социология. Работи в „Рено“, където достига до висока мениджърска позиция. От 1996 е член на масонската ложа: „Истина – без Бог и господар“ в Париж. През 2009 става председател на конгреса на масонските ложи в Париж. За Велик майстор на Ориента е избран през август 2013. Под негово ръководство организацията си поставя за цел разширяване на влиянието в България, Хърватия, Сърбия. Известен е като секуларист и борец на човешки права. Защитава правото на аборт и евтаназия. От 4 години в неговата ложа във Франция могат да членуват и жени.

Каква е основната цел на лекцията, която днес изнесохте? (В Белград, бел. ред.)
Един от проблемите на днешна Европа е един вид недоволство заради многото кризи, които я разтресоха. Затова сред първите цели на моята лекция беше представяне на различните елементи на европейската криза днес. Втората част посветих на обяснението, че Европа и Европейския съюз продължават да са модел за всички свободни зидари, модел на организация на държава и съюз. Преди всичко, става въпрос за един цивилизационен модел, за който се застъпват свободните зидари, модел на самата организация и политика на зидарите. Безспорен факт е, че свободните зидари и свободното зидарство винаги са се интересували от европейската идея, защото тя е един вектор за човешки права без прецедент, който включва в себе си всички начала на правовата държава.

Velik Orient na Francia znakКоя е реалната сила на масоните днес и къде може да се разположи тя, по ваше мнение, в пирамидата на световните сили?
Силата на масоните е индивидуалната работа на нейните членове. Има страни в които масонството е много добре прието от властите. Например, във Франция е напълно нормално да има близки отношения във връзка с диалога държава-масонство. Между другото, ето и примера на Испания, където отношенията между масоните и властта са много сложни, защото влиянието на църквата е много по-голямо отколкото във Франция.

Това, което искам да подчертая е независимостта на масонството по отношение и на църквата, и на държавата, за разлика от англосаксонската традиция. В Обединеното кралство високопоставен член на кралското семейство е начело на тяхната свободно-зидарска организация. Но и в Англия масоните въобще не се занимават с политика.

Имат ли масоните някакво особено отношение към народите и държавите, особено към славяните?
Великият Ориент на Франция поддържа добри отношения с всички държави в Европа. Присъстваме в България, Сърбия, Русия, а имаме близки отношения със братските обединения – масонските организации в Унгария, Румъния и Полша. Става въпрос за национални Велики Ориенти, които са основание от Великия Ориент на Франция и с които има протоколи за приятелство и сътрудничество. Една от основните роли на свободното зидарство е да размишлява върху бъдещите сценарии за Европа. Всички знаят, че стои въпросът за разширяването на ЕС. Отворен въпрос е и за конфликтът в Украйна. Третият въпрос е за приемането на Турция в ЕС. На 9 май 2015 сме домакин на голяма среща в Париж, която ще дискутира тези въпроси.

Балканите са стратегическа област, от стратегически интерес за масонството. Имаме отлични отношения с гръцките обединения и с турските. Благодарение на масонството е възможно да поддържаме нормален диалог между турци и гърци. В началото на май ни чакат в Турция, а миналата година беше основана Балканския масонски съюз в Гърция. Великият Ориент на Франция присъства на тази среща, но само като наблюдател, докато ложите ни на Балканите ни бяха участници. Сред основатели на Югославия има много братя.

Интервю на Мила Милосавлевич, сп. Печат (Сърбия) Със съкращения.

15 април 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11455

Posted by on апр. 15 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.