ВЕЖДИ РАШИДОВ: СТРАШНО Е, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ НЕ ИЗЛИЗА ДА ГЛАСУВА

ДОГАН НАЛОЖИ НА ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ ДА ВКАРАТ ВЪВ ВСЯКА ТУРСКА КЪЩА ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ

КОСТОВ НЕ РАЗБИРАШЕ ОТ НИЩО И ПРАВЕШЕ БЕЛИ, КАЗВА ОЩЕ ИЗВЕСТНИЯТ НИ СКУЛПТОР

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художественото училище в София. Награден с орден „Стара Планина” през 2002 г. . Има над 50 самостоятелни изложби.

Г-н Рашидов, според Вас, как ще се разиграят картите през новия политически сезон?
Тя, играта, ако имате предвид изборите, е ясна. Играта е една и съща. Ако политиците са започнали да играят белот, играят същия белот. Както и да ги разбъркват, картите са едни и същи, колкото са в тестето. Така че изненади няма да има. Отделен е въпросът кой с кого ще се прегърне.
И все пак избирателят определя как ще се  разпределят местата в парламента. Аз мисля, че овчедушието на българина ще го заведе до доста големи проблеми в бъдеще. До вчера смятах, че това е временно състояние, че един мандат ще мине и хората ще се събудят, но… Ясно е, че 60% от българските избиратели са в дълбок зимен сън и ако днес е това управление, нека не се сърдят на никого. Основна вина, подчертавам, носи българският избирател.
Но ако се замисли човек, алтернативата не е кой знае каква…
Какво значи алтернатива? Къде да погледне човек? Навремето имаше една хубава приказка – когато журналистите си обърнат лицето към управляващите, те си обръщат задника към народа. Защо не се обърнат кръгом, за да видят, че в 8-милионна нация не може да няма алтернатива. Пристрастията на журналистиката години наред помогнаха днес да имаме тези резултати. Жалко за журналистите, които не можаха за 20 г. да видят повече от 10 човека. Драма е това! Драма в българското общество, защото медийната власт е много силна и, когато създава бели те оставят трайни следи в съзнанието на хората. В този смисъл отговорността им за всичко, което се случва, е голяма.
Свидетели сме как се създадоха митовете около Бойко Борисов, преди това…
Преди това беше Царя, преди него Иван Костов… В медиите се пускат много лъжи, в зависимост от това кой им плаща повече. Това вече прилича на проституция. Казвам го много отговорно, защото не може безкрайно да си в сексуална поза и непрекъснато да се влюбваш във всеки, който се изправи пред погледа ти. Което говори, че доста от поведението на медиите е елементарно, че няма мислене. Сложно мислещите хора не постъпват по този начин, съвсем първично, не позволяват с парите, които им плащат да бъдат купени.
Казахте, че картите в колодата са едни и същи. Дори новият Закон за политическите партии, който мина на първо четене в Парламента с ограничителни си клаузи ще остави в битката за властта, горе-долу 4 партии, почти същите играчи…
И както е казало еврейчето,  и какво от това. И аз също, като него ще кажа, какво от това. Не виждам какво може да се промени, къде и кога. Този народ дори не пожела да чуе нещо много интересно, което предложи президентът Георги Първанов – мажоритарния вот, който щеше да накара и медиите да се обърнат с лице към публиката вместо да седят със задник към нея, докато гледат т.нар. днешни политици.
Аз винаги съм казвал, че днешните политици не са професионални политици. Това са хора, които го докарахме от митингите и затова дереджето ни вече 20 г. е такова. Сериозните политици в сериозните държави правят сериозна политика. Когато избраха Саркози за президент  във Франция, той водеше след себе си позитиви, но разбира се и негативи. Когато на кантара позитивите са повече от негативите, недостатъците се прощават. Когато у нас на кантара стоят само негативи – от сутрин до вечер убийства, кражби на пари, всякакви от европейски до тези на българския данъкоплатец, корупция на всякакви институции по високите етажи на властта, реформи никакви, здравеопазване критично, се вижда, че българският народ е един болен народ. Това, че на власт ще дойдат пак същите момчета, които се забавляват с българския народ толкова време за мен е ясно едно – страшно е, че българинът не излиза да гласува и не определя този, който би искал да го управлява. Страшно е и това, че няма поне една партия, която да има пълно мнозинство, за да носи своята отговорност. В момента има много размита отговорност, т.к. колективната отговорност не е отговорност.
Ние позволяваме да бъдат такива фактите. В България няма гражданско общество. Време е то да се събуди, т.к. сега е една пихтия без мнение.
Ако ме попитате, защо ДПС е във властта толкова години, отговорът ми е – защото българите не гласуват. Ето защо няма за какво да се сърдят на ДПС. Аз мога да критикувам ДПС, защото съм от този етнос, но българите нямат основание, т.к. те сами го държат във властта със своята безотговорност като избиратели.
А турският етнос няма ли вина за това положение? Голямо част от това население живее в бедност, но гласува за тази партия.
Нека не бъркаме турския народ с ДПС, все едно да отъждествяваме българския народ с БСП.
Не, въпросът е в друга посока. Ако един ден турското население „прогледне” и не гласува за ДПС, къде отива тази партия?
Като всяка нормална партия, като СДС, която не може да бъде партия и няма да устои – в небитието. Само че случаят е друг – ДПС е на етнически принцип и всички турци я поддържат. На Ахмед Доган не му се налага да агитира. Това го върши Бойко Борисов. Това прави и Волен Сидеров. Не може всяка вечер по СКАТ да се говори: „Да избием турците” и те да не се сплотяват. Така Атака прекрасно работи за ДПС, която досега не е имала по-голям ортак от нея. Това е то късогледството на българина, а на Запад това нещо и най-елементарния човек ще забележи. И какво става? Доган, като хитър политик наложи на всички областни председатели да вкарат във всяка турска къща телевизия СКАТ. И човекът спокойно си пие уискито, Волен Сидеров работи за него, Бойко Борисов работи за него, сплотяват редиците и утре всички ще се чудим „ама защо ДПС пак е във властта!”.
Оправдавате ли идеята за строителството на джамии в Бургас и София?
Първо, за мен това е много деликатен въпрос. Не съм вярващ, но заради етноса ми. Мисля, че всеки храм е полезен, ако не е подвластен на политиката. Остава съмнението, че някъде се перат ислямски пари. Утре тия джамии трябва да се напълнят. А българският народ, ако продължава така  ще изчезне. Българинът е добър самоубиец и аз това го казвам отговорно. Българите при тая ниска раждаемост закъде са?
Второ не виждам от какъв зор ще се строи джамия на пъпа на София. Нека се строи в Кърджали – там турското население е повече.
Защо не Ви обичат в ДПС?
Не смятам, че това е така. Не ме обичат десет души, основно заради това, че съм в тежък конфликт в Ахмед Доган. Други десет пък са слугите му и това е нормално. На принципа враговете на шефа са и наши врагове.
Вие не сте член на никоя партия, а всички медии ви ухажват, харесват Ви за събеседник. Защо?
Вероятно защото аз казвам тези неща, които всички знаят, но не смеят да ги кажат.
Какво мислите за културата, за изкуството днес?
Отдавна съм спрял да говоря на тази тема, толкова е обидно да си човек на изкуството, просто няма смисъл това да се коментира.
Да, но политиците казват, че културата е нашата визитка в Европа?
Миличките те! Освен това, че са чули, че има Тракийско съкровище, едва ли знаят нещо друго. Щом министър обърка художника Златю Бояджиев с композитор…
Политиците ни говорят с клишета и журналистите ги повтарят. Попитайте някой от тях кой е Константин Кисимов. Никой, освен Коста Цонев няма да ви отговори. Забавна би била такава анкета. Тогава за какво да говорим? Предпочитам да си правя склуптори и да изнасям навън, да показвам, да продавам там, където има нужда от изкуство. Тук с кюфтеджии, кебапчии, крадци тази тема не искам да цапам.
Във Франция, Белгия сте много известен…
Ами оттам си изкарвам прехраната.
А у нас?
В България на кого да продам? Кой ще извади пари за произведения на изкуството? По принцип не излагам тук творби. Има нещо от мен в Националната и Градската галерия, но… Правил съм много изложби, около 50, но повечето в чужбина. Общо взето навън оцелявам.
За какво бяхте награден с орден „Стара планина”?
За 50 годишния ми юбилей. Срамота беше да не ме наградят поне по този повод, след като имах вече 10 ордена от други държави. Връчи ми го президентът Първанов. Иначе указът беше предложен за подпис на президента Петър Стоянов, но той не го подписа, заради Иван Костов. Имах вражда с него, той беше антикултурен човек. Не разбираше от нищо и правеше бели. Накрая на мандата му някой му подсказа, че трябва да иска прошка от културтрегрерите, след като 3 г. нищо не стори.
Има ли големи скулптори България?
Има, разбира се. Калин Малакчиев, от когото аз съм се учил, жив и здрав да е. Не само той.
А млади?
Младите…Това е, по-трудно, и спадат в колажа да оцеляват. Започват да отварят по-често европейски каталози и да правят имитации. А демокрацията абдикира от културата, но все пак талантливи сръчни хора има. Въпреки, че талантът само не е достатъчен да правиш скултори, ако това не ти е съдба. В това аспект младите не могат да се справят. През тези 20 г. едно име не се открои, но така е и в Европа. Може би има духовна криза.  
Как се справя министърът на културата – Стефан Данаилов?
Той е един талантлив човек, симпатичен, добър, но за този институт трябва един много лош човек. Това е метафора, разбира се, лош значи реформатор, който да не се плаши от никого.
Той няма ли виждане за реформи в културата?
Има, но няма смелост, защото всяко движение е риск да не му падне рейтинга. В това министерство стоят ненужни хора от партийните квоти на ДПС, БСП и т.н., които ядат държавни заплати. Хора, като Валери Петров, като Фотев умират от глад, а на колко хора, големи личности, известни артисти, художници… не им стигат пенсиите за лекарства. Хората, заради които го има това министерство, дефакто не живеят добре. Ако аз съм министър за 24 часа ще ги изхвърля на жълтите павета, ще им дам по една хармоника и по едно знаме и ще ги пратя към Марица-Изток на бригада. Култура не е икономика, та законът да се променя всяка сутрин. За културата у нас  е необходимо да се приложи добре работещата схема на европейските страни. От там нататък талантът прави културата.
Културата всички я смятат за последна дупка на кавала и затова днес берем плодове, които са резултат от избори, от чалгата, която води, от кражбите и от корупцията, липсата на морал, на хигиена, деца, които умират пред дискотеките, разпад на обществото, започването на историята от Азис насам.
О, това последното е прекалено?
То, Азис няма никаква вина, не го виня. За съжаление обшеството до такава степен е абдикирало от националната си отговорност, че навред виждаме деградирали, бездуховни млади хора. Това поколение е унищожено. Питайте ги за някой Възрожденец, голям българин, те не могат да отговорят, това значи, че за тях историята започва от преди 15 г. Това е страшно.
Кой беше най-добрият министър на културата, според Вас?
Людмила Живкова. Колкото и да е неприятно на някои да го чуват, това е така. При нея имаше и парите, но и талантът да управлява тези пари. Защото в ръцете на идиота, кофи с диаманти да изсипеш, той ще им разгони фамилията.
Добри думи мога да кажа и един друг министър – Георги Йорданов. По негово време във всеки окръжен град имаше художествени изложби, театрите, киното бяха в разцвет.
Днес, не че няма талантливи хора, но има страх от улицата.
Вие за кого ще гласувате на изборите?
Аз съм от хората, които предпочитат да гласуват. Хора, които не гласуват нямат право да се оплакват. За да имам правото да говоря и да се оплаквам аз гласувам. Изборът ми не е много голям. Винаги, когато отивам на избори се мъча да мисля и не винаги подкрепата ми за един е подкрепа за него.
В момента ДПС не заприличва ли на СДС от края на мандата?
ДПС е по-специално. Аз се надявах, че там има хора, които да изведат този етнос от най-ниската точка, защото дълго време бяха поставяни, като негри в собствената си страна.  Не можеха да бъдат в други войски, освен в строителни войски. Надявах се на младите. Но се оказа, че тези млади момчета, които организираха ДПС, са хора на Държавна сигурност.  И то не толкова да има турска партия, колкото да мине тихо свалянето на Тодор Живков. Ако се прочетат досиетата им ще видите, че това са хора със създадени алибита, за да може ДС да контролира Прехода.
Разбира се те се оказаха и най-добрите крадци. Днеска България страда заради спрени пари, т.е. изкрадоха милиони. Те са с ясни имена. За съжаление държавата е абдикирала и от себе си и от собствените си граждани. Както казва Ботев – пиеме, зъбиме се, а когато изтрезнеем сме най-наведените хора на света.
Много страшно звучи това.
Няма нищо страшно. Изчезвали са цели цивилизации – Египет, маите… Ще изчезне и България и ако някой не иска това да случи, трябва да се вземе в ръце и да гласува.
Какви мислите за Станишев-Борисов?
Сергей Станишев не е от най-лошите министър-председатели, които сме имали. Умен, млад, образован, но за съжаление картите се разпределиха лошо. Коалицията стана един миш-маш. ГЕРБ е личностна партия, 20% от българите са влюбени в бате Бойко и на хоризонта никой друг. С какво Бойко е по-голям от мене, че ще ми казва аз да ходя в Турция. Кой турчин ще гласува за него, а имаше малка част, която му симпатизираше.  
В момента Станишев е законният премиер и кметът, поне протоколно, трябва да се държи уважително. Не може безпардонно да се държиш и към президент, и към министър-председател, към институциите. Каква държава ще ръководи Бойко Борисов утре с това пренебрежително държание към институциите. Как ще иска да бъде уважаван, когато не него сме научили точно обратното. Каквото посее човек, това ще пожъне.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ИВАН ГАРЕЛОВ: БИХ КАЗAЛ НА НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ: ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

ДИАНА ВАПЦАРОВА: УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВА НА ГРАЖДАНСКА И ДОБРОВОЛЧЕСКА КУЛTУРА

НОРБEРТ ТАЙС: АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ СИ ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНА НА ПЛАНЕТАТА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЧАКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ КАЛФИН

АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ: НЯМА РАЗУМ В АПЕТИТИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1886

Posted by on ян. 8 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.