ВАСИЛ КОЛАРОВ-ВНУК: КАТО ГЛЕДАМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – ТО Е ЧАЛГАТА

НЕУВАЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ СВОЯТА ИСТОРИЯ Е ВСЕИЗВЕСТНО, ВСЕКИ, КОЙТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ, СМЯТА, ЧЕ ИСТОРИЯТА ЗАПОЧВА ОТ НЕГО

ФРАНЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА И ДНЕС ДА РАЗРАБОТВА ЩАТИТЕ, АНГЛИЯ РАЗРАБОТВА ЩАТИТЕ, РАЗРАБОТВА ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ РАЗРАБОТВА ФРАНЦИЯ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ СА В ЕДИН БЛОК

НЯМАМЕ НИЩО ПРОТИВ ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ДА Е ЧАСТНА, КАЗВА ОЩЕ СЕКРЕТАРЯТ НА ПАРТИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ

Васил Коларов е роден 1937 г. в Москва. Завършил е физика в Московския технически университет. Работи в научно-техническото разузнаване от 1967-1991 г. Внук е на бившия министър-председател и деец на БКП –  Васил Коларов. В момента е един от тримата секретари на Партията на българските комунисти.

 
 

Господин Коларов, Вие дълги години сте били в научно-техническото разузнаване. Каква е неговата специфика?
Работил съм в разузнаването във Франция, Италия, Мексико, Тунис и т.н. В света научно-техническата  информация до 90 % се предава по най-странни начини. Само 10 % от нея върви по легални пътища, т.е. покупко-продажба, сделки и т.н. Всички страни, особено големите и мощните, имат много силни подразделения на научно-техническо разузнаване (НТР). Събират се данни за постиженията на другите страни, стараят се да ги получат по някакъв начин.
В България НТР датира от петдесет години. Трябва да кажа, че за това време ние с моите колеги донесохме огромно количество научно-техническа информация. Вие знаете, че около 1975-1976 г. у нас се появиха много нови лекарства. Те бяха създадени по  документация и мостри, доставени по линията на НТР. Около седемдесете-осемдесете години се появиха на пазара различни препарати – “Веро” и т.н. Електрониката, която внедрихме в България, почти изцяло лежеше на документи и материали, отново доставени по тази линия. Ефективността на работата на нашето научно-техничеко разузнаване беше огромна.

Всичко това е добре, но не е ли малко непочтен този начин на действие? Все пак се присвоява интелектуален труд.
Какво значи непочтен? Разузнаването никога не е било непочтено и съществува от времето на фараоните, ако за това е думата. И между другото и в библията го има описано. Освен това ние не сме тези, които са го правили само. Най-силни научно-технически. разузнавания са на САЩ, на Франция. Във Франция в началото на 80-те години по телевизията мина филм дори за тяхното НТР, което е насочено преди всичко срещу САЩ. При това в няколко серийнии филма те се хвалеха с постиженията си.
Така че не виждам какво непочтено има в този вид разузнаване. Как да се постъпи, след като не се продават технологии? Иначе трябва да се хвърлят огромни средства за разработката, а една страна като нашата не може да го позволи. Имаше една организация ”Коком”, чрез която се забраняваше продажбата на нови технологии на страните от социалистическия лагер, дори най-елементарните. Не става дума за военни и т.н.

Кой даваше оценка на работата Ви като разузнавач?
Беше разработена цяла система за получаване на информация, за нейното внедряване. Нашите научно-изследователски институти я получаваха, адаптираха я за българските условия – институти по електроника, фармахимия, биотехнологии и т.н. Тя зависеше от внедряването и получения ефект. Правеше се сметка на това, ако ние влагахме средства  за такива разработки, колко ще струва. Може би стотици пъти по-евтино чрез разузнаването.

А чуждото разузнаване дали е достигало до наши, родни разработки?
Не знам дали са вземали разработки, но със сигурност са опитвали.

Днес, в България имаме ли такова разузнаване?
Не. Първият акт, който направиха демократите, когато дойдоха на власт, беше да подпишат спогодба с американците за ликвидиране на н.т. разузнаване. Първият акт! Франция продължава и днес да разработва Щатите, Англия разработва Щатите, разработва Франция, Италия разработва Франция, независимо, че последните са в един блок. Научно-техническото разузнаване не е политическо. А нашето го ликвидираха. С първото отиване на българска делегация в Щатите беше подписан протокол с три секретни точки. Тези точки бяха именно формулировката за ликвидация. А бяхме си извоювали място на едно разузнаване, което знаеше как да работи. То беше управление към МВР, но му сложиха кръст и всички бяхме уволнени.

Какво загуби вашето поколение от 20-годишния преход?

Аз не приемам този 20 годишен преход. Приемам ги като разгром на българската държавност. От първото правителство до днес е пълен разгром. Селско стопанство – унищожено, промишленост – унищожена. Защо сега ние нямаме пари? Нищо не работи. А пари от търговия, и то вътрешна, не се печелят. Шашми всякакви, далавери. И между другото – сегашното правителство, според мен, е възможно най-слабото. Това са хора, които нямат никаква представа от управление, може всеки да е добър специалист в своята област, но в областта на управлението ги няма никакви. За мен финансовият министър Симеон Дянков е жалка фигура. Единствното нещо, което пък министър-председателят може да прави, е да се върти пред камерите. Днеска пък четох в някакъв вестник, че той бил първата медийна звезда на България. Сега, когато България потъва  и не се знае утре дали ще съществува, не е толкова важно Борисов да е във фокуса на камерите откривайки някоя детска градина, когато има толкова сериозни проблеми за разрешаване. Добре че Цветан Цветанов в момента със своите действия спасява до известна степен рейтинга на ГЕРБ. Затова защото хората смятат, че той е този, който се бори с престъпността. И той се бори толкова, колкото другите преди него. От арестуваните през първите негови акции 20 души, двама останаха в затвора. Тая история с Алексей Петров донякъде е изкуствена. Всичко е кухо, това са PR акции, но не и акции за спасяване на тази страна. А да не говорим за този път, по който са тръгнали уж за излизане от кризата. Жалко е, невъзможно е нищо да се спаси. Напротив, ще ни вкарат в още по-голяма дупка и България ще свърши. Между другото, тя вече е полуколониална държава. Геноцид на българското население във всяко едно отношение. Раждаемост ниска, смъртност – огромна. Изтичат кадри, подготвени в България специалисти. В Партията на българските комунисти преди години направихме едно проучване и фактически се оказа, че ние сме кредитирали западните страни с 46 млрд. долара. Това са кадри, които са подготвени тук, за които е платено и са отишли на Запад, работят там, работят в и  за други страни. 46 млрд., смятайте колко е това, каква сума е!
Знаете какво е положението в здравната система, в образованието. Ние станахме неграмотна нация. При 97-98 % грамотност, сега слизаме под 80%. Затварят се училища, болници. Моят баща, д-р Петър Коларов, дълги години беше министър на здравеопазването. По негово време беше построена Първа градска болница, “Пирогов” и други. Първа градска носеше името му, но след промените го заличиха.
Да не говорим за българската духовност. При всички положения като гледам бъдещето на България – то е чалгата!

Вие какви спомени пазите за своя дядо? Беше време, когато името му вървеше редом с това на Георги Димитров…
Много спомени пазя за дядо ми Васил  Коларов. Когато той почина, бях 13 годишен и да го характеризирам напълно, едва ли  бих  могъл. Той беше изключително надарен човек, с много висока култура, завършил беше право в Женева.
Аз съм роден и учил в Москва, баща ми беше военен лекар. Не знаех български език, но първото нещо което ме научи дядо ми след като се върнахме от евакуацията в Москва, беше “Жив е той, жив е!” на български език.
Той следеше всички новости в науката и техниката. Рисуваше, свиреше на цигулка. От него има много картини. Една част от тях се пази у дома, друга е в архива на БСП, но не ги дават. Когато Иван Костов беше министър на финансите в правителството на Филип Димитров реституираха музея на Васил Коларов заедно с всички експонати. И експонатите… изчезнаха. Нас не ни предупредиха за тази реституция, за да ги приберем.
Васил Коларов имаше огромна библиотека и след смъртта му семейството ни я предостави на Народната библиотека. По този начин тя поне се съхрани.
Гробът му беше зад страната до мавзолея на Георги Димитров, но мина багер и всичко срина. Ходихме да  събираме костите му, погребахме ги в гроба на баща ми.
Неуважението на българите към своята история е всеизвестно, всеки, който дойде на власт, смята, че историята започва от него. Руши се, разваля се посроеното от преди това. Не знам с такава култура докъде ще стигнем. Разбира се, има много способни културни деятели и днес, но те вече не са едни от нас, те са …там.

Какви идеи изповядва Партията на българските комунисти, на която сте секретар?
Според  нас тя е единствената партия, която в момента в България говори, че единственият път за излизане от кризата е връщане на социалистическия път на развитие. Ние сме против НАТО, против американските бази, против Европейския съюз. Фактът, че правителствата ни откъснаха страната ни от руския пазар, беше фатален. Аз, откровено казано, не виждам защо министър-председателят отиде в Катар, където ще направи сделка, да речем за 1-2 млн лева, а не се хване и не се пусне в Русия, където пазарът е огромен. Вярно е, че руснаците са ни обидени, че щяхме да ги съдим и не знам какво още, но въпреки това пазарът е пазар и е престъпление да изоставим тези позиции.

Каква е позицията ви относно енергийните проекти?
Въпросът за енергетиката е фундаментален за националната сигурност на страната и за бъдещето й съществуване. Страна, която има силна енергетика, ще съществува, тази, която няма, няма да я има. От 1989 г. до сега всичко върви към разграждане на нашата енергетика. Всички нови проекти се посрещат с видими желания, но нищо не се прави. Ние бяхме първия  износител на енергия на Балканите. Със затварянетона блоковете, на мини и т.н. ние отидохме на по-задна позиция. Щото Европа не е заинтересована ние да развиваме енергетика и ще направи всичко възможно да продължи да ни блокира. Както затворихме четири блока на АЕЦ, в най-скоро време могат да поискат още. А с какво ще ги заменим? Ще купуваме може би енергия от Франция, която е най-големия енергиен гигант в Европа. Ще плащаме, наши пари ще изтичат, вместо да печелим от изгодната си географска позиция. Ние от тук бихме могли да снабдяваме Турция, арабските страни. Историята с Белене все си стои блокирана, само приказки “за” и “против”.
Щекотлив е и въпросът с петролопровода Бургас-Александрополус. Възможно е за него да се направи и по-добър договор, но това е въпрос на търговска сделка. Самият факт, че ще мине през нас е печеливш. Защото от там ще капе всеки ден по нещо.

Ще излезем ли най-после от икономическата криза?
Казах вече, по този път, по който вървим – не. Изходът е връщане на социалистическият път и като първи крачки е засилване на държавния контрол върху промишлеността, премахване на тази, напълно порочна и отречена и от американците, и от англичаните система на пълна либерализация на икономиката, т.е. там всеки прави каквото си иска. Ние смятаме, че трябва да има национализация на енергетиката, транспорта, телекомуникациите. По  Ботевите дни  на 6-ти януари бях на Ботев връх. Бях шокиран от това, което чух там. Този връх е свързочният център на България, там минават всички комуникации – военни, на МВР, граждански, радио, телевизия. Оказа се, че този център в момента е чужда собственост, продаден е заедно с БТК.
Вярно, че Европа не е заинтересована България да е развита страна, трябва и страна, която да й дава нископлатени работници, метачи по улиците и т.н.
Единственият път за изход е да се национализират структуроопределящи предприятия, отрасли. Нямаме нищо против леката промишленост да е частна. Ние признаваме трите вида собственост – частна, кооперативнаи държавна.
Иначе народът все чака да дойде някой месия да дойде да го спаси.Като Симеон например. Вместо да бъде накаран да плати за всички репарации, които страната ни изплаща до 1968 г. по вина на дядо му и баща му на Югославия, Гърция и  т.н., той дойде тук, прибра всичко негово и не негово и сега продава.

 


ПОСЛЕДНИ
ИНТЕРВЮТА:

МАРГАРИТ ГАНЕВ: ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НАУКАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ
АНГАЖИРАНИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: С ВСИЧКИ НЕ МОЖЕШ ДА ИГРАЕШ

ДИМИТЪР БЪЧВАРОВ: ОТ КРИЗА СЕ ИЗЛИЗА ВИНАГИ С НОВИ ПРАВИЛА

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ: БЪЛГАРИНЪТ НЕ ОБИЧА НЯКОЙ ДА ПОЛУЧАВА
ПАРИ, МАКАР
ДА ГИ ЗАРАБОТВА

ГИНКА ЧАВДАРОВА: КРИЗАТА Е НАВСЯКЪДЕ – НА НАЦИОНАЛНО И НА
МЕСТНО
НИВО

ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ
И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА
СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС
ЗА БЪЛГАРИЯ

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД Е ДЪЛЪГ СКОК ВСТРАНИ

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НЕ МОЖЕ ДА
РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

БОЙКО СТАНКУШЕВ: ПОВЕДЕНЧЕСКИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПРЕЗ
ПОСЛЕДНИТЕ 12 -13 Г. СА ДЯСНО ОРИЕНТИРАНИ

ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ: ВИНАТА СИ Е И В САМИТЕ НАС

ПРОФ. МАЙЯ ГРЕКОВА: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛЕРАНТНИ
КЪМ МАЛЦИНСТВАТА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3140

Posted by on апр. 18 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.