ВАСИЛИЙ ВОЛГА, ЛИДЕР НА ЛЕВИТЕ СИЛИ В УКРАЙНА: БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС Е ЖЕЛАН В УКРАЙНА

СЪТРУДНИЧИМ СИ С ГЕРБ КАТО УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ

КАКТО КАЗА ЕДИН ОТ РУСКИТЕ ПОЛИТИЦИ – “ЕВРОПА – ТОВА Е ТЕХНОЛОГИЯ БЕЗ РЕСУРСИ, А РУСИЯ – ТОВА СА РЕСУРСИ БЕЗ ТЕХНОЛОГИЯ”

“Представителите на бизнес организации в България и на партията ГЕРБ одобриха външнополитическата концепция на Съюза на левите сили” . Този текст е качен на сайта на Съюза на левите сили в Украйна. Представители на лявата партия се е срещнала с представители на ГЕРБ и на българския бизнес във Варна в средата на юли. Според текста координатор на срещата е бил Йордан Кръстев, председател на Асоциацията на данъкоплатците в България.
Българите са изявили желание да участват в строежа на Керченския транспортен проход и други инфраструктурни проекти. За срещата, за връзката ГЕРБ – Съюз на левите сили и амбициите на левите в Украйна, разговаряхме с  Василий Волга,  лидер на лявото обединение в Украйна.

Василий Волга е на 41 години, женен с четири деца. Завършил е висше военноморско училище, специалност “Атомни енергийни установки” и Академия за управление на персонала. През 2004-а е бил на балотаж на президентските избори, през 2006-а е депутат във Върховната Рада. Миналата година е оглавил Съюза на левите сили в Украйна.

 

Как установихте отношения с ГЕРБ, чия беше идеята и кога възникна?
Установихме отношения по най-естествен начин, тъй като съюзът на левите сили се старае да презентира своята външнополитическа концепция на колкото се може по-широк кръг експерти и държавни ръководители от различни среди.Енергичната и млада партия ГЕРБ ,която победи на поредните избори в България не е изключение и ние получихме в отговор от тях одобрение на идеята си. Следващата крачка бяха преговорите за конкретен делови проект – строителство на Керченскиоя транспортен проход, който и се вписва в обща концепция и е изгоден за страните от Черноморския регион, в който влизат и Украйна и България.

Как да приемаме направената връзка между лява и дясна партия и набелязали ли сте други съвместни инициативи?
В този случай сътрудничеството ни не трябва да се разглежда на идеологическа основа. Българските граждани избраха политическа сила, която ще води страната и ще представлява в международните отношения. Ние уважаваме този избор и за това водим диалог не с десните в България, а със самата  държава България . Надяваме се цифрата на взаимоизгодните проекти в близките 6 месеца до една година  да нараства.

Как Вие г-н Волга, оценявате варненската среща и кои други държави проявяват интерес към транспортните  инфраструктурни проекти в Крим и в целия Черноморски регион?
Надявам се, че  с варненската среща поставихме начало. Направихме първоначалната си оценка един за друг като прагматични хора.  Нашите български колеги искат да видят  резултатите от изборите в автономната република Крим, тъй като от тях зависи степента на влиянието на Съюза на левите сили върху  на практическата реализация на проектите.Колкото до интересите мога да кажа ,че неотдавна желание да построи кръгова автомагистрала около Черно море изяви руският примиер Владимир Путин. Русия  е много заинтересована от това в Крим да влязат нейни капитали, да се развие крайбрежната ивица, да се развие  строителството на  цялостни курортни комплекси в района на Балаклава и Байдарската долина,и  да се развие южния бряг на Крим. От друга страна  за Турция  Крим също е обект на интреси, и то исторически. В същото време ние сме  заинтересовани  развитието на региона да е в интерес на жителите му и в интерес на  цяла  Украйна. Съдбата на град Севастотпол може да бъде свъразана с качествено ново ниво на кораборемонта и корабостроенето, сега в зачатъка си е разработката на нефтогазоносния шелф по бреговете на Крим. Работа има. С българите ни беше интересно да си сътрудничим. Вие умеете да строите, нашите народи са близки, ние сме близки народи, писмеността и вярата ни имат общ корен и винаги ще намерим общи интереси.

Освен преговорите с българския бизнес, имахте ли контакти с  бизнесмени от други държави или ние бяхме първи?
Преговорите с България бяха първи, но наши представители са се срещали и с бизнесмени от други държави. Сложността идва от това, че през годините на управление на президента Юшченко на Украйна почнаха да гледат като на непредсказуема страна, в която не държат на думата си и политическата целесъобразност оказва натиск върху сключените договори. От своя страна ние полагаме всички усилия тази епоха по-скоро да завърши и да се започне нормална работа.

Бихте ли обяснили  външнополитическа концепция на Съюза на левите сили и  идеята си за създаване на “ново пространство на сигурност и сътрудничество между Европа, Украйна и Русия”?
Същността на концепцията е в това, Украйна да стане мост между европейските страни и Русия, център на ново пространство на безопасност и сътрудничество – без участие на САЩ и изживялото себе си НАТО. Както каза един от руските политици – “Европа-това е технология без ресурси, а Русия – това са ресурси без технология”.Украйна е транзитна държава, в която се  допират интересите на Запада и Изтока и  това геополитическо предимство трябва да се използва за добро. Обаче сегашното ръководство на страната предприе курс на участие  в Балтийско-черноморската дъга на конфронтация от страна на НАТО. Така Украйна се оказа въвлечена в чужди игри, които вкараха страната във външнополитическа задънена улица. Заедно с това, обаче през последните няколко години между Русия и Европа почнаха мощни интеграционни процеси. Включвайки се в тях , Европа и Украйна и Русия могат да решат своите насъщни ппроблеми за години напред. Съюзът на левите сили вече презентира своето виждане за ново геополитическо обединение. Това стана на международната конфернция „ Работилница на бъдещето” в Аахен, Германия. Там идеята ни получи одобрение и поддръжка от немски експерти, съпричастни към формирането на външната политика на Германия. Руснаците също подкрепиха нашите предложения. Сега ние искаме да заложим по-конкретен формат и да свикаме поредното заседание на „Работилницата” в Украйна . Кой ще дойде от България ще решат българите. Ние сме  изпратили покани и на левите сили и на управляващата партия.

На 14 септември Съюзът на левите сили, заедно с  Комунистическата партия, с партията „Справедливост”  и други  направиха  общ политически блок. Да очакваме ли и обща президентска кандидатура? 
На 14 септември направихме това което чакаха отдавна хората. Около 1/3 от тези, които повече или по-малко се интересуват от дейността на левите сили през последните две години ни питаха все едно и също „Защо левите не се обединяват?”. Създавайки единен политически фронт, ние отговорихме на очакванията на гражданите. Обединявайки се ние решихме проблема за „мултикандидатсността” .Избирателят не разбира защо всички партии с лява ориентация, които вадят  едни и същи политически програми издигат на президенстките избори не един общ, а и отделни кандидати. Затова ние издигаме от името на Левите сили на Украйна общ кандидат. Решение за това ще бъде взето на партийните конгреси, които текат сега, през  септември и октомври. После в края на октомври то ще бъде внесено на междупартийния конгрес на блока. Задачата -минимум за левия блок е кандидатът ни да участва във втория тур.Уверен съм, че имаме шансове да сме във властта. Обединените леви са напълно способни да получат над 30 % от гласовете. Нашата стратегическа задача е да осъществим радикални реформи, насочени към социализацията и интернационализацията на вътрешните процеси в Украйна,  и да променим посоката на външната политика. Имам предвид и подобряване на отношенията с Русия и както вече казах максимално и изгодно  използване на геополитическото положение на Украйна
 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: ЯДРЕНАТА БЕЛЕНЕ Е ЕДИН ПОДВИЖЕН ПЯСЪК, В КОЙТО ПОТЪНАХА МИЛИАРДИ

ПЕТКО СИМЕОНОВ: ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО Е ПОДМЕНЕНО СЪС СЛУГИНАЖ

АНЯ ПАВЛОВА: ВНУШЕНИЕТО ЗА ВСЕМОГЪЩЕСТВО Е ПЪТЯТ КЪМ ИНФАНТИЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО

ПРОФ. АНГЕЛ ТОДОРОВ: РАЗРУШАВАМЕ МОРАЛНИТЕ УСТОИ НА ОБЩЕСТВОТО СИ И ТОВА Е НАЙ-СТРАШНОТО

ЮРИЙ АСЛАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ БИВА ДА БЪДЕ ПОДЦЕНЯВАН ДОРИ КОГАТО САМО ГОВОРИ

ПЕТКО БОЧАРОВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРОСТАК Е ПО-ОСОБЕНО И СПЕЦИАЛНО ЯВЛЕНИЕ

ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ВАЖНОТО Е ДА НЯМА СТРАХ

ДИМИТЪР ПОПОВ: НЕ СМЕ ДОЗРЕЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2572

Posted by on окт. 6 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.