Валентин Стоянов: Проектът Южен поток на практика никога не е започвал

south-stream-in-bulgariaПоскъпването на цената електроенергията на регулирания пазар е неизбежно, казва още енергийният експерт

Г-н Стоянов, да започнем с централната тема на деня – „Южен поток“. Какво мислите се случва там?
Там реално не се случва нищо. Има само политически изказвания и декларации. Като изключим някои символични първи копки и заварки на тръби през годините, проектът на практика никога не е започвал.

Всички страни по трасето, особено Австрия, Унгария и Италия, са твърдо „ЗА“ строежа. Сякаш единствено България е против. Защо се получава така?
Без познаване на т.нар. Трети енергиен пакет и по-специално на Газовата директива 73/2009 не бихме могли да дадем коректен отговор. Там е ясно записано, че Европейската комисия е органът, който може да даде съгласие за изграждане на „голяма газова инфраструктура“ по смисъла на директивата. Очевидно такова съгласие не е било давано. Нещо повече – за да се стигне до самата ЕК, националните регулатори трябва да дадат „зелена светлина“ на всеки подобен проект, а това все още не се е случило при „Южен поток“. Съзнавам, че това е неконвенционален коментар, но истината е, че на много от анализаторите по темата им липсват прецизни юридически познания. За всеки случай отправна точка по темата „Южен поток“ е именно Газовата директива на ЕС. И към момента именно на нейна база Европейската комисия има основания да не подкрепя „Южен поток“.

Как виждате бъдещето на тръбата?
Трябва да си дадем сметка, че проекти като „Южен поток“ могат да съществуват само в рамките на някакъв правен порядък. Разбира се, този правен порядък се създава и на база определени (гео)политически съображения. Както подчертахме, без одобрение от страна на ЕК „Южен поток“ няма бъдеще. В средносрочна перспектива надали можем да говорим за каквото и да е положително развитие около проекта и според мен това е повече от очевидно.

Превръща ли украинската криза Турция в основен играч, който буквално изхвърля България от ролята й на транзитна точка?
Не мога да направя точно такава взаимовръзка. Смятам кризата в Украйна за нещо, което носи негативи за абсолютно всички държави в Черноморския регион.

Възможно ли е след краха на Бургас-Александруполис отново да се заговори за АМБО (Albania, Macedonia, Bulgaria), проект за който вие писахте преди няколко години?
Силно се надявам, че подобен проект би могъл да се реализира. За съжаление той няма сериозни „адвокати“ или по-точно липсва големият играч, напр. в лицето на САЩ, който да изиграе ролята на катализатор за подобен проект. Струва ми се, че тук беше изгубена една положителна инерция, каквато имаше през 90-те години на миналия век.

Отвъд геополитиката, темата за цената на тока предизвиква особена социална чувствителност. На фона на приказките за необявения фалит на БЕХ, мислите ли, че ни очаква ново повишение на цената на електрическата енергия?
Мисля, че това е неизбежно. Особено имайки предвид как става ценообразуването за потребителите, присъединени на ниско напрежение. Както и факторите, влияещи върху цените на електроенергията в България. Според мен плавно поскъпване на електроенергията на регулирания пазар е неизбежно. Въпросът тук е до каква степен политиците могат да изградят система за подпомагане на енергийно бедни граждани, която от своя страна да смекчи очакваното социално напрежение.

Valentin StoyanovВалентин Стоянов е бил главен експерт в парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, както и независим енергиен консултант. Член е на Европейския геополитически форум.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10067

Posted by on авг. 2 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.