Бързите избори днес отварят широко вратата на преход от правителство на Бойко Борисов 3 към Бойко Борисов IV

Вече втора седмица в страната се провеждат протести с различни и разнопосочни искания, като причина за тях се извежда на първо място високата цена на горивата. В интерес на истината цената на горивата не бележи някакви нови рекорди в последните седмици. Имало е и далеч по-високи цени, но до протести не се е стигало. Просто това е основанието, което надделя при безспорно натрупаните обстоятелства за изразяване на недоволство. А и не за първи път у нас цената на горивото е първопричина за недоволство. През 2011 г. в страната се организираха на няколко пъти от Гражданско сдружение Сила национални протести срещу високите цени на горивата.

Обществото има основания да е недоволно от управлението на страната от коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, Атака, ВМРО, известно и като правителството на Бойко Борисов 3. Достатъчно е да споменем, че сме аутсайдера в Европейския съюз по всички възможни показатели, индекси и класации за развитие, начин на живот. Може да се похвалим, че сме първенци в класацията с обхвата на корупцията или как не се отстояват национални интереси, как сме най-послушни в исканията на Брюксел или на Вашингтон. Колкото и тъжно да звучи днес България не е предпочитано място нито за живеене, нито за инвестиции, за правене на бизнес, страна с минало, но без ясна перспектива за нейното бъдеще. Обладана от безпътица и липса на хоризонт.

Колкото и парадоксално да звучи, изборите днес няма да доведат до промяна във водещата партия в управлението на страната и името на министър-председателя. ГЕРБ и Бойко Борисов имат най-голяма изгода от бързи избори днес. Протестите днес в този му вид и организация, без политически водач са удобни на властта. Могат да бъдат овладяни и контролирани, ако не са и вече така. Да се отпусне с тях натрупаното напрежение. Може и да бъдат насочени в удобна посока, да се използват с други цели, включително делегитимиране на идеята въобще за протест срещу това правителство. Отваря се най-вече широко вратата да се премине с лекота от правителството на Бойко Борисов 3 към Бойко Борисов IV.

Към днешна дата БСП не е готова за избори, желанието, исканията са едно, но реалността е друга. ДПС си следва, както винаги собствена линия на поведение и няма видими индикации, че искат предсрочни избори на всяка цена без да са си оплели кошницата до евроизборите. Обединени патриоти приличат на всичко друго, но не и на политическа коалиция, която може да спечели доверието на избирателите след непрекъснатите скандали и трусове при нея. Отделното явяване на ВМРО, Атака и НФСБ на изборите съвсем ще ги обрече на провал. Съмнително е и тяхното оцеляване в нови коалиционни формирования. Оцеляването им минава през евентуалното преброяването на евроизборите, през коренна промяна в тяхното поведение, което въобще е чудно как ще стане. За Воля и Марешки не им остава нищо друго освен надеждата да минат 1 % за да имат партийна субсидия. Извънпарламентарните сили при добро стечение на обстоятелствата и много ако, може и да влезнат в парламента, където ще бъдат кандидат номер едно за патерица в правителството на ГЕРБ. ГЕРБ ще спечели от избори при зимни условия, когато с трудностите в управлението и недоволствата ще трябва да се сблъсква служебното правителство. Обществото иска решаване на проблемите, което минават чрез промени в законодателството, което само може да стане при работещ парламент, а такъв няма при служебно правителство. Несполуките на служебното правителство лесно може да бъдат приписани на БСП. Нещо повече ГЕРБ може и да мине квотата от 100 народни представители.

Линията на поведение на БСП днес е да бъде непримирима опозиция, да се утвърди като алтернатива, да демонстрира готовност за управление не само като визия и програма, но и с лица. Системно и непрестанно да притиска управляващите използвайки институционалните методи и когато е необходимо натиска на улицата. Да се стреми не директно към предсрочни избори, а да подготви почвата и обстоятелствата, че единственият изход е този и то в момент, когато е първа политическа сила, а не втора, както е днес.

Искането за избори сега изглежда привидно като дезертьорство на ГЕРБ от властта, бягство от отговорност, пореден недовършен мандат на Борисов, а на практика е поредното му рестартиране във властта и продължаване на агонията в името на стабилността.

 

Антон Боянов

Политолог

19 ноември 2018 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13768

Posted by on ное. 20 2018. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.