България трябва да развива своите контакти с албанците в Северна Македония

Ниязи Мухамеди

Интервю на Антон Панчев с политолога Ниязи Мухамеди от Република Северна Македония, специално за Общество.Нет

Република Северна Македония се управлява от техническо правителство. То ще се занимава само с подготовката на изборите или ще има и други приоритети?

Техническото правителство се роди като идея и се институционализира в юридическата система като един механизъм, за да гарантира изборния процес без демократични и процедурни дефекти, както и една гаранция за всяка бъдеща опозиция, за да има съвместен контрол на изборния процес и резултатите от него. Първото техническо правителство функционираше малко или много в рамките на договорените точки от Пържино и доведе до избори с чиста демократична легитимност. Обаче, настоящето техническо правителство се създаде по арбитрарен начин отвъд целите на тази мисия и функция, определени в Пържино, и това, от безпристрастните анализатори, се смята за знак, че може да се стигне до провал точно в безпристрастното управление на електоралните ситуации, и имайки предвид, че двете македонски партии, т.е. СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, разделят силно македонския електорат в противоречие с работите, които са характерни за техническото правителство, увеличават вероятностите тези избори да бъдат проблематични в няколко посоки, а защо не да доведат до широко коалиционно преходно правителство, за да се подготвят други нови избори.

Върху какво ще се концентрират програмите на албанските партии за изборите и възможно ли е да се съживи по някакъв начин „Тиранската платформа”?

Това, което в общественото мнение тук и в съседните страни е известно като „Тиранската платформа” е един измислен мит от противниците на историческата и демократическата легитимност на албанците, за да станат равни строители в политическото достойнство в държавното изграждане на Северна Македония, което македонската страна използва по расистки начин и с крайно потисничество и ги игнорира, докато „Албанската платформа”, която не е от Тирана, а тукашна, автентична, но артикулирана с един смислен и синтезиран демократичен дискурс, успява да се „демонизира” и да се разтури посредством албанските политически партии по времето на тяхната надпревара за власт, която носи обществени поръчки за собствено обогатяване и за корупционните кръгове около тях, т.е. имаме близо 27 години, подобно с една формула на политическа колонизация, която практикува Израел с арабските партии там. Познавайки добре обстоятелствата в „лагера”, където се състезават за политическо наемничество, където им се дава като привилегия срамното изнудване на албанците в замяна на гласове, албанските партии, които са такива само по името си, нямат програма на тези избори, имат само искания за унизителни пазарлъци за власт, с някое малко изключение. Следователно, на тях им е останало да се състезават с платформа за политическото сриване на албанците, което опаковат с „демократични” лозунги и безкрайна демагогия. Албанската платформа ще се въздигне задължително, не като програма на тези избори в ръцете на политическите банди, а като бунт, който може да започне от непризнаването на легитимността на политическите банди, които са сринали политическото настояще на равно достойнство на албанците с македонците и с това се отваря демократическия изход и също с демократични форми да се оспорва от страна на албанците легитимността и демократическата легалност на Северна Македония, която след Преспанското споразумение практически деградира в една държава с моноетническа етничност и идентичност и която нарушава тежко албанската идентичност, както и албанската историческа и демократическата легитимност да бъдат достойни и равни съоснователи на тази държава. Аспирациите за влизане в НАТО бяха и аспирации на албанците и техен принос, затова и политическото действие на албанците беше много умерено, за да не поставят допълнителни пречки по пътя на Северна Македония към Пакта, т.е. нямаше нито пречки, нито условия от албанска страна. Нито на отварянето на преговорите за членство в ЕС не искаме да поставяме пречки, а след започването на преговорите обаче, ще бъде незабавен императив и приоритет политическото, юридическото и конституционното преформулиране на легитимните права на албанците тук. Това, също така, ще актуализира политическото преструктуриране на албанците чрез едно ново стабилно движение, като носител на нови възможности, съгласно демократичната воля на албанците за равно политическо и конституционно достойнство в Северна Македония.

Вече е официална и първата предизборна коалиция между албански партии. Може ли да се разшири коалицията между „Съюза за албанците” и „Алтернатива” и с други партии?

Албанският политически спектър е паднал в пропастта на непоправимия колапс и македонските партии се опитват да превърнат албанските организации в коалиционни придатъци или да получат легитимност пред албанските избиратели. Това са много унизителни игри спрямо албанците, които се играят на прага на тези избори и които са показател, че албанските партийки ще се използват за манипулации на тези избори за сметка на македонските партии, затова и може да бъде много обосновано, че след официалното насрочване на изборите и на депутатските листи, албанците да се решат на радикален бойкот на изборите и на също така радикално непризнаване на манипулираната легитимност на албанските партии след изборите.

Един албанец от Северна Македония, проф. Блерим Река, стана министър на европейската интеграция в новото правителство на Република Косово. Това назначение ще има ли влияние върху политиката на албанците в Северна Македония?

В правителството на Косово Блерим Река ще бъде един много ценен професионалист за сътрудничество в министър-председателя Курти, т.е. един кадър сред най-компетентните, които е имало някога досегашните правителства в Косово в ресора на евроинтеграцията, който може също така да допринесе с компетенциите си и в определянето на външната политика, както и в диалога Косово – Сърбия. В ресора на евроинтеграцията, който е поел да ръководи, със сигурност няма да липсват усилията за сътрудничество с достойнство и ефективност и със съответния ресор в правителството на Северна Македония, докато отношенията Косово – Северна Македония предполагам, че г-н Курти ще ги постави върху нови, справедливи и конструктивни основи, уважавайки достойнството на двете държави, за разлика от досегашните косовски правителства, които заради различни интереси, са унижавали достойнството на държавата Косово в тези отношения. Със сигурност, в тази линия на отношенията Косово – Северна Македония предполагам, че ще бъде полезен и ефективен в правителството на г-н Албин Курти и приносът на г-н Река, когото познавам не само в професионален аспект.

Отношенията между Северна Македония и България се усложниха през последните месеци, главно заради историческите дебати. Имат ли ясни позиции албанските партии за отношенията с България?

Албанците в Република Северна Македония не познават много отношенията дали исторически, дали в настоящето между България и Северна Македония, т.е., нито тези отношения, които се свързват със Споразумението с България, затова и се случва, че много въпроси, които са свързани с приложението на това споразумение ги получаваме готови, както ги интерпретира тук македонската страна. Аз, както и повечето, които са завършили албаноложки изследвания, помним София като град, където е живяла и действала албанската интелигенция с клубове, вестници и издания за албанската кауза в предишните векове. В София е създадена и албаноложка катедра, която е много стойностна и с екип от учени, които дават един много достоен принос в албаноложките изследвания, и заради това София ни става все по-близка интелектуално и н само, и в тази рамка ние също така имаме една визия и идея за подкрепата, която дава България за напредъка на Северна Македония, както и за всестранната подкрепа и сътрудничество с Албания и Косово, за разлика от някои други съседи, които отношенията със страните от региона ги поставят върху напрежение и желание за едностранчиви печалби.

14 февруари 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16590

Posted by on фев. 14 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.