България отваря своите врати за гастарбайтери от Узбекистан


Снимка: Новости Узбекистана nuz.uz

На 10 декември в България пристигна първата официална група трудови мигранти от Узбекистан.

Те ще работят в едно от големите сладкарски фабрики в България — SI Commercial 7, която произвежда продукция под търговската марка „Doma“, добре известна далеч отвъд границите на България.

Изпращането на гражданите на Узбекистан на работа в България е благодарение на споразумението, което е подписано от Агенцията за външни трудови отношения при Министерството на труда на Република Узбекистан и българската компания Excellence Solutions Group.

Днес България изпитва недостиг на професионални кадри и според думите на директора акомпанията Excellence Solutions Group Рената Куз: „пристигането на първата група трудови мигранти от Ташкент в София се явява знакова. Работници от Узбекистан днес се трудят в много страни, на първо място в ОНД, докато трудово споразумение за граждани на Узбекистан успяват да подпишат с български работодатели за първи път“.
Г-жа Рената Круз се надява, че: „Узбекистанките работници в сладкарската фабрика SI Commercial 7 ще докажат своето трудолюбие, акуратност, изпълнителност и дисциплинираност. Тези качества са присъщи на повечето мигранти от Узбекистан, готови да се трудят в предприятия на европейска страна, да докажат, че мостът на особените отношения между двете страни днес вече е започнал да работи“.
Също така г-жа Рената Куз обясни, че: „Международната компания за подбор на персонал HSS International, в която влиза и българската Excellence Solutions Group е готова и по-нататък да развива сътрудничеството с Узбекистан в помощ на заетостта на работници от нея в други държави от Европа“.

А ето какво разказа партньорът в компанията и регионалният ръководител на ExcellenceSolutions Group в Узбекистан Алишер Садиков:
„Струваше ни много усилия да изградим механизъм по интеграция на гражданите на Узбекистан в системата на трудови отношения с българските работодатели.
Трябваше да се отчитат всички външни и вътрешни фактори в дейността на подбора на персонал, да се работи за легалността на трудовите отношения, отчитайки законодателствата на двете страни, включително нормативните правила на ЕС.
Резултатът от съгласуваната и професионална работа на нашия екип е пристигането на първата груба узбекски граждани за работа в България.
Нашата компания все пак успя да легализира официално заетостта на узбекските граждани в една от европейските страни. За в бъдеще ние смятаме да увеличим потока на трудови мигранти в страните от ЕС. Сигурни сме, че официалните власти ще подкрепят нашите усилия в това направление.
Използвайки случая искам да изразя благодарност на представителя на Агенцията за външни трудови отношения при Министерството на труда на Узбекистан г-н Хуршид  Хакимов, който в продължение на няколко месеца подготвяше и съпровождаше тази визита на нашите работници в България“.

От своя страна, поздравявам Агенцията за външни трудови отношения при Министерството на труда на Узбекистан зауспешното разрешаване на легална трудова миграция на граждани на Узбекистан в европейска страна, разбирайки сложността на процесуалните норми и правила в ЕС.

Пожелаваме на Excellence Solutions Group успех в нейната дейност по набиране на персонал. Пожелаваме късмет и на нашите съотечественици, пристигнали днес (10 декември – б.пр.) в София, разбирайки, че да работиш в друга страна не е чак толкова лесно – чуждата земя все пак си е чужда земя.

В. МИХАЙЛОВ

11 декември 2018 г.

Назаем от Новости Узбекистаhttps://nuz.uz/trudovaya-migraciya/37344-bolgariya-otkryvaet-svoi-dveri-dlya-trudovyh-migrantov-iz-uzbekistana.html?fbclid=IwAR3m2LG2-mb5nL1TexL36bYZe-Zm7-9piFynR7FRVROi9g_qEYMxLzPKpIA

* Заглавието е на Общество Нет, оригиналното заглавие на статията в превод на български език е „България отваря своите врати за трудови мигранти от Узбекистан“.

Превод от руски: Борислав Ангелов

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16039

Posted by on дек. 13 2018. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.