Бъдещето на Европейския съюз е мрачно

Бриго Аспарухов: Недоволството в България може да предизвика предсрочни избори

 

Някои политически действия на Първанов доведоха до разочарование в левицата, от която произхожда и той

Роден  на 15 юли 1945 – с. Вискяр.  Завършва немската гимназия в Ловеч, после външна търговия във Висшия икономически институт “Карл Маркс” в София. На 25 години постъпва в разузнаването. Работи зад граница като действащ разузнавач. В разузнаването работи около 30 години. От септември 1991 до март 1997 г. е шеф на Националната разузнавателна служба. О.р. ген. лейтенант. В края на 1997 г. е една от водещите фигури в т.нар. “Генералско движение” в БСП. През май 1998 г. на 43-ия конгрес на БСП е избран за член на  Висшия съвет на БСП. Депутат в 39-тото Народно събрание. Владее немски, гръцки  и руски език.  Женен, с една  дъщеря.

 

Едно интервю на Калоян Методиев

 

 

– Следите ли отблизо политическия живот на страната?
– Старая се да го правя, защото човек, който се е занимавал с политика, който е работил в такава държавна институция като разузнаването не може да си позволи лукса да не наблюдава процесите и то не само в собствената си страна, а и процесите на Балканите, в Европа, в света и особено в Близкия изток.
–  Задаващите се президентски избори очевидно ще са основната политическа тема през годината. Как вие гледате на тях? Георги Първанов сигурният победител ли е?
– Оказа се, че президентските избори в България през последните 16 години винаги са носели изненади и казвайки това считам, че и тези президентски избори ще бъдат много интересни. На пръв поглед настоящият президент няма алтернатива, но това е само на пръв поглед. Периодът преди провеждането на изборите ще бъде с много изненади.  Някои негови политически действия доведоха до разочарование в левицата, от която произхожда и той.  Смея да твърдя, че в редиците на БСП има доста разочаровани хора. Например голяма част от членската маса е пенсионери. Те не са доволни. Те свързват социалната политика обявена от него със своето бедстващо положение. “Атака” стана център за привличане на недоволство в най-широкия смисъл. Възможно е те да издигнат кандидат, който да създаде доста напрежение в екипа на Георги Първанов на изборите.
– Законът за национализация, предложен от “Атака”, източване на БСП ли е?
– Не. Според мен те си вярват. Считат, че народът е ограбен и че някой трябва да плати за това. Народът оценява приватизационните сделки като разбойнически. Ако някой си мисли, че е възможна национализация, той просто не е реалист. Това не бива да се случва.
– Къде е Бойко Борисов в тази конфигурация? Той не крие, че има сериозни политически амбиции.
– Той обмисля сериозно да влезе в по-големите етажи на властта. Създаването на нов политически субект изисква много време, средства и много, много работа. До президентските избори той няма време да го направи. Аз вярвам, че той няма да се кандидатира.  Но това съвсем не значи, че некандидатирането му няма да има някаква цена. Той иска да стане изразител на недоволните от сегашното политическо статукво. Нееднократно заявява, че структурата на държавата е сбъркана. Ако трябва да перефразирам Чърчил – демокрацията не е най-доброто нещо, но по-добро не е измислено. Сега сме свидетели на една парадоксална ситуация, при която десницата изразява леви позиции. От друга страна БСП има десни забежки. Партиите трябва да избистрят политичесите си позиции. Народът е разочарован и ще тръгне след всеки, който говори на неговия език, а като такъв припознават “Атака” и Бойко Борисов. Въпросът е дали ще има споразумение между тях. Липсва време до президентските избори, но при парламентарните през 2009 г. или при едни предсрочни и това може да влезе в нашите сметки, които правим сега с вас. Може всичко да се случи.
– Предполагате, че са възможни предсрочни избори?
– Провеждане на президентски избори, които печели Георги Първанов, приемането ни в ЕС, след което активно се намесват недоволнте в България. Излизат на улиците и предизвикват предсрочни избори. Това е възможно развитие на процеса. Профсъюзите се заканват и то основателно. Социалното недоволство сега нараства. Всичко това не бива да се подценява.
– Какво става с тройната коалиция в този контекст?
– Тя е концентрирала усилията си в една основна цел – влизането в ЕС. Никой няма да си позволи да изостря тона, независимо от междуличностните ритания, на които сме свидетели напоследък. Никой няма да си позволи рязък завой.
– Вие бяхте една от активните фигури в т.нар. Генералско движение. През 98-а именно то подкрепи Първанов като компромисна фигура за председател на БСП. Какво се случи с него? Масларова е в кабинета, Божидар Димитров до Бойко Борисов….
– Така нареченото генералско движение си беше поставило доста интересни и хубави цели за ляво единство и политика. БСП тогава беше изправено пред сериозно изпитание с връщането на мандата от Николай Добрев. Имаше недоволство в партията. Появиха се различни крилца и перца. Прав сте. Помогнахме на Георги Първанов да се укрепи като лидер на партията и виждаме до къде стигна. Стана и президент. И то добър президент. А сега генералското движение е един добър спомен. Масларова е в кабинета, другите вървят по своя жизнен път.   
–  Какво се случва в момента с БСП?  Очевидно има напрежение вътре в парията. Знакови фигури се обявяват за опозиция на ръководството.
– БСП по мое лично дълбоко убеждение е една твърде демократична партия. Там се позволява всичко.  Аз считам, че тя още е в процес на реформиране и има дълъг път докато се реформира по критериите на европейските социалисти. Спомням си колко тежка и неблагодарна беше моята лична мисия – БСП да обяви публично, че е за присъединяване на България към НАТО. Това беше страшно тежка и продължителна битка в личен план. Доволен съм, че БСП прие и обяви навреме своята позиция.
– Какъв е като човек Първанов?
– Не е прието и не е признак на добър тон да се оценява държавния глава, но ще направя едно изключение. Той е един изключително уравновесен и търпелив човек, който в никакъв случай не е емоционален. Добре обмисля всеки свой ход. Умее да изчаква. Умее да изслушва и да разсъждава върху чужди мнения. Дали винаги се вслушва, това е друга тема. Може би трябва повече да се вслушва в опита на хора, с които е вървял през тези трудни години.
– През 2003-а година, когато Сакскобурготски ви предложи да оглавите Съвета за специалните служби  Георги Първанов не ви подкрепи. Дори напротив. Сърдите ли му се за това?
– Дали се сърдя на Георги Първанов? Не може да съществува сръдня в политическото поведение. Аз уважавам всяка позиция, която е изразена по отношение на мен. Считам, че Първанов взе подобна позиция под силното въздействие на други хора, които не бяха заинтересовани човек с опит да наблюдава службите. Така че тази позиция беше изразена от него, дълбоко съм убеден и под давлението на чужди фактори и на вътрешни от системата на МВР и на политически среди. Включително и от БСП.
–  Какво ги притесни у вас?
– Много глупости, измислици и откровени лъжи се изприказваха по мой адрес, но никой не каза, че аз съм забъркан в приватизационни сделки, контрабандни канали, престъпления. Щом има от всички посоки атаки, значи изборът е бил правилен. Всички изпитваха панически страх тогава, че до премиера на България, който изучаваше все още нравите на българите, ще има някой, който познава тукашната действителност. Всички глупости, които се изприказваха тогава, че съм бил в парламента заради имунитет се оказаха неверни с моето излизане през  2003 г.
– Възможно ли е да възникне нова лява партия?
– Възможно е. Една нова социалистическа партия е голямо предизвикателство, но не е изключено. Казвам нова, защото го свързвам с младите хора.
– Какво става в света?
– Бъдещето на ЕС аз считам, че е мрачно. Предстоят сложни процеси, които ще бъдат под лоното на т.нар. глобална политика – глобалисти и антиглобалисти. А дали това антиглобализмът няма да се превърне в новата идеология, която може да се развива в света?! Войнстващият ислямски фундаментализъм – проблема на ХХІ в. Подчертавам войнстващ. Той има своите завоювани територии в много страни – Судан, Алжир, Иран, Ирак. Ако се подценява този въпрос ще има тежки последици.  Убеден съм, че Ирак рано или късно ще бъде разделен на 3 автономни части. Сунити и шиити няма да се помирят. Кюрдите на север ще получат своето – широка автономност. Убеден съм, че новият световен ред не може да бъде постигнат ако не се даде възможността кюрдите да се обединят в самостоятелна държава. Малко известен факт е, че 1923 – 29 г. в Съветския съюз съществува Автономна Кюрдска соцалистичекса република със 7 млн. население. ЕС взе решение да започне преговори с Турция – една страна, в която човешките права все още се нарушават. Визирам кюрдския въпрос. Невъзможно е с тези проблеми тя да бъде член на ЕС. Предстоят събития в Либия – ерата Кадафи си отива. В Иран виждате какво става. Иран постигна много сериозни успехи в своята ядрена политика още през 94 година, което е добре известно на американците. Там където те (американците), поради своята стратегия и тактика, подкпрепяха или правеха компромиси с ислямския фундаментализъм се отразява сега на света. Ако България не дооцени едно събитие се отразява само на нея, но когато Америка подцени един процес това се отразява на света.
– Мислите ли че ще започне война срещу Иран?
– Аз съм сигурен, че война не може да има, защото това е ужасно предизвикателство с неизвестен край. Иран не е Ирак. Иран е люлката на войнстващия ислямски фундаментализъм и ако това се случи не смея да прогнозирам какво може да стане, защото имаш фанатизъм, наред със силен прагматизъм.
– Западните Балкани също се очертават като зона на нестабилност?
–  Да. Също предстоят много сериозни изпитания. Ето сега се решава въпроса за статута на Косово. Аз съм убеден, че се върви към обявяване на самостоятелна суверенна република. Това не се харесва нито на Македония, нито на Сърбия, ако щете нито на Албания, защото едно съм сигурен в прогнозите си, че независимо Косово, ако стане самостоятелен субект няма никога да се присъедини към Албания, защото т.нар. косовари имат друг манталитет и условия, при които са се развивали. Те са различни от тези в Албания. Това обаче ще катализира подобни процеси в Западна Македония. Предстои Войводина, където има доста сериозно унгарско малцинство. Западните Балкани ще бъдат от много малки държавици. Лесно управляеми. Бързо вземащи решения и лесно манипулируеми. Ролята на Сърбия все още не е ясна.
– Тази тенденция означава ли, че България се превръща в политически и икономически лидер в региона?
– Аз лично искам това да бъде така. Въпросът е дали е възможно. Невъзможно е България да бъде призната в тази й роля. Сърбия никога няма да се съгласи. Македония също. Да не говорим за Гърция, която винаги ни наблюдава с особено внимание. Да не говорим за Албания. По-слаби сме по икономически показатели от Словения и Хърватска. Ние няма с кого да се сравним, защото ние сме несравняема величина по своя манталитет и характер. В отрицателен смисъл го казвам. В България е концентриран огромен човешки потенциал, интелект и това е може би един от проблемите – на малка територия много интелигентни хора, които никога не се съгласяват помежду си.
Един пример ще ви дам. Гърция беше приета в ЕС в началото на 80-те. Тогава дойде Жискар Д’Естен, за да произнесе официалната реч. Министър-председател на Гърция беше Константинос Караманлис. Той каза няколко много важни неща: до днес с еуфорията, от днес  напред  предстоят много тежки дни и ние трябва да вървим по него заедно. Рецептата е търпение, търпение и пак търпение”. И Гърция го постигна упорито и търпеливо, но вървя по трудния път дълги години. Това ни предстои и на нас. Ние не можем да усвоим парите, които ни предоставя ЕС. Примерите са очевадни: магистрали, мостове, инфраструкура.
– Какво е състоянието на НРС и нивото на нашите разузнавачи? Вие сте бил негов директор 6 години.
– Не е етично да се произнасям още повече, че не съм вътре в нещата. Но все пак не може да се работи в условията на правен вакум. Няма закон за разузнаването, защото там трябва да се каже на кого е подчинено разузнаването. Към коя институция е то. Нивото на нашите разузнавачи е много голямо, много сериозно. Предстоят изпитания на разузнаванията в цял свят. Като се почне от ЦРУ, минем през руските служби, европейските, балканските. То идва от опитите на политиците да ги ползват за своите цели. Пример е ЦРУ. Разпъвано е на кръст около случая Ирак. Конгреса гласува отстраняването на шефа Тенет, защото е подвел президента. Ето това е втората опасност за разузнаванията. Освен това разузнаванията имат различни приоритети. В една супер сила като Америка доминира военната тематика. Русия има нужда от много политическа информация. На България и трябва икономическа. Да знае кои са инвеститорите, чисти ли са им парите, какви са им намеренията. Новите задачи на разузнаването ще бъдат в сферата на икономиката.
– Досиетата?
– Какво да отворим? Това което е останало?! Аз съм бил винаги привърженик на подхода – символично изгаряне на досиетата, по примера на Гърция. Те символично изгориха досиетата на площад “Конституция” в Атина в присъствието на кабинет, президент, съдебна власт и казаха: “Дотук с досиетата!”. Сложиха кръст и нещата се успокоиха.
– Ще има ли нови убийства у нас?
– Убеден съм, че криминалния контингент има свой език и той говори на този език. Убеден съм, че ще има. Все още има преразпределение. Европа е преживяла и такъв процес. Имало е и политически и всякакви убийства.
– Вярно ли е, че сте прототип на главния герой от филма “Вчера”?
– Владо Даверов завърши една година след мен немската гимназия в Ловеч. Стана писател и написа книгата “Вчера”, която е описание на живота на езиковите гимназии в България. По негово твърдение аз съм първообраза на главния му герой във филма, както и моята съпруга, която също е предадена в образ във филма.
– Какви книги четете?
– Обичам исторически книги, но които са свързани с историческа фактология. Обичам да научавам за света всичко онова, което ми липсва. С плахи стъпки се обръщам и към философските книги, защото те дават отговори на много въпроси.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Сидеров, Борисов и Божков играят заедно в политиката

                    

Интервю със Стефан Данаилов : Хората чакат пролетта на дясното пространство да дойде

 

ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ: НУЖЕН НИ Е УМЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ

 

ОГНЯН МИНЧЕВ: ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС ВЕЧЕ НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС

 

ТАНЯ БУРУДЖИЕВА: ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ Е КОНТИНГЕНТ НА ПЪРВАНОВ, А НЕ НА СТАНИШЕВ

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=129

Posted by on мар. 16 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.