БРУНО ТЕРТИ: ГЕРМАНИЯ Е БИЛА НАЙ-ВАЖНАТА ЦЕЛ НА АМЕРИКАНСКОТО СЛЕДЕНЕ В ЕС

Bruno Tertrais

Бруно Тетри е старши анализатор във Фондацията за стратегически изследвания в Париж. Бил е специален сътрудник на директорът по стратегическите въпроси във френското Министерство на отбраната. Интервю на Ваиджу Нарване за в. Хинду.

Колко сериозна, според вас, е сегашната криза относно разкритията, че разузнавателните служби на Съединените щати са шпионирали своите европейски съюзници?

Сериозна е, в смисъл, че размерът на следенето и разнообразието на целите вероятно са безпрецедентни. Може да е имало и други „разкрития“ в миналото, но те не са ставали публично достояние. Обществена тайна е, например, че по търговски въпроси САЩ винаги са шпионирали своите европейски конкуренти.

Може ли ситуацията сериозно да навреди на трансатлантическите отношения?

Не, трансатлантическите отношения ще оцелеят и вероятно ще се възстановят. Те са преминавали през много по-сериозни кризи.

Френският президент Оланд, канцлерът Меркел, италианският външен министир Емма Бонино и френският й колега Лоран Фабюс, всички те направиха язвителни коментари. Дали това е публична преструвка или те наистина за загрижени за това как Съединените щати се отнасят към партньорите си?

Вероятно е смесица от двете. Случаят с Германия е най-интересният. Очевидно те са били една от най-важните цели – може и да е затова, че са най-голямата европейска икономика.  Това може особено да е раздразнило госпожа Меркел, която идва от Изтока и за която подслушванията напомня мрачните, неприятни времена на ЩАЗИ. Трябва да споменем и факта, че г-н Обама само преди две седмици беше в Берлин, за отбелязване на  доброто сътрудничество в трансатлантическата общност.

Какво е естеството на Американско-европейското сътрудничество в следенето и контратероризма и как настоящата криза може да го промени?

Има дълбоко и широко анти-терористично сътрудничество, включително САЩ/ЕС размяна на разузнавателна информация. Не съм чувал за някакво САЩ/ЕС сътрудничество при следенето, като оставим настрана участието на Великобритания в Англосаксонската разузнавателна мрежа.

Всички знаем, че Европа и Съединените щати имат много близко сътрудничество в областта на антитероризма. Много европейски нации, включително Италия, активно си сътрудничат по американската програма „извънредно предаване“ – която, казано с прости думи, означава отвличане на хора и отвеждането им в места, където могат да бъдат измъчвани, за да се изтръгне от тях информация. В тази връзка и продължаващата европейска борба с тероризма, доколко реален е европейският гняв?

Не съм в позицията да потвърдят или отрека вашите определения за програмата за извънредно предаване. И не съм сигурен, че виждам някаква връзка между каквото и да е сътрудничество между разузнавателни и полицейски служби в т.нар. „война с тероризма“ и тези разкрития. Това са много различни неща: тук става въпрос за тайно шпиониране на съюзниците ти в големи размери. Забележете, обаче, че има и примери за европейско шпиониране спрямо Съединените щати.

Може ли свободната търговия между ЕС и САЩ да бъде засегната от тези разкрития?

В краткосрочен план, със сигурност. В дългосрочен, не съм толкова сигурен. Със сигурност чувствителният въпрос за защитата на данните ще се разглежда в нова светлина.  

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6731

Posted by on юли 9 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.