БОРИС ДОЛГОВ: ИСЛЯМИСТИТЕ, КОИТО ВОЮВАТ В СИРИЯ, ВОЮВАХА В ЛИБИЯ, А СЕГА СА И В МАЛИ

Boris DolgovНАСТЪПВА НОВ ЕТАП В РАЗВИТИЕТО НА СИРИЙСКИЯ КОНФЛИКТ

Спонсорите на непримиримата опозиция в Сирия възпрепятстват началото на политическия диалог, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с координатора на националния комитет на сирийската опозиция зад граница – Хейсам Мана. „Ситуацията в Сирия не се подобрява, но нараства разбирането от всички страни в необходимостта от прекратяване на насилието колкото се може по-скоро и започване на преговори. Правителството на Сирия публикува своите идеи, изрази готовност за водене на диалог, и Русия иска да съдейства тези процеси да се обединят“, каза Лавров.

За преговорите между руските дипломати и сирийската опозиция, общата ситуация в Сирия разказва ст.н.с. от Института по източни изследвания на Руската академия на науките – Борис Долгов.

Кога можем да очакваме развръзка на ситуацията в Сирия?

Мисля, че кризата в Сирия придоби глобален характер, затова най-важното сега е прекратяването на насилието. Но това е възможно единствено при условие на съгласие и консенсус в позициите на всички глобални играчи. Преди всичко това са САЩ и Русия. Това е главният момент. Тоест прекратяване на доставките на оръжие за антиправителствените въоръжени групировки в Сирия, прекратяване на въоръжените действия и от едната, и от другата страна. Тогава вече може да се говори за началото на позитивен политически процес, тоест за национален диалог, на който се набляга в предложенията на сирийското ръководство и за който говори и част от сирийската опозиция.  Но най-важното е именно спирането на насилието по пътя на съгласуването на политическите позиции на САЩ и Русия и вътрешно съгласие в Сирия.

За две години не се намери решение, което да устройва всички. Как може да го очакваме сега?

Това наистина е така, но по мое мнение, сега настъпва нов етап. Сега въоръжената опозиция, представена преди всичко от радикални ислямистки групировки, се проявява не само в Сирия. Същите сили воюват в Мали, воюваха и в Либия. Това са радикалните ислямистки групировки, както и политически, които изповядват същата идеология и които участваха в убийството на американските дипломати в Либия. За това говори и Барак Обама. Съвсем скоро, в реч пред американския конгрес той каза: „Да, ще поддържаме сирийската опозиция, но сме длъжни много добре да обмислим в чии ръце ще отива това оръжие, за да не бъде после използвано срещу Съединените щати и срещу Израел“. Следващият момент е, че САЩ сега включиха в списъка на терористичните организации една от основните въоръжени антиправителствени групировки в Сирия – „Фронт на победителите“. Това е доста знаково. Започва осъзнаването на факта, че радикалният ислямизъм е заплаха не само за Сирия, за сирийското ръководство, за сирийския народ, но и за Запада. И това е позитивен момент. Мисля, че на тази база е възможна обща позиция на Русия и САЩ.

Съществува ли опасност противопоставянето да се прехвърли и в съседни страни?

Да, има такава опасност. Дори то вече се прехвърли. В Ливан, знаем, имаше сблъсъци, в Турция имаше терористични атаки, също и в Ирак – всичко това са отгласи от сирийския конфликт, които излизат извън територията на страната. Това е факт, който не могат да не отчитат западните държави в своята политиката. От една страна, това е негативен момент, тоест разпространението на насилието отвъд пределите на Сирия, но същевременно е и позитивен момент в контекста на разбирането на тази заплаха. Разбиране, най-вече, от страна на нашите западни партнь

Какво може да се очаква от по-нататъшните преговори между Лавров и представителите на опозицията?

Мисля, че ще бъдат конкретизирани тези моменти, за които стана дума, тоест конкретните стъпки по създаването, възможно е, на коалиционно правителство, възможните преговори между опозицията и ръководството на Сирия. Но все пак главният въпрос, по мое мнение, е намирането на консенсус вътре в самата опозиция. Знаем че съществува цяла редица организации, групировки, често враждуващи помежду си, сред сирийската опозиция. В опозицията няма единство, и все още няма субект за водене на преговори. Трябва да има единна програма, единна позиция, което не съществува сред опозицията в Сирия. Това също е въпрос, който също ще бъде засегнат по време на преговорите.

Автор: Дария Мелихова (в. Кавказ)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6314

Posted by on мар. 18 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.