Борислав Ангелов: Премиерът да внимава с обещанията в Скопие, всяко колебание ще бъде използвано

След близо 6 часа на „Дондуков“ 2 КСНС препотвърди позицията на България за Република Северна Македония с консенсус. Очаквахте ли толкова отчетливо съгласие?

– Съгласието е неочаквано на фона на изявленията през последните месеци от страна на български политици и техни близки съветници. Има открити въпроси все пак – кои са били твърдо да не се отстъпва и защо бе необходимо толкова много време за да се стигне до тази позиция с консенсус.
Критичното мнение на редица анализатори, наблюдатели, както и в обществото, което реагира при всяка импровизация и намек за завой, също оказа своето влияние да се препотвърди позицията на България за Република Северна Македония. Страхът да бъдеш определен като национален предател по тази тема е огромен.

На правителството се предлага „даването на съгласие за започване на преговори на РСМ за присъединяване към ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.“ Как го тълкувате? Това слага ли край на срока от шест месеца, който многократно бе споменаван от премиера?

Дано да се постави край на този срок, който така и не стана ясно защо е шест месеца, а не три или девет. Това не е корпоративна или търговска сделка, че да се поставя в такава рамка. Водещо трябва да бъдат реалните резултати по изпълнението на клаузите в Договора за приятелства от 2017 г., а не поставянето на каквито и да е срокове – най-малко без яснота какъв резултат ще имаме, скривайки се зад ценности, комисии, работни групи или кухи фрази.

Какво наложи препотвърждаване на позицията ни и припомняне на договора от 2017-а, декларация на НС и други? 

Натискът върху България не е никак малък. Той идва по линия на наши партньори и съюзници от НАТО и ЕС и това е една от причините за нуждата от това препотвърждаване. От друга страна, имаме ново парламентарно мнозинство, което стои зад коалиционно правителство, избрано след управлението на назначените от президента две служебни правителства. Това наложи да бъдат потвърдени позициите, които България заемаше в периода 2017 – 2021 г., също така политиката и действията на служебните правителства в периода май-декември 2021 г.

Очаквате ли натискът от страна на западни сили да продължи, въпреки ясно изразената позиция на София?

– Този натиск няма да отпадне, дори очаквам да се засили и да се търси пукнатина. Най-малкото колебание или слабост може да бъде използвано срещу нас. Не трябва да допускаме смесване на този въпрос, с други европейски въпроси, включително с Плана за възстановяване. Ние със закъснение вървим и отговаряме на цялата кампания, която провеждат властите в Скопие срещу София по отношение на започването на преговорите. Заели сме отбранителна и разяснителна позиция срещу агресивната и с голяма доза дезинформация позиция на Република Северна Македония. Не съумяваме все още да изработим ефективна комуникационна стратегия.

Със силен гръб (позицията на КСНС) ли ще отиде в Скопие премиерът Кирил Петков?

– От наша страна по-силен от това трудно може да се очаква. Освен и Народното събрание да излезе с декларация в този дух. Кирил Петков трябва да се придържа към нея и да внимава с обещанията. Те умело могат да протакат работата на всякакви комисии, работни групи. Имат самочувствието, че са научили и овладели техники от дипломацията на Белград, когато са били фактор, бидейки начело на Движението на необвързаните страни във времето на Студената война.

Вашите очаквания – как ще се развие протеста на „Възраждане“, насрочен за 12 януари?

– Шум безспорно ще има, недоволство също, провокации и опит да се радикализира не са изключени, най-малко в търсене на медийно внимание. Но не мисля, че ще доведе до нещо значително. Няма да бъдат отменени зелените сертификати. Десетки хиляди участници на протеста ми звучи много силно като намерение и амбиции. Не виждам да има такава организация. Подобни протести има и в други столици на ЕС, така че поне по този въпрос си приличаме с тях. Все по-видно е, че изпълнителната власт няма да прави ваксинацията задължителна, ще си остане свободен избор, което също така отнема от импулса да се участва в протеста.

Набира ли партията на Костадинов висока скорост и силно публично присъствие? Какви са рисковете от това?

 – „Възраждане“ се намира в ситуация да могат да бъдат опозиция на всички и на всичко, да използват в максимална степен парламентарната трибуна за тази цел. За да имат растеж и да наберат повече популярност, няма да е достатъчно само да залагат на антиваксърска реторика. Ще бъде интересно тяхното поведение по време на обсъждането на бюджетите за 2022 г. Там вече може да надцакват всички останали с предложения за увеличения на доходи, пенсии, социални плащания, здравеопазване, образование, култура и т.н.

За пореден път се допуска грешката медиите и мнозина наблюдатели у нас да се фиксират върху една антисистемна или популистка формация. Да смятат, че тя може да бъде ударена и съборена с инструментариума за рационалните, системните, а то се случва точно обратното. Те обичат да живеят в среда, където всички са срещу тях. Не съм от хората, които през годините и различните мандати са виждали голяма опасност от такъв глас в парламента, за мен той винаги крие повече рискове, когато е извън парламента. За да има поле за изява една такава формация проблемът не е в нея, а в останалите играчи на политическата сцена.

11 януари 2022 г.

На заем от Епицентър.бг

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16946

Posted by on ян. 11 2022. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.