Борислав Ангелов: По-добре нови избори, отколкото безпринципно правителство на всяка цена

Намесата на Турция във вътрешнополитическия живот на България мина всякакви граници

Страх ме хваща какво ще наблюдаваме, ако приложим мажоритарна система в два тура, казва още политологът.

 

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ „Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”. През 2003 година завършва и „Публична администрация”(бакалавър), отново в СУ. Има близо 11 годишен опит като старши и главен експеретн сътрудник в 40, 41, 42 и 43 НС в парламентарни комисии с ресори медии, култура и гражданско общество. Професионалните му занимания са в сферата на геополитиката, политическите идеологии, институции, избирателните системи, коалиции и медии.

Г-н Ангелов, как протича предизборната кампания според вас?

На всичко друго, но не и на предизборна кампания. В един разговор между футболни привърженици ще видим повече рационалност и аргументираност, отколкото в диспути между кандидати за депутати у нас. Политиката у нас отдавна липсва в политиката. Наблюдаваме вялост в кампанията, което е в унисон и с времето през тези дни. Тя все едно се потопи в срeщи по квартали, села и паланки. А медийно е обладана в хибридност. Конфронтацията, агресията и заяждането на дребно изместиха изцяло сблъсъка на идеи и визия за развитието на страната. Макар че у нас визия и български политически елит са две несъвместими неща.

ГЕРБ и БСП ли е единствената интрига и доколко и тя е реална?

В една предизборна кампания борбата за първото място е водещата интрига. В нея се крие големият залог. Победителят на изборите макар и с малко ще има предимство. Политическата обстановка е такава, че вторият няма да има голяма легитимност да направи правителство, дори в парламента останалите участници да са негови потенциални съюзници. Кампании за печелене на избори правят БСП и ГЕРБ, който как си може и знае, с много грешки и кусури. Останалите участници правят кампания за присъствие в парламента. От тук и възможност за договаряне на място на масата на управляващите, да участват в раздаване на властта. БСП и ГЕРБ са двете формации, които имат възможност цялостно да предложат политики и кадри за управление във всички сфери, да покрият цялата страна. При останалите можем да видим по-скоро експертиза и компетентност в отделни сфери. БСП се върна в играта, като птица феникс, което се дължи до голяма степен на Корнелия Нинова. Нейната воля и амбиция за победи теглят цялата партия, защото кондиционното състояние на БСП не е по-добро от това на ГЕРБ. Бойко Борисов не се чувства уютно с опонент като нея. Нервен е, припрян е, изглежда тромав. А и не говори в твоя полза, че си силен мъж, кoгато те е страх от жена и използваш женски прийоми да се обясняваш защо не искаш да водиш дебат с нея. Дали обаче енергията и заряда на Нинова ще е достатъчно за победа на БСП над ГЕРБ, която е със силно присъствие в местната власт, обиграна и самочувствие, предстои да видим.

Темата нови лица в листите как се разви от гледна точка на вашия анализ?

Политическите централи преди началото на изборите редовно ни съобщават статистически данни за внушителен брой нови лица в листите им, включително и като водачи в сравнение с предходните. Сигурно става въпрос не за тях, а за гражданските квоти на избираеми места, за които се чуват мнения, че са се превърнали по-скоро в лични квоти на председателите на партиите. Гражданските квоти в листите имат смисъл, но приложението им у нас определено куца. Постига се един първоначален резултат, но въпросът е след това доколко той се надгражда и разширява. С тях няма как да се преодолее кризата в партийната система и да се решат напълно проблемите на една или друга партия. В едно интервю преди четири години, в началото на предизборната кампания за 42 Народно събрание, бях определил гражданските квоти като ревю с известни манекени, където влиянието не се фокусира върху дрехите, а върху тях. Търси се рекламен и маркетингов ефект с популярни и силно разпознаваеми лица. Страх ме хваща какво ще наблюдаваме, ако приложим мажоритарна система в два тура. Политиката не е за всеки. Тя е колективна, отборна дейност. Работата в законодателната власт е специфична, необходимо е да се спазва дисциплина и лоялност. За хора със свободни професии, свикнали със своята индивидуалност и свободна инициативност ще трябва да се нагодят към строго определен механизъм на вземане на решения, подготовка на законопроекти и т.н. Дейност, която за мнозина е скучна и тромава, а не динамична и творческа. Едно е да бъдеш наблюдател на процесите, да критикуваш, а съвсем друго да формираш позиция, да я отстояваш и най-вече да предлагаш решения на проблемите. Въпросът с представителите в листите е като с котката, не е важно дали е черна или бяла, а дали лови мишки.

Обединените патриоти сякаш се позагубиха. Така ли е?

„Обединени патриоти -НФСБ, Атака и ВМРО“ вървят по инерцията от резултата, който получиха на президентските избори. Не проявиха инициативност в неговото надграждане, а нямат и потенциал. Затвориха се в аудиторията на трите телевизии около тях. Различията между трите основни субекта пречи много да гледат стратегически напред. Засега не виждам как техният резултат от изборите ще надхвърли двойно или с поне половината от общия им брой народни представители от октомври 2014 година. И трите формации бяха изправени пред необходимостта да се обединят, тъй като по отделно пътят им щеше да бъде коренно различен. Пред тях силно стои изкушението от участие в бъдещето управление и бъдещата формула на властта. Това може да доведе до техния разпад. Замразените различия и търкания трудно ще се поддържат дълго време под маската „обединени в името на България“.

ДПС, ДОСТ и Турция – какъв е вашия прочит?

Намесата на Турция във вътрешнополитическия живот на България мина всякакви червени граници. Още по-малко пък на съюзник в НАТО. Заради това сме си виновни ние. Позволихме да се намесват за щяло и не щяло посланици във вътрешнополитическия ни живот. Даже и да се толерира медийно. У нас мнозина подценяват, че един посланик е изпратен преди всичко тук да служи на интересите на страната си. България е част от цялостната политика на Анкара за намеса в живота на балканските страни. За изграждане на собствени проекти и с тяхна помощ да се прокарва политиката им в региона. Гласовете от Турция няма да са достатъчни на ДОСТ да влезе в парламента, но ще намали политическото присъствие на ДПС. ДПС за първи път от години насам е изправена пред необходимостта не да надгражда своя резултат, а да запазва влияние и позиции. В ДПС освен типичното за нея либерално говорене за първи път забелязваме и националистическо. ДОСТ може да се разглежда като пример как под булото на евроатлантическите ценности и мултикултурализма България може да бъде поставена пред много сериозни предизвикателства и поставяне под въпрос на унитарния характер. Коалицията „Обединение ДОСТ“ се подценява у нас и заиграването с нея си е меко казано форма на колаборационизъм. Това, което се случва днес в съседна Македония с албанската платформа трябва да бъде червена лампичка за българските политици.

ВОЛЯ?

Все по-видно започва да се очертават контурите, че това е проект дело на политически инженеринг. Никак не са случайни сравненията с РЗС, „България без цензура“ или Български бизнес блок, аз бих добавил и Лидер. Това са краткосрочни проекти. Целта им е при необходимост да свършат определена задача. В една динамична и нестабилна политическа среда почвата за развитието на такива проекти е благодатна. Вършат и добра работа като спирачка да не се създаде конкурентна формация на политическото статукво. Успешно могат да играят ролята на лъжеалтернатива. Ако трябва да размишляваме кой има смисъл от този субект днес вниманието трябва да бъде насочено към ГЕРБ. Формацията на Марешки заедно с НФСБ попадат в тяхната плоскост и са потенциални техни коалиционни партньори или най-малко подкрепящи управлението.

Либералните остатъци?

Предполагам, че става въпрос за коалициите „Реформаторски блок – Глас народен“, „Да, България“ и „Нова република“. Не е много розово тяхното положение за вота на 26 март. Грешно направени сметки, че като са отделно могат да постигнат много повече. Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ е около границата на влизане в парламента и в оставащите две седмици на кампанията ще се реши тяхната съдба. „Да, България“ и „Нова република“ са под 4 % бариера, което няма как да стане само с гласовете от столицата, медиен шум, активност в интернет и социалните медии. Необходимо е да имаш някакво присъствие и подкрепа поне в няколко региона на страната. Състоянието на тези формации е резултат от участието на Реформаторския блок в правителството Борисов 2. Така и не разбраха, че който участва в консумирането на властта с него гори.

Какво става с втората писта вляво – АБВ и Движение 21?

Коалицията „АБВ-Движение 21“ демонстрират желание, разпознаваеми са, но потенциал за влизане в парламента нямат. Това може да звучи малко странно с оглед отделните резултати на техните кандидати на президентските избори и политическото пространство върху, което могат да работят. Политическата обстановка определено не работи в тяхна полза. Прекалено много време се занимаваха със социалистическата партия и не разшириха достатъчно влиянието си извън бивши нейни гласоподаватели, което доведе до свиване на подкрепата за тях. Присъствие на АБВ в правителството на Бойко Борисов и то от квотата на ГЕРБ не носи дивиденти. Независимо от говоренето и различията им с БСП те биха били нейния удачен и логичен коалиционен партньор в едно управление, какъвто друг няма на родната политическата сцена.

Какъв парламент може да очакваме с тази кампания и тези листи?

Парламент, който е все едно обречен предварително на кратък мандат, включително и при голяма коалиция. Няма да имаме безспорен победител с поне 100 народни представители. Не изключвам още един избори през тази година или някакво компромисно правителство, което ще се представи като необходимост заради председателството на ЕС или международната обстановка. Обяснения ще се намерят и след като се включи машината на убеждение и формиране на мнение, почвата за едно такова правителство е готова. Но въпросът е на каква цена. По-добре нови избори, отколкото безпринципно правителство на всяка цена. Предизборната кампания и поведението на не малко играчи в нея подсказва, че политическите централи не изключват варианта от едни нови избори през тази година. Левицата в лицето на БСП може да спечели изборите, но на нейна страна няма да бъде формулата за съставяне на правителство. Нямам идея до колко може да се подскаже успешна формула от едно допитване при избор на още два партньора извън формулата голяма коалиция. ГЕРБ ще има повече възможни партньори за коалиция в лицето на патриотите, Воля и евентуално реформаторите, ако прескочат бариерата. А и ДПС винаги в нужда ще помогне на Борисов, както го е правила досега. Политическата ситуация е такава, че без първата политическа сила в едно правителство неговата легитимност е подставена под съмнение. Именно заради това за БСП е от особена важност да са първи на тези избори. Ако за количеството в парламента днес може да говорим за пет сигурни формации БСП, ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ плюс още един потенциален „Реформаторския блок – Глас народен“, то качеството няма да бъде различно от предходните. В България вече се установи като трайна тенденция подготовката на представителите в Народното събрание да е по-слабо от предходното. Парламентът не е училище за политика. Да участваш в работата на законодателния орган не е като да бъдеш статист във филм или зрител на конкурс за красота. И най-добрите съветници и референти не могат да компенсират напълно липсата на достатъчно познания и умения на народните представители.

12.03.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13436

Posted by on мар. 12 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.