БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ НА УКРАЙНА СЕ ПРОВАЛИ

Borislav AngelovАКО РУСИЯ ЩЕ ВОДИ ВОЙНА, ТО ТЯ ЩЕ БЪДЕ ИМЕННО НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ.

НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ИМА ОКОЛО 3 000 ОБЕКТА СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, СРЕД ТЯХ СА И ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ, ПРЕДУПРЕЖДАВА ОЩЕ ПОЛИТОЛОГЪТ

Борислав Ангелов е роден през 1975 г. в Кюстендил. Завършил е СУ. Политолог. Говори свободно руски език. Интервю на Общество.нет

Г-н Ангелов, какво толкова раздели украинците, а и украинци и руснаци?

Политическият елит на Украйна се провали – елитът на третата украинска независима държава. Той се прояви като неспособен да управлява територията на страната, която е по-голяма от Франция и с население от порядъка на 45-48 милиона. Украйна се превърна в едно териториално понятие, а не в държава. Не можем да говорим за украинска нация. Това, което не се говори у нас е, че наред с насилствената колективизация през 20-30-те години на ХХ век е правена и украинизация по модела на създаване на нации на Сталин. Украинските дейци са били от голяма значение за решаването на партийните и държавни битки през този период, когато на практика вече  говорим за дерусификация на партийното и държавно ръководство. Политическият елит, доколкото го има в Украйна, не съумя да обедини Запада и Изтока, двете общности. Вместо да се лута дали да отидат към Брюксел и Вашингтон или към Москва, трябваше да провеждат самостоятелна политика.  Това, че искаше да е нечий сателит доведе до тази ситуация.

Каква е ситуацията в Крим? Отцепен ли е окончателно полуостровът? Постоянно прелитат противоречиви информации, които после някой опровергава?

В Крим от края на февруари се наблюдава процес на ускорено и интензивно изграждане на нова реалност. Под въпрос е като цяло дали съумява да контролира Киев не само Крим. Назначаването на олигарси или близки до тях в Югоизточна и Източна Украйна не говори в полза на политическия контрол, а търсене на неговото осъществяване чрез други средства. Да не говорим за отрядите на Десния сектор и търсенето на тяхно узаконяване.

Свидетели сме на информационна война, при която се използват всякакви възможни средства, за да се създаде едно или друго впечатление, внушение, което да оправдае едно или друго утрешно действие.

Означава ли насроченият за 16 март референдум и отцепване де юре?

За Москва – да. За Брюксел и Вашингтон – не. Няма и как да бъде по друг начин. Русия почти е достигнала максимума  войници, които имат разрешение да са на полуострова.. Спорът е дали те са извън частите си и основанието затова ако не са.  Западът, или както го наричат в Русия англосаксонският мир, вижда отделянето на Крим и Севастопол от Украйна като възможност да се засилят дезинтеграционните процеси на цялата територия на Новороссия.

Русия вижда пряка заплаха за своята национална сигурност и именно затова се стигна до решението да се даде възможност Владимир Путин да използва армията по негово решение извън нейните граници. Ако Русия ще води война то тя ще бъде именно на територията на бившия Съветски съюз. Тя отдавна е загубила доверието на Запада, че може да има нов тип отношения между тях на равнопоставеност, а не на поставяне на условия. Даже бих казал, че взаимното недоверие не е от вчера или днес, а е отпреди 1917 година.  Става въпрос за интереси. Едната част да надделее над другата, да вземе реванш и т.н. Останалото е обработка на общественото мнение – кой е крив, кой е прав. Впрочем, Русия нееднократно е предупреждавала, че се чувства застрашена от действията на Запада и гаранциите, които й се дават са просто думи. Кремъл трудно може да повярва в искреност, когато вижда как най-обикновени декларации, че ще бъдат защитени правата на руснаците в Прибалтика остават на хартия.

Какви са опасностите пред България от разрастване на конфликта?

На пръв прочит за туризмът и енергетиката, а като цяла за националната сигурност. Не само за нас. При  въоръжен конфликт в този регион границата между локален и конвенционален се размиват, а да не говорим за следващите фази. Не бива да забравя, че на територията на Украйна има около 3 000 обекта със специално предназначение, сред тях са и ядрените централи.

Какви са възможните сценарии за бъдещето наУкрайна, според вас?

Невъзможно е да се запази страната в която и да е от конституционните и форми от края на 1991 година насам е. Те винаги са били  предмет на спорове. Единият вариант е да се разширят правомощията на регионите, най-малкото да може местното население да избира губернаторите. Вторият вариант е да се върви към федерализация. Третият вариант е форма на конфедерация – от една страна между Украйна, а от друга Крим и Севастопол. Не бива да се забравя, че историята на Севастопол като град с особено значение идва още от времето на Екатерина Велика, това е домът на черноморския руски флот.

През последните 23 години Украйна е страна на политическата нестабилност, с множество икономически и социални проблеми, не на последно място наличието на олигарси. Именно отделянето на смятаните за техни представители от парламентарната фракция на Партията на регионите доведе до загубата на мнозинството в Радата. Така се стигна до споразумението от 21 февруари, което не просъществува и половин час, но послужи като форма за овладяване на властта от новата коалиция, където парламента действа на ръба на правомощията на Конвент.

Политическото излизане от кризата може да бъде много бързо, но икономическото и социално е много по-дълъг процес, който изисква не само ресурси, но и търпение, каквото не се знае дали е останало сред хората.

 Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9056

Posted by on мар. 14 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.