Борислав Ангелов: Няма нито външни, нито вътрешни условия за пълен мандат на Борисов 3

Ако обстоятелствата го налагат, няма проблем по време на председателството да има и предсрочни избори,категоричен е политологът Борислав Ангелов

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ „Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”. През 2003 година завършва и „Публична администрация”(бакалавър), отново в СУ. Има близо 11 годишен опит като старши и главен експертен сътрудник в 40, 41, 42 и 43 НС в парламентарни комисии с ресори медии, култура и гражданско общество. Професионалните му занимания са в сферата на геополитиката, политическите идеологии, институции, избирателните системи, коалиции и медии.

Господин Ангелов, каква е Вашата оценка за структурата и състава на новия кабинет?

– В структурата на правителството Борисов 3 не виждам голяма изненада. Има министерства, които спокойно може да бъдат обединени или да бъдат с друг статут.
Недоумение буди, че имаме министър с фиксиран срок за действие, а именно председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

Персоналният състав не прави голяма изненада от страна на ГЕРБ. Присъствието на ниво партиен председател на коалиционните ти партньори е нормална практика, която се среща сред европейските страни. Говори и за по-голяма ангажираност, носене на отговорност от тяхна страна за управлението и политиката, която ще води правителството. То е и добра предпоставка за по-безпроблемно разрешаване на възникнали въпроси и проблеми, а не да се натрупват във времето. Може да даде по-голяма оперативност, което в днешния динамичен живот не е за пренебрегване.

Каква е възможността с този кабинет Борисов да изпълни мандат до края?

– Тази възможност клони към нулата. Няма нито външни, нито вътрешни условия за пълен мандат. Като изследовател на коалициите мога да заявя, че каквито и мерки да се залагат в едно коалиционно споразумение, то динамиката на обществено-политическите процеси може да измени картината за броени часове.

Включването на Обединени патриоти в състава на правителството и заявените политики в ресорите, за които отговарят?

-Съотношението между местата на ГЕРБ и Обединени патриоти е близко и до тежестта на двете формации в парламента. Нещо повече при този брой на членове в Министерския съвет би трябвало патриотите да имат още един представител. През годините публична тайна бяха амбициите на Красимир Каракачанов да бъде министър на отбраната. Желаните от него промени се разминават с възможностите и подкрепата на обществото. Валери Симеонов предприе друг ход да бъде само заместник-министър председател без да е начело на конкретно министерство, но ресорът на отговорност е близък до профила му на интереси – икономиката и демографската политика. Другите двама представители в правителството от квотата на патриотите не са техни директни представители, а припознати. Това е рискован ход и води до не малко спекулации по тази тема. Не малко анализатори го определят и като липса на кадрови потенциал. Министерството на икономиката е едно от най-тежките за управление ведомства на изпълнителната власт, околната среда пък е ресорът, където всеки един ход може лесно да доведе до критична обществена реакция и протести. Не бих казал по никакъв начин, че околната среда е силната страна на патриотите.

Парламентарното мнозинство, в което личи и подкрепата на ВОЛЯ за правителството?

– За мен коалиционната формула беше кристално ясно оформена на 26 март 2017 г. Правителство ГЕРБ и Обединени патриоти, с парламентарна подкрепа на „Воля“. Формацията на Марешки е част от пространството, което е близко до ГЕРБ и много анализатори ги разглеждаме като техен проект. Те са нужната патерица на Борисов, с тях той ще може на моменти да притиска патриотите, осигурява му малък допълнителен комфорт и донякъде спокойствие.

Какви опасности крие прякото участие на патриотите в кабинета за отношенията ни с Европа?

– Опасности криеше, ако комбинацията беше социалистите и патриотите, още на третата секунда щяха да бъдат определени като националсоциалисти и правителството щеше да бъде с предопределен край. За Партията на европейските социалисти е меко казано абсурдно тяхна формация да влезе в изпълнителната власт съвместно с националистическа, че и с патриотична. Впрочем атаката щеше да дойде именно от средите на ЕНП, която щом става въпрос за коалиране на партия от техните редици с формация като обединените патриоти проявяват склонност да се съгласят и няма осезаема голяма критична маса против. И тук няма никакво значение, че в Европа били вече съгласни, както някои колеги се опитват да представят нещата, че и с примери за партии, които са си част от ЕНП, както в Унгария и Полша. Европейските социалисти и либерали може да си протестират на европейско ниво, но това няма да подложи на ревизия коалиционната формула на управление у нас. Трябва да се случат някакви чудовищни грешки за да се променят настроенията в ЕНП за промяна на тяхната позиция.

Достатъчна ли е експертизата на отделни министри да председателстват съответните съвети по време на Председателството на България и ще успеят ли да се учат в движение, както дадоха заявка някои от вече избраните министри?

– След като една Малта, която е с пъти по-малка от нас се справя с председателството, защо ние няма да се справим. За мен е по-важно какви въпроси ще поставим за разискване, а не толкова определени административно-бюрократични дейности. Заприличва ми все повече подготовката на председателството, както навремето при Тодор Живков е била подготовката в определен окръжен град да се приема дипломатическия корпус у нас.
Нещо повече, ако обстоятелствата го налагат няма проблем по-време на председателството да има и предсрочни избори. Едното с другото няма никаква пряка връзка, както се представя от мнозина у нас.

За първи път от близо 20 години над 100 гласа против при гласуването на кабинет – в изолация ли са БСП и ДПС?

– В никакъв случай. Нещо повече и двете формации могат да се възползват от създалата се ситуация и да извлекат дивиденти, да решат не малко собствени въпроси. Трябва да са готови всеки един момент за предсрочни избори. БСП с 80 народни представители има необходимата парламентарна тежест и потенциал да провежда силна опозиционна дейност, да се утвърди като алтернатива. Тя такава възможност нямаше в 41 и 43-ото Народно събрание. Тогава самостоятелно един вот на недоверие не можеше да внесе или пък едно сезиране до Конституционния съд. Да направи така, че с БСП управляващите да се съобразяват, колкото и това да не го желаят и да не им е по вкуса. ГЕРБ ще направи най-голямата грешка да поеме по пътя на диктата на мнозинството в 44-ото Народно събрание.

Изместена ли е ДПС от ролята на балансьор?

– ДПС има множество проблеми, които трябва да разрешава не само у нас с ДОСТ, но и в посока югоизток с Анкара. Проблеми, които самостоятелно трудно могат да бъдат решени. На европейско ниво проблеми нямат, част са от либералното семейство. Далеч са от ролята си на балансьор. Нежелан коалиционен партньор са, както от ляво, така и от дясно. Обществените нагласи също говорят в тази посока. Трябва да премине през повече от катарзис и освобождаване от зависимости. Безспорно е, че ДПС преминава през най-трудния период от нейната история. Няма да е изненада в определени ситуации правителството на Борисов да получава подкрепа от нея в пленарна зала, каквато практика сме наблюдавали досега.

Споделяте ли тезата, че правителството Борисов-3 е същото като Борисов-2; ако е така, налице ли е протестен потенциал или енергията отиде в изборите за президент; повече от същото ли ще е Борисов 3 или уроците са научени?

– Съвпадението в голяма степен на структурата и не малка част от министрите плюс определени политически заявления говорят в полза на тази теза, но нещата са в не малка степен и различни. Аз не виждам потенциал за реформи. Оставам с усещането, че липсва заряд и ентусиазъм да се направи нещо значимо, засега остават с едни фанфари. Протестен потенциал у нас има и то висок, но въпросът е дали ще може да се възползват от това политическите формации и дали ще бъдат припознати. Не малко актьори на политическата сцена, а и не само от нея, които са извън парламента замърсяват и блокират със своите действия протести по реално касаещи обществото или отделни групи проблеми. Предлагат лъжеалтернативи, които работят в полза на управляващите.

В БСП и ДПС по различни причини се разделиха със знакови фигури, съответно Георги Гергов и Камен Костадинов. Това заявка за структурни и организационни промени в двете партии ли е или разчистване на сметки във висшите ешелони на двете партии?

– Двата случая са коренно различни и не бих казал. Отстраняването на Георги Гергов от страна на Корнелия Нинова беше крайно наложително. Борбата с паралелната държава изисква неприязън към подобни действия на посредничество на срещи на кафе между бизнесмен и главен прокурор. С този начин на разбиране за правене на политика трябва да бъде прекратено у нас. Въпросът е принципен. Задаването на въпроси от сорта защо сега, а не преди или пък утре са по-скоро признак на лековатост, а и завист, че тя е придобила смелост да направи подобен ход. Нещо повече в това, че някои не виждат нищо нередно в подобен род срещи е меко казано стряскащо. За мен действията, каквито предприе Нинова, трябва да бъдат подкрепяни и поощрявани. Тя ясно даде знак на нейните съпартийци коя линия не трябва да се пресича. БСП се нуждае от промени, отлагането им във времето не е работи в нейна полза.
Социалистическата партия трябва да се превърне във формация в крак с новостите на цифровата епоха, да бъде динамична и в режим 24/7. В крайна сметка именно лявото се идентифицира с прогреса, а у нас не е така.

В ДПС случаят с Камен Костадинов е с неизпълнени ангажименти за отказ от депутатско място придобито чрез „феномена 15/15“, а при тях на тези избори е „9/9“. ДПС има ясна и публично известна позиция да не поощрява използването на преференции. Интересното е, че следващият народен представител от Бургас се отказа от мястото си. Мотивът за отказа, заради служебно придобито място звучи малко странно. Особено на фона на обстоятелството, че ДПС е известна като формацията, където протичат процесите в изключително затворен кръг за обществото. Почва за гадаене имаме. Предстои да видим развръзката на цялата ситуация и дали изведнъж няма да се откажат постепенно всички останали кандидати от листата в този избирателен район.

Освен организацията на честни и демократични избори в обществото имаше очаквания за ревизия назначеният от президента Радев служебен кабинет да направи цялостна ревизия на управлението на Борисов във втория му мандат – справи ли се правителството на проф. Герджиков с очакванията към него?

– За ревизия категорично не се справи, а нещо повече така оневини правителството на Борисов 2. Направи услуга на Бойко Борисов, като изключим информацията за разходите за саниране се засегнаха единствено ресорите на министрите от Реформаторския блок. Малкият срок, които си даде служебното правителство предопредели резултата от ревизията. Направо я претрупа.

След като Председателството е приоритет, по който се заявява консенсус:
– егоистично или държавнически постъпи БСП  като “не даде” подкрепата си за оставането на вицепремиера Деница Златева в кабинета на Борисов

– Политиката не е конкурс за красота, че всички участнички в него да се обявяват за мир и благотворителност в полза на страдащите. Нито пък е национален отбор по футбол, че да участват всички най-добри играчи в момента в него. Борисов искаше първо да постави капан на Корнелия Нинова чрез поста председател на парламента и второ чрез участието на Деница Златева в правителството. Трябва да се има предвид, че това беше единственият министър ярко открояващ се и свързан със социалистическата партия в служебното правителства на Герджиков. Целта беше да се надене усмирителна риза на БСП, да бъде поставена в обяснителен режим, да се постави под съмнение статута й на опозиция. Впрочем БСП изпадна в такава ситуация преди 16 години и загуби много. На Борисов това му е известно, тъй като беше тогава главен секретар на МВР. БСП не постъпи егоистично, а Борисов постъпи недържавнически, както и всички защитаващи тезата, че Деница Златева е трябвало да остане в редовното правителство. Да, безспорно е, че тя имаше място в правителство с водеща роля на БСП, но не и в настоящата ситуация. Това, че Деница Златева не се поддаде на изкушението да остане на този пост заслужава адмирации. Нейната позиция е принципна. Не разглежда властта като самоцел.

Понижение ли е за Лиляна Павлова след последните скандали създаденото министерство?

– Меко казано е понижение. Бойко Борисов прояви благородство в случая. Даде й изпитателен срок с този министерски пост да се поправи. Мнозина други в ГЕРБ не са имали тази чест. Той имаше основание да не я предложи за регионален министър още при появата на скандала около АПИ, но това не беше достатъчно, за да предприеме този ход. Но информацията за стойността на чантите, които носи Лиляна Попова, поставиха Борисов в коренно различна ситуация, която никак не е по вкуса му. Нередностите в поведението на политиците, ако се наказва по света чрез тяхната поява в медиите, то у нас се оказа, че става чрез появата на чантите, които носят. В политиката има граници, които не трябва да се преминават. Ако някой иска да си показва скъпите дрънкулки било то чанти, обувки, часовници, коли и т.н, средата не е публичната власт, политиката, а бизнес средата и хайлайфа, т.е. трябва да си смени амплоато.

Не трябва ли, вместо министър вицепремиер подобно на кабинета Герджиков да носи отговорност за подготовка на Председателството?

– В едно служебно правителство с кратък времеви период и очевидната необходимост от наваксване на изоставането в организацията за председателството имаше резон не само от наличието, но и от по-висок ранг. С това наименование в редовно правителство е много даже наличието на този пост, който е в стил министър без чанта, както беше определен в социалните мрежи. Сега, ако беше и с ранг на заместник-министър председател щеше да звучи прекалено много. В началото споменах, че структурата на Министерски съвет за мен можеше да бъде по-малка и това нямаше да доведе до срив в работата на изпълнителната власт, нито да намали нейната оперативност и ефективност.

Споделяте ли мнението, че правителството на Герджиков: – успя да се еманципира от назначилия го президент (няколко скандала между министри и президент)

– От това правителство се отрекоха не само всички политически партии, но в един момент и президентът, който го назначи. Не малка част от министрите, а и самият министър-председател,май забравиха, че в крайна сметка отговорността я носи президентът, а те не са някакви самостоятелни единици без никакъв контрол.

Още с назначението на областните управители се разграничи от партията (БСП) издигнала президента?

– Герджиков няма как да се определя за близък до БСП, че да се разграничава. Той е едно от знаковите лица на НДСВ. Симпатиите към десницата му са общоизвестни. С неговата политика, подход на управление и назначения, правителството на Герджиков заприлича на НДСВ 3, а не на близко до БСП правителство. Това в крайна сметка се оказа от полза на ГЕРБ и негатив за БСП.

Беше средството, с което Румен Радев демонстрира разграничението си от партията мандатоносител?

– Звучи ми конспиративно и задкулисно. Повече е желание на определени кръгове днес, но не и реалност. Не бива да се забравя, че Румен Радев нямаше възможност да привлича хора свързани с БСП и левицата. Това обаче не стесни чак толкова много неговия избор, че да се стигне до редиците на НДСВ. Но все пак, ако това е бил неговият подход, то той е очевидно грешен. Опитите за разграничение на президентите от партиите, от които са били издигнати, завършва с фиаско за тях. Бъдещето ще покаже как ще се развият отношенията между него и социалистическата партия. Подобен експеримент като правителството на Герджиков не трябва да се повтаря. Теоретично един такъв избор на служебно правителство може да изглежда добре, но практиката показва друго. Макар че за мен още на теоретичен вариант не изглеждат успешни. Подобно мнение имах още при първите споменавания в медиите на Герджиков за евентуален министър-председател и очакваните образи на министрите.

Източник: Leaderstoday

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13460

Posted by on май 6 2017. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.