БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?


НА ЕДИН ЧОВЕК БЕЗ ПРОФЕСИОНАЛНИ КАЧЕСТВА И МОРАЛ, КАКАВОТО И ЗАПЛАЩАНЕ ДА МУ ДАДЕШ, ТОЙ ПАК ЩЕ КРАДЕ.

Бойко Славчев е роден на 20 октомври 1959 г. в гр.Лом. Завършва образованието си през 1982 г. в Академията на МВР. През 1991 г . е завършил Университет за национално и световно стопанство и от 1994 до 2000 г. – Юридически факултет на СУ Св. Климент Охридски”. До 1992 г. работи в икономическа полиция. До 1992 г. дирекция Човешки ресурси”. От 1999 – 2001 г. е зам. директор на НС Полиция” в МВР. От 2001 – 2005 г. съветник в кабинета на министъра на Вътрешните работи.

През 2006 2007 г. адвокат в САК. Има завършен квалификационен курс в Датски център по правата на човека – Копенхаген и курсове организирани от Асоциацията на европейските полицейски колежи.

Публикации по проблемите за правата на човека, противодействие на корупцията и досъдебното полицейско производство.
Ясно е че МВР е със сринато доверие и разкъсвано от скандали. Какво първо трябва да се направи в Министерството в този кризистен момент, г-н Славчев?

Ситуацията наистина е критична. Много е важно да не се действа първосигнално. Като дългогодишен служител на МВР съм бил свидетел и на други тежки ситуации. Обикновено в тези случаи е най-лесно да се издигат лозунги като: „Ще вземем бързи мерки. Ще направим структурни реформи. Ще уволним виновните и пр.”
Прибързаните действия обаче не водят до добри резултати. Необходим трезв анализ, воля за промени търпение при налагане на тази воля. От практиката знам, че бързите резултати обикновено не са трайни.

Каква е връзката между излизането на НСС от Министерството и скандала според Вас?


Лично аз не виждам пряка връзка. Проблемите са се натрупали до такава степен, че рано или късно подобна криза беше неизбежна.

В каква степен проблемът е свързан с кадрова политика, заплащане и морал?

Кадровата политика е в основата на цялата тази криза. Тя има непосредствена връзка с морала. Пред цялото общество в момента са на показ висшите професионални фигури в МВР и всеки може да направи преценка за личностните и моралните им качества. Заплащането е от значение, но в случая то е вторично. На един човек без професионални качества и морал, какавото и заплащане да му дадеш, той  пак ще краде.

Каква ще е реакцията на Европейските институции по скандала?

Лично аз много разчитам на тях.

Чуха се гласове за разформироване на ГДБОП. Вашето мнение?

Не мисля, че е удачно. Но тази служба се нуждае от кадрово обновяване и по-силен контрол.

Каква е Вашата прогноза за развитието на ситуацията около МВР?

Кризата не може да отмине бързо. Може да има затишие, но ако не започне траен оздравителен процес тя циклично ще се повтаря. Оздравителният процес е свързан преди всичко с организационни аспекти и трябва да засегне най-вече кадровата политика, нормотворческия процес, информационно-аналитичната функция и обучението в министерството.

Как бихте коментирали убийството на писателя Георги Стоев и на изпълнителния директор на „Атоменергоремонт” ?

Това е един пряк израз на всички негативни процеси, които се случиха в нашето общество през последните две десетилетия.

Победи ли мафията държавата според Вас?

Ще отговоря с въпрос: Някой усеща ли че има държава в България?

Каква е ролята на държавната сигурност в тези процеси – митична или реална?

Доколкото отделни влиятелни представители на Държавна сигурност са в дъното на негативните процеси, които се случиха в нашето общество през последните две десетилетия, дотолкова е и ролята на Държавна сигурност.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

В последно време чета повече исторически книги. Не мога да се начудя на гения на Захарий Стоянов. Как този човек успя по такъв великолепен начин да покаже характера на българина в своите записки.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ

ПРОФ. БОЙКО ГАНЧЕВСКИ: ЖИВОТЪТ Е ЕДНА БОРБА

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ФОРМИРА И РЕКРУТИРА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ

ИВО АТАНАСОВ: ТАКИВА КАТО МЕН ПРЕНЕСОХА НА ГЪРБА СИ ПАРТИЯТА

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И БОЙКО БОРИСОВ УПОТРЕБИХА МЪКАТА НА ХОРАТА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=963

Posted by on апр. 10 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.