Божана Димитрова : в журналистическата съвест средно положение няма

Божана Димитрова – свързваме името и вече 40 години с БНР. Помни се емблематичното и предаване по радио Хоризонт „Разговор с Вас”. В момента е председател на Обществения съвет на националното радио. Чете лекции пред студенти по медиазнание. Пътува непрекъснато. Продължава да има жив и критичен интерес към явления, проблеми и имена в съвременното ни общество.

Интернет унищожава ли радиото?
Напротив, умножава магията му, подсилва неоспоримото му предимство на информационен лидер. Ако трябва да поясня, преди да сте застанали пред екрана на компютъра, преди да сте пипнали мишката, радиото вече е препредало своята богата собствена събрана информация и току що получена от широкия свят. Няма нужда да напомням, че когато един човек работи, когато пътува или кара кола единственият му честен и верен събеседник е радиото, да не говорим за техническото предимство, че общуването с него става само с едно копче – за връзка или за изключване, ако си позволи да дава стара информация или да досажда с нелюбима музика.

Какво се случва с Обществения съвет на радиото?
Общественият съвет на БНР е първият медиен посредник, консултант и съветник в електронните средства за информация. Създадохме го преди шест години и усилията му бяха да помага в изграждането на обществено радио. Съветът му с изтъкнати интелектуалци, писатели, социолози, юристи, журналисти, представители на хора в неравностойно положение, на различни етноси, обществени и неправителствени организации гарантира неговата мисия. Предполагам, че новият директор на БНР Валери Тодоров ще продължи да работи с такъв орган, който би бил полезен коректив и през следващия мандат на управление в Радиото. Но за това можем да поговорим на есен след ваканцията.
Привиден или реален е диалогът между медиите и аудиторията?
Въпросът е добър – да, медиите могат да водят и привиден, и реален диалог и по това хората да ги припознаят или отрекат. Средно положение няма, така че изборът е на медиите, въпрос на възможност и кураж, на журналистическа съвест. Но ако вестник, радио или телевизия са сключили договор за обслужване на нечии интереси, диалогът е видимо привиден, да не кажа фиктивен. И щом Ви се струва, че един медиен диалог може да бъде реален или фиктивен, това бележи вече живо обществено подозрение. Т.е медиите вече са дали повод за съмнение в искреността на разговора, в обуването с хората.

Пропускат ли медиите важни акценти като се задълбочават в широко дискутираните теми?
Медиите не могат да пропускат широко дискутираните теми на деня, но освен тях не може да се изоставя изначалното медийно задължение да бъдат безпристрастни и обективни с информацията, балансирани посредници и изразители на общественото мнение и тревоги. На ход е журналистическият талант и моженето да правиш добър вестник, радио, телевизия.  Затова казват, че ако веднъж или два пъти аудиторията забележи отсъствието на тези качества или залитането по булевардния евтин маниер, тя просто зачерква въпросната медия. Имаме много примери за това, как доскоро добри вестници и телевизионни станции с години не могат да върнат първоначалния си авторитет и име.

Предаването „Разговор с вас” създавало ли Ви е конфликти с обществени личности?
Сигурно, но това е било част от занаята, всеки разговор по остри, актуални теми на деня създава конфликти и неприятели, но и приятели! За мен всичко това е радиоминало, да не се връщаме десетилетия назад, по-добре да поговорим някога за многобройните ми радиоприятелства, живи и днес.

На какво бихте оприличили политическата обстановка в България?
Удивително е как този врящ казан не се успокоява вече толкова години, може би защото люде с нечисти ръце наливат масло в огъня, че само се греят на този огън, с видимия страх да не ги избутат, та докато са наоколо, да вземат, каквото могат – и от топлината, и от жарта и от светлината на живота. Доста жалко е, че сага с Вас можем да изредим поне две дузини имена, които нищо не оставиха след себе си, или просто изгоряха като случайни пеперуди, или още по-лошо – хората категорично ги отрекоха не само като политици, а и като личности.

А има корупция в медиите?
Вероятно, щом подобни твърдения периодично се подновяват, а част от тях са свързани с конкретни имена. Явлението пронизва целия ни живот, от долу до горе, така че няма как да се изключат и медиите. Но пак казвам, жалко за такива медии, те са обречени. Забелязвате с какво снизхождение и вече с многозначително мълчание и отричане се отнасят хората в такива случаи.

Какво мислите за ГЕРБ и Бойко Борисов?
Би било добре, ако успеят ГЕРБ да устоят на първоначалните си обещания, идеали и цели. Виждате ли, многобройните прежни примери и разочарования не позволяват на никого да споделя надежди и политически мечтания. Не знам дали да дадем доверие на кредит. Прави впечатление енергията и прямотата на лидера на ГЕРБ, но към бъдещия политик виче всички имат доста по-високи изисквания, освен думи, фрази и пози.

А за тактиката на Станишев и лявото пространство?
Последните избори разголиха пробойните в старата партия, смущаващите белези на олигархията, неподплатеното самочувствие и високомерие.  И щом питате за тактиката на Станишев, дано да излезе добър тактик и да успее да стабилизира разлюляния кораб. Пробивите са доста и доста сериозни – социални, здравни, образователни, но мисля, че водата още не е заляла палубата….

Ще изплува ли дясното?
Трудно, след толкова провали. Жалко за похабената искрена енергия на хиляди млади хора. Надявам се все пак да го видим това дясно на хоризонта, като насрещен вятър във вид на нормална опозиция, а може би някой ден и като попътен вятър, ако си спомним всичките лозунги и песни от зората на демокрацията. Удивително е как властта, за толкова кратко време, може да порази толкова сериозно политическите мъже – колебая се дали да сложа кавички на двете думи. И за сега да пожелаем там, все пак, политическо мъжество.

А какво мислите за АТАКА?
Не ми се мисли за АТАКА.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Павел Шопов : Първанов е като магаре между атове

АНДРЕЙ ПАНТЕВ: ПРОМЕНИТЕ У НАС НЕ СА УНИКАЛНИ, А САМО ФОРМАЛНИ

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ МАСЛАРОВА ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА ОТ НЯКОЙ СИРЕНАРОВ

БОРЯНА ДИМИТРОВА: РАЗБИТ БЕШЕ МИТЪТ ЗА ТВЪРДИТЕ ЯДРА

МЕГЛЕНА РУСЕНОВА: МОБИЛИЗИРАЛИ СМЕ ЕКСПЕРТНОСТТА, МЛАДОСТТА И ЕНЕРГИЯТА СИ ЗА УСПЕХ

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=252

Posted by on юни 21 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.