Бодо Вебер: Неочакваният конфликт между Запада и Русия води до нарастване на потенциалния риск на Балканите

Bodo VeberБодо Вебер е немски политически анализатор, специалист по Западни Балкани. Наскоро написа, че съществува сериозен план за отцепване на Република Сръбска от Босна и включването й в състава на Сърбия, каквото се случи с Крим и Русия.

Вниманието на обществеността в региона беше привлечено от вашето изявление, че президентът на Република Сръбска, подготвя отделянето й от Босна и Херцеговина, но сръбският премиер Александър Вучич му е попречил.
Обявихме всичко, което знаем от западни дипломатически източници. В контекста на руската анексия на Крим, Додик се е свързал с премиера Вучич и е искал неговата подкрепа за предприемане на конкретни стъпки за сецесия на Република Сръбска. Додик е настоявал, че има руската подкрепа за отцепването, а Вучич му е отказал и всичко е останало в това положение.
Единственото, което мога да ви кажа от аналитична гледна точка е, че Белград не е заинтересован от ескалация на националистическите конфликти в Босна.

Съгласен ли сте с тезата, че Сърбия е наложена като новия регионален лидер след скорошната среща на сръбския премиер с немската канцлерка Ангела Меркел? Защо е станало така? И защо Германия е заинтересована да бъде европейския лидер по отношение на Западните Балкани? Защо Меркел повика министър-председателите в Берлин?
Не съм съгласен. По-скоро бих казал, че конференцията и ролята, която беше предназначена за албанския премиер Едия Рами сложи край на хърватско-сръбската борба около нещо виртуално-регионално. И Сърбия, и Хърватия се сблъскват с огромни структурни, политически и икономически проблеми във вътрешен план, а носят и тежестта на близкото минало. За нито една от двете страни няма смисъл от подобни приказки. Струва ми се, че с конференцията навлязохме в една фаза, при която по-малко ще говорим за регионално лидерство, а повече за регионално сътрудничество. Германия не е избрала съзнателно ролята на европейски лидер, тя просто е най-силната европейска икономика, а в Косово преди три години, заради конфликта в северната част на страната, получи водещата роля и при решаване на конфликта между Сърбия и Косово. Мисля, че това е добре и за региона и политиката на ЕС в него.

Каква е връзката между украинската криза и Западните Балкани? Може ли Република Сръбска да стане новия Крим и как да се спре това?
Години наред Русия се опитва да изпълни вакуума, който създадоха ЕС и САЩ в региона, най-вече заради слабостите на западната политика. Неочакваният конфликт между Запада и Русия води до нарастване на потенциалния риск в региона.
Независимостта на Република Сръбска е невъзможна, нито в близко, нито в някакво по-далечно бъдеще – трябва да си спомним, че и в случая с Косово дори „бащата на сръбския национализъм“ Добрица Чосич преди смъртта си призна за края на такива приказки. Тъкмо затова дългогодишната политика в Босна, която се основава на такава невъзможна политика е потенциално опасна и самодеструктивна.

Възможно ли е Додик да е имал руска подкрепа за сепаратистките си идеи, които да доведат до нова критична точка?
Отново спекулации – в момента на анексията на Крим не сме наблюдавали Путин да търси голяма ескалация, той подхожда към конфликта изключително дозирано. При това, защо да започва от Република Сръбска, а не, да речем, от Молдова или Грузия?

В Босна предстоят избори. Какво ще донесат те?
След последните избори политическите елити на Босна и Херцеговина влязоха в една напълно ирационална политическа динамика, при която практически всички политически, партийни актьори най-малко два до три пъти се дискредитираха. Затова избирателите са изправени пред невъзможен избор, така че е трудно да се предвиди неговият изход.

В. Ютарни Лист (Хърватия)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10225

Posted by on сеп. 16 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.