БИККУ УИРАТУ: СТРОИМ ОГРАДИ, ЗА ДА ЗАЩИТИМ НАШАТА РАСА И РЕЛИГИЯ

WirathuВСИЧКИ РЕЛИГИИ ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТ, ЗАЩОТО СА В ОПАСНОСТ

Бикку Уирату е на 46 години. Монах е в манастира в Мандалай в Бурма (Бирма, Мианмар). Либералите в страната бягат от него като дявол от тамян. Той е духовен лидер на движението 969. Трите числа символизират добродетелите на Буда. Организацията има за цел да спре разпространението на исляма в преобладаващо будисткото общество на страната. Уирату е смятан за вдъхновител на анти-ислямските бунтове в страната с призиви за бойкот на мюсюлмански магазини, предупреждения, че мюсюлманите ще превземат страната. Либералните западни медии сатанизират Уирату и го определят като носител на омразата. Движението е интересно доколкото разбива мита за безпомощните, кротки и смирени будисти.  Интервю на журналиста Еаинт Тири Ту за Аутлук Индия.

За какво се бори движението 969?

Всичко опира до защитата на нашата религия и раса.

Акциите ви показват, че мюсюлманите нямат в Мианмар. Или може би имат?

Не, не може да гледате така на нещата. Кампанията ни е свързана с изграждане на наши собствени огради, които да защитават нашата раса и религия от външни хора. Тя е много подобна на призива на Ганди за бойкот на чуждестранните продукти.

Какви са причините за тези сблъсъци между будисти и мюсюлмани?

Има редица причини. Щатът Ракин (регион в западна Бурма) неколкократно е нападан от външни нашественици. Мюсюлманите в страната се опитват да сплашват и да създават проблеми на будистите. Местните будисти сега се опитват да се противопоставят на тези атаки.

Трябва ли народът рохингия (мюсюлмани, които са малцинство в Бурма – 800 хил. души) да бъдат третирани като граждани на страната и да имат граждански права?

Желая да бъдат приети не само като граждани, но и да ги подкрепя в получаването на други права ако водят мирно съществуване, както например индийските хиндуси. Ако не създават проблеми те трябва да имат всички права.

Вие апелирахте за приемана на „Закон за защита на националната идентичност“, който предлага забрана на между-верските бракове и забранява на мюсюлманите рохингии да имат повече от 2 деца. Какви други юзди трябва да им се сложат?

Отговорът зависи от правителството. Властите трябва да решат дали са необходими повече ограничения.

Трябва ли този закон да се разпростре върху всички мюсюлмани?

Това също зависи от правителството. 

Заплаха ли са мюсюлманите за сигурността на страната и нейния суверенитет? Разглеждате ли ги като заплаха за правата на будистите, за нахлуване в техния свят?

Тези, които вярват в джихада, екстремизма и са под чуждо влияние са заплаха за сигурността на Мианмар. Те разрушават нашата религия; опитват се да погълната расата ни чрез смесени бракове. Въпреки, че живеят тук те не допринасят с нищо за развитието на Мианмар.

Как движението 969 предлага да се сложи точка на продължаващото насилие?

Със средствата на движение 969, ние можем да построим солидна ограда и да защитим нашата раса и религия. Тогава не можем да бъдем тормозени и нападани от тях. От нашата страна няма нужда да им отговаряме като прибягваме до незаконни средства. 

Как обяснявате насилие в името на Буда?

В нито една религия няма постановки за насилие и отмъщение. Ако религия пропагандира такива неща не може да бъде третирана и уважавана като религия.

Някои ислямисти може да се разгневят на отношението към рохингия в Мианмар. Каква е вашата реакция?

Сигурен съм, че ще се разгневят. Те се опитват да превземат страната чрез насилие, както се опитаха в Южен Тайланд. Недоволството в Мианмар почти приключи, мирът се завръща, но екстремистките сили се опитват да използват сблъсъците тук, за да извинят насилствените си действия навсякъде другаде.

Напрежение между будисти и мюсюлмани има също в Шри Ланка, Тайланд, Бангладеш и на много други места. Мислите ли, че и индийските будисти трябва да внимават?

Със сигурност. Не само будистите, но и другите религии трябва да внимават. Те всички са в опасност.

Откъде идва прякорът „Бирманския бин Ладен“? Как се отнасяте към него?

От мюсюлманските постинги в интернет. Хората в Мианмар ме наричат с истинското ми име – Уирату.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6736

Posted by on юли 16 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.