Бившият шеф на ЦРУ и Пентагона Леон Панета: С руснаците се действа само от позиция на силата

Leon PanetaЛеон Панета (76) е американски политик. Шеф на кабинета на Белия дом по времето на Бил Клинтън. Секретар от отбраната и шеф на ЦРУ по времето на Барак Обама. Интервю за сп. Шигел (със съкращения)

Г-н секретар, колко близо сме до истинска война в средата на Европа?
Това наистина зависи от това дали руският президент Владимир Путин иска или не иска да приема рисковете, които донесе с агресията си в Украйна и дали иска искрено да приеме спирането на огъня. В неговите ръце е дали ще имаме война или мир.

Колко надеждно е споразумението за спиране на огъня? Ще спре ли Путин?
Радвам се, че това споразумение беше постигнато. Опасението ми е, че както и последното, то ще е само временно, докато Западът не поиска да го наложи както с икономическа, така и военна помощ за украинците.

Много хора се опитват да разберат как мисли Путин. Вие сте работили с руснаците, докато се били в ЦРУ. Как мисли? Какво го движи?
Ясно е, че той иска да разпространи руското влияние, особено върху бившия Съветски съюз. Той очевидно да предотврати влизането на тези страни в НАТО и работата им с ЕС. Имаше време, когато беше възможно тези неща да се договорят с него и да се решат някои от важните въпроси с които се сблъскваме днес. Ние всъщност работехме с Русия върху някои важни международни конфликти и кризи. Но сега той стана по-агресивен, а това е много опасно, защото така посади семената на нова Студена война. Следователно, ръководителите на Съединените щати и Запада трябва да разбират какви са неговите намерения и да правят всичко възможно да му стане ясно, че не няма да получи празен чек по отношение на това, което си реши да прави. Нещото, което си спомням от всички мои разузнавателни доклади и работата ми с руснаците е, че когато си имаш работа с тях, трябва да действаш от позиция на силата, а не със слабост. Те разбират силата и ако почувстват, че опонентите им са слаби, ще се възползват от това.

Имате ли усещането, че в момента Путин си играе със Запада?
Такова ми е впечатлението. Мисля, че той усеща, че може да манипулира Запада да прави това, което той иска да постигне, и чувства, че засега успява, и това, което прави е да продължава да играе същата игра. Това е един вид игра на котка и мишка. Ясно е, че Русия излъга света за случващото се в Украйна. Те нарушиха мирните споразумения и може би Путин ще продължи да играе същата игра.

Трябва ли да се доставят оръжия на Украйна?
От самото начало препоръчвам да се вземат няколко стъпки, за да стане ясно на Путин колко сериозно гледаме на агресията му в Украйна. Ясно е, че началото са санкциите, но трябват и няколко други. Много е важно да стане ясно, че НАТО ще подкрепи напълно с военна помощ, или каквото друга е необходима, своето присъствие в страните граничещи с Русия, за да стане ясно, че сме начертали линия пред една нова агресия. Трябват военни учения с американски военни части, както и сили на НАТО. Трето, бих разположил ракетна отбрана. Те не харесват ракетната отбрана. Бих осигурил оръжия за Украйна по-рано, защото мисля, че те трябва да имат военна помощ, необходима за изпращането на послание на руснаците. Знам, че всички повтарят: „Дори военна помощ няма да победи руснаците“. Но е ясно, че военната помощ ще им даде да разберат, че ще трябва да платят по-висока цена. Последното нещо, което мисля, че трябва да се направи е Съединените щати да осигурят енергийно страните около Русия и да ги субсидират. В момента сме страна, която произвежда огромно количество енергия.

Германският канцлер Ангела Меркле и мнозинството германци са категорично против изпращането на оръжие за Украйна. Дали германците са прекалено наивни в отношенията си с Путин?
Мисля, че Меркел е силен европейски лидер. Оценявам дипломатическите усилия, които прави. Но мисля, че е важно за нея да разбере, че ако не постигне нищо с дипломацията, тогава няма да има друга алтернатива, освен да предприеме по-категорични стъпки.

Какво сбърка Западът в отношенията с Русия, в отношенията с Путин?
Ние поддържахме диалог с Медведев. Постигнахме някакъв напредък с него, но когато Путин се завърна, сякаш се спусна завеса от лед. Изведнъж нямахме тази комуникация, която имахме преди. И сега си плащаме цената за това.

Част от днешния конфликт се корени в разширяваното на НАТО на изток. Путин винаги е подчертавал, че чувства заплаха в това. Разбирате ли го?
Да. Аз разбирах техните притеснения и трябва да научим как да ги върнем в семейството на народите, а не да ги поставяме в изолация и да имат чувството, че ги притискаме, защото това е руският манталитет – че всеки прави съюзи срещу тях.

27 февруари 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11297

Posted by on фев. 27 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.