БЕТАНИ ХЮЗ: РЕЛИГИЯТА СЪЗДАВА ОБЩЕСТВОТО, А ДНЕС ПРЕНЕБРЕГВАМЕ ТОВА НА СВОЙ РИСК

Betani HughsБетани Хюз е родена през май 1967. Популярен историк, писател, автор на телевизионни предавания с много награди. Специалист по класическа история. Завършила в Оксфорд. Омъжена с две деца. От март 2014 по ББС започва нейно предаване: „Божествените жени, за жените в религията“.

Как започнахте да изследвате мястото на жените в религията?

Когато бях на 14 години видях предисторическа женска фигура от Крит. Тя беше енигматична; желанието ми да разкрия историята й се превърна в академично занимание за цял живот.

От колко време се занимавате с такива изследвания?

Повече от 20 години. За телевизионното шоу работихме повече от година само за заснемането, освен изследователската работа. Бях на четири континента.

За какво са трите серии?

Проследяваме тайната история на жените в религията от 9000 пр.Хр. насам – било Дурга и Кали в Индия или Магна Марта в Рим.

Присъстват ли тези жени е официалната история на религията?

Има доказателства, че жените са били интегрална част от религията, но просто са били изтрити от нея.

Каква е разликата между жените в религията на Изтока и Запада?

Отделно от монотеистичната култура на почитането на един бог, има повече сходства, отколкото различия. Например, ритуалите в Асам са подобни на тези в Древна Гърция.

Как влияе религията на обществото днес?

Обратно на нашето вярване, че обществото създава религията, исторически религията създава обществото. Пренебрегваме това на свой риск.

Религията също така е довела до много насилие.

Често я обвиняват за насилието, но тя просто е използвана като извинение за него.

Какво би било различно ако жените имаха по-голяма роля?

Струва си да се проучи как женско-центрираните религии – фокусирани върху запазване на баланса в природата – биха направили земята по-здрава.

Как изследванията ви промениха вашия собствен живот?

Направи ме по отворена в мисленето и по-малко раздаваща оценки. Почитател съм на Сократ, който съветва да обичаме света и да задаваме въпроси за него.

Интервю на Прачи Плумбер (Аутлук Индия)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9103

Posted by on мар. 20 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.