БЕЗ ПОВЕЧЕ СХИЗМАТИЗЪМ В СВЕТИЯ АЛИАНС – САЩ ИСКАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА РЕГИОНА ВЪРХУ ЕС

NATO_US_EUСрещите на Северноатлантическия пакт изглеждат като религиозни. Някакви хора се събират, за да изразят вярата си в Светия Алианс. И защото е свещен в него няма много толерантност по отношение на еретиците. Използвах случая по време на моето участие в семинара за трансформация 2014, организиран в Париж от общото командване за транформация (АКТ), 7-9 април, за да погледна за религиозни фанатици.

Украинската криза естествено беше основната тема на разговорите по време на семинара. Заради нея, от трите базови задачи на колективната отбрана – експедиционното кризисно управление, сътрудничеството в областта на сигурността и партньорствата – НАТО отново ще постави акцент върху първото. Отбраната на територията на съюза и гарантирането на сигурността разписана в точка 5 от договора ще бъде основният фокус на натовската администрацията в близко бъдеще.

Това не означава, че НАТО повече няма да се занимава с кризисен мениджмънт, но като следствие в бъдеще на много непредвидени  в точка 5 обстоятелства, ЕС може да бъде институцията, която ще бъде призована да поеме водеща роля, което вече прави при големите си южни съседи. Следователно НАТО трябва да може да предложи на ЕС надеждна подкрепа по отношение на командване и контрол. С други думи, споразумението Берлин +, което трябва да даде на ЕС гарантиран достъп до щаба на НАТО, трябва да бъде възстановено.

Когато говорим за възможностите, които европейските интервенции изискват, сегашната криза може да създаде чувство за неотложност за приемане на заключенията на Европейския съвет от декември 2013 година. Като вземем предвид мижавите резултати на НАТО Smart Defence инициатива, ЕС изглежда по-обещаващ път за мултинационални програми, които да се справят с европейския дефицит на дееспособност. Процесът за планиране на отбраната на НАТО може да включва тези общи европейски инициативи, включително участието на страни членки на ЕС, които не са членове на НАТО (Финаландия, Австрия, Швеция, Ирландия бел.ред.)

Накрая, необходими са много повече политически консултации между ЕС и НАТО, на първо място за нашата стратегия за общия ни източен съсед.

Мислех си, че това са просто мои еретични идеи, но това беше казано от висши американски представители. Изведнъж моята ерес беше приета от най-големият диоцез в църквата (те несъмнено откриха светлината сами – не смея да предам разговора в тези свещени писания).

Разговорът е абсолютно рационален. Русия е много слаба, за да бъде стратегически конкурент на Съединените щати. Тя може да бъде единствено грабител, който разсейва американското внимание от това, което тя приема за свой стратегически съперник: Китай. Обаче, Съединените щати могат да се концентрират върху Китай и Азия при положение, че европейският континент е спокоен – това е жизнения американски интерес.

Следователно Съединените щати трябва да се ангажират с украинската криза, като стане ясно, че точка 5 предлага по-силни гаранции от всякога, да даде на своите европейски съюзници и партньори самочувствие за твърда дипломация. Но ние никога повече няма да имаме цялото внимание на Съединените щати. Концентрацията върху Азия беше препотвърдена в последния доклада на департамента по отбрана на САЩ. И така Съединените щати все още очакват самите европейци да поемат водеща роля във връзка с всички проблеми отнасящи се до точка 5 в техния собствен регион.

Това засилва натиска върху Европа да действа – и с право.

Автор: проф. Свен Бископ (Европейска геостратегия – Брюксел)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9312

Posted by on апр. 16 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.