Без Египет няма война, без Сирия няма мир

Решението на Тръмп за Ерусалим частично е вследствие и на войната в Сирия. В Близкия Изток има формула – „Без Египет няма война, без Сирия няма мир.“ Идеята е, че Египет е най-силната във военно отношение държава и без нейната армия арабите не могат да воюват с Израел. Същевременно, дори и Египет да е изваден от арабската коалиция (което стана с подписването на мирен договор с Израел през 1978 г.), без споразумение с регионалния фактор Сирия, близкоизточен мир не е възможен. Иначе казано, до 2011 г. Сирия не можеше да е game-establisher по отношение израело-палестинския мир, но можеше да бъде game-changer.

На второ място, решението се възползва и от други кризи в Арабския и мюсюлмански свят, например разделението между заливните държава (саудитците и коалицията им срещу катарците) и неприязънта на Риад към Техеран. Заради тези съперничества, много арабски страни са готови охотно да си сътрудничат с Тел Авив.

Трето, това още веднъж затвърждава опасната посока, в която Израел се движи – нежелание за постигане на мир, желание за присвояване на територии, но без тяхното население.

Четвърто, бързото и тежко поражение, нанесено от Израел на арабската коалиция по време на Шестдневната война 1967 г. постави началото на края на арабския национализъм. След това като алтернатива започна да набира сили политическият ислямизъм. Дали пък след това решения няма да започне да се ражда нова тенденция в този край на света? Още е твърде рано да се каже, според мен.

Последно, има теория, че Тръмп с налудничавите си идеи безкрайно разширява полето на възможното политическо действие. След него всичко ще бъде възможно.

Мариян Карагьзов (източник Фейсбук)

7 декември 2017 г.

 

 

 

 

 

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13627

Posted by on дек. 7 2017. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.