БАШАР АСАД: НЕ МОЖЕ 8 ГОДИШНО МОМЧЕ ДА ОБЕЗГЛАВЯВА ЧОВЕК, КОЕТО СЕ СЛУЧИ НА СЕВЕР

Bashar Asad

ТУРЦИТЕ ИСКАТ ДА  ИЗПОЛЗВАТ СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ КАТО ХУМАНИТАРЕН КОЗ В ООН. ДРУГИ СТРАНИ ГИ ИЗПОЛЗВАТ, ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ, А НЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ. ТАКА ЧЕ ИМАТЕ КОРУПЦИЯ, ИНТЕРЕСИ.

СЕГА В СИРИЯ ИМАМЕ БОЙЦИ НА АЛ КАЙДА ОТ 80 СТРАНИ.

ЗАКЛАХА ХРИСТИЯНСКИ МИТРОПОЛИТ КАТО МУ ПРОРЯЗАХА ГЪРЛОТО С МАЛКО НОЖЧЕ.

КОГАТО МИСЛЯ ЗА ЕВРОПА, СЕ ПИТАМ КОЙ Е НАЙ-НАЯСНО С РЕАЛНОСТТА В МОЯ РЕГИОН? ГЕРМАНСКАТА ПОЗИЦИЯ Е НАЙ-БЛИЗКА, КАЗВА ОЩЕ СИРИЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ

Башар ал-Асад е роден на 11 септември 1965 г. в Алепо. Президент е на Сирия от 2000 година. Лидер на управляващата партия БААС. Завършил е медицина в Дамаск през 1988 година. Работи като лекар в армията. Специализира офталмология в Лондон. Алевит по вероизповедание. Женен за британската гражданка Асма Асад от която има три деца. Говори свободно английски. Интервю на Дитер Беднарз и Клаус Бринкбеумер за немското сп. Шпигел (публикувано на 7 октомври 2013). С незначителни съкращения. Превод Общество.нет – цитирането и линковете са задължителни.

Господин президент, обичате ли страната си?

Това не е сложен въпрос. Разбира се. Човешко е да обичаш мястото откъдето идваш. Но това не е само въпрос на емоционална връзка. Това се отнася до това, което самия ти, като човек, може да направиш за своя дом, особено, когато си на власт. Това става особено ясно във времена на криза. Точно сега, във времето, когато аз трябва да защитя моята страна, чувствам колко много я обичам.

Ако сте истински патриот, вие трябва да отстъпите и да даде път на преговорите за временно правителство или спиране на огъня с въоръжената опозиция?

Сирийците ще решат съдбата ми. Това не е въпрос, който може да реши някой друг. Кои са тези фракции? Сирийския народ? Най-малкото част от него? Ако е така, нека отидем на избори.

Готов ли сте да отидете на избори?

Моят втори мандат свърша следващия август. Два месеца преди това ще има президентски избори. Не мога да реша сега дали ще се кандидатирам. Все още е рано, защото трябва да се сондира настроението и желанията на хората. Ако вече нямам доверието на народа зад себе си, просто няма да се кандидатирам.

Тоест вие наистина обмисляте варианта за отказване от властта?

Независимо дали съм предубен или не, това е решение, което зависи от хората, защото това е тяхната страна. Това не е само моята страната.

Но вие сте причината за бунта. Народът иска да се отърве от корупцията и деспотизма. Те призовават за истинска демокрация и опозицията вярва, че това е възможно единствено ако се оттеглите.

Отново, когато говорите за фракции, независимо опозиционни или подкрепящи, вие трябва да си зададете въпроса: Кого представляват? Самите себе си или страната, която ги е създала? Говорят ли те от името на Съединените щати, Великобритания, Франция, Саудитска арабия и Катар? Моят отговор тук трябва да е откровен и точно по темата. Този конфликт беше вкаран в нашата страна отвън. Тези хора живеят в чужбина, живеят в 5 звездни хотели и казват и правят това, което тези страни им диктуват. Те нямат корени в Сирия.

Оспорвате ли, че има силна опозиция срещу вас във вашата страна?

Това е нормално. Ако нямах опозиция, това означава всички хора да ме подкрепят, а това е невъзможно.

Но ние не сме единствените, които оспорват вашата легитимност: „Лидер, който избива гражданите си и обгазява деца до смърт не може да има легитимност да води една зле раздлена страна“, каза президента Обама пред Генералната асамблея на ООН през септември.

Преди всичко, вие говорите за президента на Съединените щати, а не за президента на Сирия – така че той може да говори само за собствената си страна. Не е легитимен да съди Сирия. Той няма право да казва на сирийците кой ще бъде техния президент. На второ място, това, което той казва няма нищо общо с реалността. В продължение на година и половина той повтаря едно и също нещо – президентът трябва да подаде оставка. Случило ли се е това? Нищо не се е случило.

От наша гледна точка, изглежда по-скоро вие пренебрегвате реалността. Ако не се оттеглите, ще причините много страдания на вашия народ.

Основният проблем не е президентът. Какво общо имат с мен, който съм на поста си, убийствата на невинни, експлозиите и тероризма, който Ал Кайда донесе в тази страна.

Има общо с президента, защото вашите войски и служби за сигурност са отговорни за част от тези ужаси. Това е ваша отговорност.

Нашето решение от самото начално беше да се отговорим на исканията на демонстрантите, въпреки че те не бяха мирни от самото начало. Ние загубихме войници и полицаи още през първите седмици. Въпреки това комитетът промени конституцията (за да отразява исканията на протестиращите) и по-късно имаше референдум. Но ние също така трябва да се борим с тероризма, за да защитим страната си. Признавам, че някои грешки бяха направени при прилагането на това решение.

Легитимността на президента не е въпрос на фрази и декларации. Вие сте оценяван по делата ви. Чрез използването на химически оръжия срещу собствения ви народ, вие определено загубихте правото да запазите поста си.

Не сме използвали химически оръжия. Това е грешно изказване. Неверен е и начина по който ме рисувате, като човек, който избива собствените си хора. Кой не е срещу мен? Това са Съединените щати, Западът, най-богатите страни в Арабския свят и Турция. При всичко това аз избивам собствения си народ и той все още ме подкрепя! Да не би да съм супермен? Не. Как тогава съм все още на власт след две и половина години? Отговорът е, че голяма част от сирийския народ подкрепя мен, правителството и държавата. Дали числото е повече или по-малко от 50 %? Не казвам, че това е по-голямата част от населението. Но голяма част означава легитимност. Много е просто. И къде е другият лидер, който може да бъде поне толкова легитимен?

Президентът Обама каза, че след разследването на ООН няма съмнение, че вашият режим е използвал химически оръжия на 21 август, когато бяха убити повече от 1000 човека.

Хайде пак, предизвиквам Обама да даде дори едно парче от доказателство, само едно. Това са просто лъжи.

Но заключението на инспекторите на ООН…

Какво заключение? Когато инспекторите дойдоха в Сирия ги помолихме да продължат разследването. Ние се надяваме да се намери обяснение на това кой стои зад този акт.

Като се базираме на траекторията на ракетите е възможно да се изчисли, че те изстреляни от позиции на вашата Четвърта дивизия.

Това не доказва нищо, защото терористите могат да са навсякъде. В момента може да ги откриете и в Дамаск. Те дори могат да изстрелят ракета близо до моя къща.

Но вашите опоненти не са в състояние да изстрелят ракети съдържащи зарин. Това изисква военно оборудване, подготовка и прецизност.

Кой казва, че не са в състояние? През 1990-те години терористи използваха зарин при атаката в Токио. Наричат го „кухненски газ“, защото може да се прави навсякъде.

Като цяло са били засечени 14 случая в които са използвани химически оръжия, но нито един от такъв масов порядък като този през август. Започнахте ли свое собствено разследване?

Всяко разследване трябва да започне с установяване на точния брой жертви. Бойците казват 350 жертви, Съединените щати говорят за 1200. Има нещо, което не е вярно. Има несъответствия и на снимките. Едно от мъртвите деца може да бъде видяно на две места на две различни снимки. Това, което искам да кажа с това е, че трябва внимателно да се провери този случай, но никой не го е направил досега. Ние не можем, защото това е на територията контролирана от терористите.

Толкова близко до столицата?

Те са много близо до Дамаск и много близо до нашите военни поделения. Могат да убиват наши войници, а това не може да се допуска.

Мислите ли сте да си възвърнете териториите, които сте загубили?

Нашата борба не е за загубване или спечелване на територии. Ние не сме две страни в които една е окупирала територия на другата, както Израел направи с нашите Голански възвишения. Става въпрос за отърваване от терористите. Ако освободите парче от тази земя – а това става на много места в Сирия – това не означава, че печелите, защото терористите ще отидат на друго място и ще разрушат и него. Ако народът ни подкрепя, ние печелим.

Дразните ли си, че ние на Запад възприемаме ситуацията по различен начин?

Вашият регион винаги закъснява, когато става въпрос за разбиране на истинската ситуация. Когато ние говорехме за въоръжение бунтове, вие продължавахте да говорите за „мирни демонстрации. А когато започнахме да говорим за екстремисти, вие започнахте да говорите за „известен брой бунтовници“. Когато говорим за екстремисти, ние вече говорим за Ал Кайда. Те започнаха да говорят за „малко терористи“, когато ние вече говорихме за мнозинство. Сега те започнаха да говоря за 50 на 50. Разбира се, Джон Кери отново е назад, той говори за 20 %.

Може би ние се съмняваме в оценките ви за ситуацията, защото ви нямаме доверие? Как бихте обяснили тази липса на доверие?

Струва ми се, че Западът има повече доверие на Ал Кайда отколкото на мен.

Това е абсурдно.

Не, това е свобода на изразяването, моля. Това е моето мнение. Откровен съм с вас. Всичко, което прави Западът през последните 10 години е да подкрепя Ал Кайда. Може би те нямат това намерение, но това е реалността, това, което се случва. Заради това сега имаме Ал Кайда тук, с бойци от 80 страни. Трябва да се справяме с десетки хиляди бойци. И при това говоря само за чужденци.

Губите много войници, които минават на страната на опозицията. Нима искате да ни кажете, че те стават поддръжници на Ал Кайда за една нощ?

Не. Не казвам, че днес всеки е с Ал Кайда. Казвам само, че мнозинството е. Малцинството са дезертьори или хора извън закона. В началото на кризата 60 000 сирийски затворници се разхождаха свободно извън затвора. Самите те са достатъчно за една армия. Не мога да ви кажа колко са хората, които се сражават срещу нас, защото повече идват нелегално през границите. Идват, за да отидат в рая чрез техния джихад срещу атеистите и не-мюсюлманите. Дори да се отървете от хиляди от тях, те продължават да получават постоянни доставки отвън.  

И вие продължавате да мислите, че имате шанс да спечелите войната?

Дори да нямаме шанс, ние нямаме друг избор, освен да се борим и да защитаваме страната си.

Трябва ли международната общност да ви вярва, когато казвате, че нямата тайни складове за химическо оръжие?

В международните отношения няма нещо, което да се нарича доверие: има нещо наречено механизъм. Те не трябва да ми вярват в лично качество. Това, което има значение е институциите да работят заедно – моето правителство и Организацията за забрана на химическите оръжия – и доверието на сирийския народ. Не съм избран от Запада. Избран съм от сирийците.

Нямате нужда от Запада ли?

Разбира се, че имаме, но не за сметка на сирийците и не за сметка на нашите истинските приятели като руснаците. Руснаците разбират много по-добре реалността. Не ги хваля само, защото имаме дълготрайни отношения. Те са по-независими от

Европа, която е твърде ориентирана към американската политика.

Руснаците са загрижени единствено за своите стратегически интереси.

Може да обсъдите това с президента Путин. Но нека ви кажа: някои европейци ни казват през различни канали, че те вярват в нашата позиция и анализ, но не могат да го кажат на глас.

Дали това е така заради представянето ви като причина за използването на химически оръжия?

Лъжите на Обама не могат да убедят дори американския народ. Според едно проучване 51 % от него е срещу военен удар срещу Сирия. Британския парламент също се обяви против. Френския парламент имаше тежък дебат по темата. Атмосферата в Европа е срещу подобна атака. Защо? Защото мнозинството не вярва в тази история.

Дали някои от европейските ви контакти са с Германия?

Имаме известни отношения с някои институции, и отскоро използваме канали, които не са съществували преди. Обменяме информация, но не можем да кажем, че имаме политически отношения.

Има ли Германия специална роля за вас?

Когато мисля за Европа, се питам кой е най-наясно с реалността в моя регион? Всяка европейска позиция все още е далеч от реалността. Германия и Австрия имат най-обективната и близка до реалността позиция. Германската позиция е по-близо.

Може ли Германия да игра ролята на посредник?

Разбира се, бих искал да видя дипломатически представители на Германия да дойдат в Сирия, за да видят и дискутират ситуацията. Идването тук не означава да подкрепяте правителството. Но ако сте тук, може да разговаряте, да беседвате, да се убедите. Ако мислите да ни изолирате, единственото нещо, което може да стане е да изолирате себе си. Това също е във ваш интерес: искате ли задния ви двор да се контролира от Ал Кайда? Подкрепяте ли нестабилността тук? След две и половина години трябва да преосмислите политиките си.

Според нашата информация въоръжената опозицията контролира най-малко 40 % от територията на страната, а според някои числата са още по-големи и стигат до 2/3.

Това е преувеличение. 60 % от Сирия е пустиня. Кой е там? Никой. В останалата част от страната те не контролират нито един район напълно.

Това не е вярно за района покрай турската граница?

Те са на границата  с Турция на север от Алепо, но само в тази част, но изцяло. Държат някои райони, но това са само точки. Не говорим за фронт. Понякога са в изолирани райони, където няма армия, за да се бие с тях. Но не става въпрос за проценти. Солидарността на населението е много по-важна за нас. И тя расте, защото мнозина не искат повече терористите да разрушават страната.

Напливът от бежанци се дължи на една причина – вие и вашия режим.

Извинявайте, това въпрос ли е или твърдение с факти. Ако е твърдение, не е вярно. Ако е въпрос, първото нещо, което трябва да се запитаме е защо хората бягат? Няма само една причина: има множество. Една от тях е, че мнозина напускат домовете си заради заплахата от терористите.

Никой не бяха да вашите войници и сили за сигурност?

Армията представлява Сирия, иначе не бихте имали армия, защото би се разпаднала преди много време. Тя не е заплаха за никого. Когато става дума за бежанци, трябва да си зададете въпроса за други правителства, особено турското. Какъв е техният интерес за този голям брой? Знаете ли какъв е? Искат да ги използват като хуманитарен коз в ООН. Други страни ги използват, за да получават пари за себе си, а не за бежанците. Така че имате корупция, интереси и някои хора, които може да бягат, защото се страхуват от правителството, но ние нямаме нищо против тях. А през последните 2 седмици, повече от 100 или 150 хиляди, зависи от оценките, са се завърнали в Сирия. Така че течението наскоро започна да се обръща.

Как убеждавате хората да се завърнат?

Работим здраво за завръщането им. Ангажираме се с всеки, за да намалим страховете му. Ако някой не нарушава закона, то ние нямаме проблем с него. Ако сте срещу правителството, елате и бъдете срещу него в Сирия. Нямаме проблем с това.

От военна гледна точка, обаче, не сте постигнали никакъв успех. Обещаното превземане на Алепо още не се е състояла. Малула остава голям проблем, а дори има сражения в околностите на Дамаск. Чухме взривяване на гранати докато идваха към резиденцията ви.

Когато имате подобна криза, не можете да кажете, че сте толкова силни, колкото преди. Щетите са огромни. За да сме реалисти, ще отнеме време преди да се реши този проблем. Нямаме друга опция освен да вярваме в победата си.

Как може да сте сигурни с победата, когато се нуждаете от помощ от ливанската групировка Хизбула?

Ливан е малка страна с население от 4 милиона. Само в Дамаск имаме 5 милиона жители. Сирия е прекалено голяма за Хизбула дори да искат да ни изпратят войски. Ние се бием рамо до рамо с тях на границата на Ливан срещу терористите, които атакуват техните поддръжници и затова ние си сътрудничим, и това е добре.

Тоест вие се справяте без помощта на Хизбула?

Не съм казал това. Говорех за усещането на Запад и в медиите, че Хизбула се сражава, защото сирийската армия не може да се бие. Дори да искате да го изкарате истина, не може да го направите, защото пропорциите не съвпадат.

Хизбула са сред малцината, които все още ви подкрепят. Изглежда, че руският президент Владимир Путин бавно губи търпение относно вас. А новият ирански президент, Хасан Рохани, може да намери общ език със Съединените щати, който да се окаже по-важен от вашето оцеляване.

Путин ни подкрепя повече откогато и да било. Това беше доказано от тройното руско вето срещу санкциите в Съвета за сигурност на ООН.

Но той гласува в подкрепа на резолюцията за унищожаване на вашите химически оръжия.

Това е една добра резолюция.

Защото предотврати американския въздушен удар?

В тази резолюция няма нито една точка, която да е срещу нашия интерес. Руснаците виждат много ясно това, което правим тук, защото те страдат от терористи в Чечения. Те знаят значението на тероризма.

Означава ли това, че сте сигурен, че Москва ще ви достави противовъздушната ситема  С-300, която чакате от месеци?

Той каза много ясно, при множество различни поводи, че ще продължава да подкрепя Сирия и, че ще изпълни договора – не само за въздушната отбрана, но и за всякакви видове въоръжение.

Международната общност ще направи всичко възможно да спре доставките ви за оръжие.

На какво основание? Те нямат това право. Ние сме държава и имаме право да се защитаваме. Не сме окупирали чужда територия. Защо международната общност не спре Израел, когато той получава въоръжение? Германия изпрати на Израел три подводници, а те окупират наша земя. Не вярваме на Запада заради неговите двойни стандарти.

Ще успеете ли да постигнете победа над Ал Кайда?

Победата е стабилността. Първият етап е да се отървем от терористите. Вторият, който е по-труден и по-опасен, е да се отървем от тяхната идеология, която се инфилтрира в някои част на Сирия. Не може 8 годишно момче да обезглавява човек, което се случи на север. Или деца да гледат обезглавяване с ликуване, щастливи сякаш наблюдават футболен мач. Ако не се занимаем с този проблем, който е по-опасен от самите терористи, ни чака мрачно бъдеще.

Подобна сцена не би изглеждала изненадващо в Сомалия. Но в Сирия?

Бруталността, която преживяваме в Сирия е невероятна. Заклаха християнски митрополит като му прорязаха гърлото с малко ножче.

Все още ли вярвате, че може да върнете Сирия към нейното предвоенно състояние?

По отношение на стабилността, разбира се, че можем. Ако спрем милионите помощи за терористите от Саудитска арабия и Катар, и логистичната подкрепа от Турция, можем да решим проблема за няколко месеца.

Все още ли е възможно да се намери разрешение чрез преговори?

С въоръжените бунтовници? Не. Дефиницията на политическа опозиция не включва армия. Ще преговаряме с всеки, който иска да сложи оръжие и да се завърне към нормалността. Преди малко говорихме за дезертьори , но искам да ви кажа, че процесът е и обратен. Бунтовници сега се сражават заедно с армията.

Международната общност ви обвинява за ескалацията на конфликта, чиито край не се вижда. Как живеете с тази вина?

Не става въпрос за мен, а за Сирия. Ситуацията в Сирия ме безпокои и ме натъжава, това е което ме тревожи. Не се тревожа за себе си.

Жена ви и трите ви деца все още ли да до вас?

Разбира се, нито за миг не са напускали Дамаск.

Страхувате ли да не ви се случи нещо като на румънския президент Чаушеску? След кратък процес той беше застрелян от собствените си войници.

Ако се страхувах бих напуснал Сирия преди много време.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6997

Posted by on окт. 9 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.