БАРЧИН ЙИНАНЧЕ: СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ АРМИЯТА И ГЮЛЕН СРЕЩУ ЕРДОГАН Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО

Barchi YinancheРЕДЖЕП ЕРДОГАН НЕСЪМНЕНО ПОКАЗВА ПРИЗНАЦИ НА АВТОРИТАРИЗЪМ

Барчин Йинанче е съредактор на турския в. Хюриет в Истанбул. Интервю за иранската телевизия Прес ТВ (21 декември 2013).

Нека погледнем арестите и уволненията, които се случват в Турция. 14 нови високопоставени полицаи са отстранени след серия от анти-корупционни акции; има арести на крупни бизнесмени, които бяха близки до Ердоган, както и синовете на 3-ма министри от правителството. Влиятелния шеф на полицията в Истанбул беше уволнен, както и дузина по-малки шефове; бяха претърсени домовете им, както една от акциите включваше претърсване на къщата на един от висшите банкови директори, където бяха открити 5 милиона долара. Какво става?

Има борба за влияние между правителството и движението на Фетулах Гюлен. Всъщност, знаем, че от известно време има търкания и несъгласие между правителството и последователите на Гюленизма; това не е нещо, което е ново.

Знаем, че двете страни имаха съвместни политики, защото в миналото правителството и движението на Фетулах Гюлен си бяха стиснали ръцете, за да отслабят общия си враг – старата кемалистка система; непробиваемата секуларистка кемалистка военно-съдебна система.

Когато тази система, военните и старите съдебни елити бяха отслабени, двете страни започнаха да показват различията си и сега въпросът е кой ще има повече тежест при взимането на определени политически решения.

Изглежда, че днес турският премиер Реджеп Таийп Ердоган, който беше избран за трети мандат с 50 % от увеличаващите се гласове на последните избори, повече не се нуждае от такъв вид подкрепа от последователите на Гюленизма и следователно по всичко личи, че те отвръщат на удара, за да покажат силата си и тяхната дума трябва да бъде взимана под внимание.

Защо  точно полицейските шефове бяха уволнени?

Защото правителството вярва, че са последователи на движението на Фетулах Гюлен и това, което се случва е, че някои секретни служителите в отдели по сигурността не са знаели, че тече такова разследване.

Смятам, че това разследване е започнало преди година и се е ръководело при пълна секретност и дори висшите полицаи не са знаели за него.

Правителството един вид наказва тези офицери, а очевидно то вярва, че те са симпатизанти на движението и затова са попаднали в списъка.

Ердоган казва: „За нас демокрацията никога не е била цел, а само плавателен съд“. Толкова ли е твърд Ердоган в политиката си?

Турският министър-председател Ердоган несъмнено показва признаци на авторитаризъм. Безспорно турският премиер не е същият човек, който беше по време на изборите в началото на първата половина на 2000-те години. Това не същия Ердоган, който виждаме днес. Най-вероятно той придоби огромно самочувствие, някои са подозрителни, според тях той има таен план и никога не е бил истински демократ. Със сигурност показва едноличен стил на управление.

Смятаме, че хората около него, дори най-близките му не са способни да говорят много открито с него. Една от причините за сблъсъка му с движението на Гюлен е, че премиерът няма да дели управлението си, няма да позволи на никаква група за натиск да му казва какво да прави и как да взима решения.

По време на управлението му има голям натиск върху собствениците на медии, които отразяват работата на правителство. Имаше данъчни проверки и т.н. Например, през последните години не виждаме много от корупционните случаи в пресата. Вероятно е имало някаква корупция през това време, но пресата не можеше да пише за това поради страх от реакции от страна на правителството.

Ердоган говори наскоро за движението на Гюлен прави конспирация подкрепена отвън, която иска да разклати управлението му. Той добави, че целта й е да се създаде държава в държавата. Обикновено така се говореше за армията. Виждате ли някакъв съюз между армията и Гюлен, който има за цел да притисне Ердоган?

Това е абсолютно невъзможно, защото имаше много разследвания срещу офицери от армията и те бяха ръководени от прокурори и офицери от службите, за които е известно, че са много близки до движението на Гюлен. Всъщност в определени моменти те дори предизвикаха недоволството на Ердоган, защото някои от медийните обвинители стигнаха твърде далеч, като дори обвиниха бившият генерал, шеф на Генералният щаб, че оглавява терористична организация.

Движението на Гюлен действаше много силово, агресивно в усилията си за отслабване на армията. Така че не виждам възможност за сътрудничество. В момента армията е абсолютно извън турската политическа система. Армията и движението на Гюлен са стари врагове, защото в края на 1980-те и средата на 1990-те военните извършиха чистка на последователите на Гюлен. Именно заради натиска на армията той потърси политическо убежище в Съединените щати.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8361

Posted by on дек. 22 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.