Балкан

BalkanКогато става въпрос за Балканите, Европа почти винаги демонстрира своите заблуди. Дори самото наименование Балкан е плод на една заблуда. Корените са дълбоки…

Още известният астроном и географ Птоломей през II век е начертал карта на Балкана, на която е отбелязана несъществуваща планинска верига, която се простира от Черно море по посока изток-запад и стига до Алпите. Във времената на Ренесанса се е наричала Catena mundi, а през XIX век Centralkette – Централно било.

Според свидетелства на Йован Цвича за източния дял, който е наричан Хемус от античните автори и византийците, европейските изследователи на терен са чули да го наричат Балкан. Всъщност са чули турската дума, която е понятието за назоваване на всяка планина. Под влияние на идеите на Хумболт и Ритер от началото на ХIХ век географските понятие да се определят в политическа и историческа цялост, се инспирира погрешно схващане за Централното било, като географът А. Цойне (Zeune) дава на целия полуостров името Балкан. Това понятие набързо заменило всички останали, между които са се колебаели учените дотогава – Гръцки, Римски, Илирски полуостров или Европейско Отоманско царство, та чак и Европейска Турция.

Оттогава Балкан става синоним за балкански манталитет, балкански начин на живот, балкански стил. Най-популярната творба на класическата българска литература е сатиричния роман „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов от 1895 година. „Невероятната история за един съвременен българин“, в която е описан невъзпитан, хитър, безскрупулен, изкусен новобогаташ, днес се показва на сцените , поради доста причини, под името „Господин Балкански“. Сякаш сами признаваме своите негативни страни, които Нушич също е фиксирал в своите комедии.

В политическия живот на Европа е създаден терминът „балканизация“, който авторитетният Уебстъров английски речник определя като „разпарчосване на един географски район на малки, неприятелски помежду си политически единици, като малките балкански държави след Първата световна война“.

Конференцията на външните министри на балканските страни в Белград, на която за първи път в историята на този полуостров се събират на една международна конфренция представителите на всички държави, ако поне не успее да изхвърли от авторитетните речници думата балканизация, може да повлияе да от дефиницията да се махне частта за „междуособно неприятелски политически единици“.

Автор: Йован Чирилов  /7 февруари 1988 , сп. НИН – Белград/

16 април 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11465

Posted by on апр. 16 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.