А, самата Русия иска ли да е част от доминираната от САЩ Г-7/8?!Наскоро президентът на САЩ Тръмп повдигна въпроса за връщането на Русия в Г-8. Идеята беше подкрепана от президента на Франция Макрон, докато Германия изрази известни резерви, докато не бъдат изпълнение определени условия. За Берлин е и разбираемо, все пак той се явява основният покровител на Киев в ЕС.

В цялата ситуация украинския президент  Зеленский без да е получил никакви правомощия от Вашингтон, нито пък странатата е част от тази организация в свои статуст във фейсбук започна да поставя условия за връщането на Русия.  А именно връщането на Крим, прекратяването на бойните действия в Донбас и освобождаването на повече от 100 политически заключени лица и на украинските моряци. Болезнено ще бъде за Украйна да се върне Русия в организацията и тя да стане отвоно голямата осморка. Особено след като вече Русия тази година се върна в Съвета на Европа, което стана въпреки нежеланието на Киев, докато не се изпълнят идентичните по-горе споменавани условия.  Тогава на всички беше ясно, че след като Франция се задейства, получи подкрепата от страна на Германия всичко е въпрос на време. А и Съвета на Европа беше поставен в условия на банкрут, най-малко на ограничаване на неговата дейност и обезмисляне на своето съществуване без Русия. В самата организация далеч преди да натиснат педалите Париж и Берлин бяха вече готови на този ход.

Самата Русия не се помоли  да бъде върната в организацията, не прие да и се оказва политически натиск, нито да и бъдат поставяни условия, а изчака търпеливо отговорнните фактори, които вземат реално решенията да узреят до тази идея и нейният статут да бъде възстановен. Всичко за пред широката публика се случи под маската, че Европа не може да остави ей, така без грижи за правата на над 145 милиони души. Украйна се разсърди и обяви бойкот на решението да бъде върнат статута на Русия в заседанията на Парламентраната асамблея на Съвета на Европа, което си остана за нейна сметка.

Не по-различно стоят нещата за Русия и след нейното изключване от Г-8, с което организацията  се върна в стария си вид Г-7. Нещо повече, ако Москва е демонстрирала някаква заинтересованост от нейното връщане в Съвета на Европа, то не така седят нещата с формата Г-8. От Русия многократно са заявявала, че не вижда необходимост да участва в Г-8, където не е равноправно приета и вижда много по-голям смисъл в платформата Г-20, където вече могат да бъдат много по-големи и значими решения, а и отразява много по-добре геополитическите реалностите. Все пак Русия не е за еднополюсен свят, а за многополюсен. Нещо повече евентуалното нейно връщане в Г-7 и превръщането и отново в Г-8 може да бъде изтълкувано като признававне на глобалното превъзходство на САЩ. Г-7 е организация доминирана от САЩ, решенията се налагат най-вече от тяхната воля и желание, а другите имат поддържаща роля. Това е инструмент в правеното на геополитика на САЩ и  именно тук трябва да търсим разковничето защо например Тръмп заговори за такъв вариант. Защо му е необходимо и какво цели с това?

Самият руски президент във Франция преди срещата му с Макрон подчерта, че за него такава организация като Г-8 несъществува. В последствие на въпрос по темата  външният министър на Руската федерация Сергей Лавров в същия тон уточни, че ако постъпи от страна на Г-7 някакво обръщение към Русия, то ще бъде разгледано и те ще отговорят. С това Москва ясно казва, че проблемът не е при тях, нито те повдигат темата.

Както с връщането на Москва в Съвета на Европа, така и с възобновяването на формата на голямата осморка, зависи не от условията и желанието на Киев, а от намеренията на далеч по-големи играчи на международната политическа сцена. Най-вече на Вашингтон. Тук е и въпросът дали самата Русия има смисъл, необходимост и полза да участва в доминиран от САЩ формат?! Впрочем това, което се отнася за Украйна важи и за много други държави сляпо следващи модела на русофобия, конфронтация и противопоставяне без да имат реална преценка за своето място, роля и значение на геополитическата сцена. Политиката е не само едно шоу, но това тепърва ще го разберат и у нас. И накрая интересно е, но защо Китай не демострира особенни официални намерение да е част от този формат и дали това не е случайно?!

Борислав Ангелов

политолог

22 август 2019 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16463

Posted by on авг. 22 2019. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.