Ахмед Паланкоев: Русия и Турция много силно се сближават

ahmed palankoevАхмед Пaланкоев е през 1963 година. Председател е на руско-турския делови съвет, депутат във Федералното събрание на Руската федерация от Ингушетия. Президент на една от най-големите руски компании – „Група Акропол“.

Вие нееднократно сте казвали, че отношенията между Русия и Турция имат стратегически характер. Как се отразява това на икономическите връзки между двете страни?
Днешните икономически връзки между Русия и Турция преминаха в интеграция на много нива. Нашите икономики са заинтересовани една от друга, взаимодопълняеми са, а тази интеграция още повече се усилва в последно време. Политическите възгледи на Русия и Турция много силно се сближават

На 1 декември Владимир Путин посети Турция на държавно посещение. Вие също бяхте в състава на руската делегация. Бяха подписани доста документа – осем, ако не се лъжа. Кои от тях ви отбелязали като по-значими?
Искам да отбележа, че това посещение беше много конструктивно, много продуктивно. Въпросите, които бяха поставени се решаваха с желанието да се свършва с проблемите, а не да се създават препятствия. Наистина, бяха подписани значими споразумения. Това, както знаете, са нашумелите газови споразумения.

За създаването на газов хъб?
Меморандумът между Газпром и BOTAS Petroleum, меморандумът между Министерствата на Русия и Турция, документи в областта на енерго-ефективността, съхранението на енергия и възобновяемите източници. Подписано беше и споразумение с Росатом. Те днес строят на южното турско крайбрежие АЕЦ „Акую“. В проекта са вложени повече от 20 млрд. долара, които не са само от руски компании. Съоръжението ще се използва съвместно. Това вече е доста дълбока интеграция. Останалите споразумения са по търговско-икономическото, инвестиционно сътрудничество, за развитието и подкрепата за малките предприятия, за сътрудничество в сферата на труда и социалното осигуряване и заетостта, правни въпроси и размяна на престъпници, углавни дела и т.н. По всички направления – от икономиката до юриспруденцията. Много широк спектър. Разбира се, най-важното е изявлението за строежа на алтернативна тръба за износ на газ.

Как оценявате този проект?
Като изхождаме от ситуацията, която имаме днес, това е единствено правилният и необходим проект, в това число и за Русия, но разбира се, той е много изгоден и за Турция. Днес Турция потребява около 16 млрд. куб.м. газ, турската икономика расте и търсенето се увеличава, а те са готови да го купуват от нас. Тази тръба ще позволи да се изнася газ и чрез хъб, при нужда и в Европа. Смятам, че това е добра алтернатива на украинската тръба, и за Русия това ще бъде по-изгодно. Може да се използва за различни варианти.

Интервю на Олег Кусов за в. Кавказ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10760

Posted by on дек. 27 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.