АХДАН СЮИФ: МНОГО МЛАДИ ХОРА ТЪРСЯТ РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ ПО КОИТО ДА СЕ УПРАВЛЯВА СВЕТА

Ahdaf SoueifАхдав Сюиф е родена на 23 март 1950 г. в Кайро, Египет. Писателка, политически и културен коментатор. Доктор по лингвистика от Университета на Ланкастър. Пише за Гуардиън. Отразява египетската революция. Интервю за Times of India.

 Египет мина през революция, но протестите продължават. Какво ги кара да не спират?

Фактът, че хората чувстват, че хората преживяха и загубиха много. Мнозина млади загубиха крайниците си и прехраната си. Цената беше платена.  Хората излязоха на улицата за свобода и социална справедливост и не мисля, че ще спрат, докато не изглежда така, че сме ги постигнали.

 Площад Тахрир се промени,  и от култово жено-центрирано място  се превърна в място на сексуално насилие – защо се получи този паралел?

Не мисля, че това е паралелно движение – това е тенденция в движението. През 18-те дни на революцията, тенденцията беше много открита. Линиите, които се прокарваха тогава не бяха да участието на жените. Искахме да създадем общество, което не дискриминира на нито една основа, включително пол.

Битката от контрареволюционното движение се целеше в жените. Това е част от техните разколнически тактики, опит да се разделят хората едни от други, богати от бедни, християни от мюсюлмани, жени от мъже. Така че, вие имате специфична агресия срещу жените, която има за цел да тероризира и опозорява хора.

Революционните сили напредват, но това все още е част от по-голямата цел за постигане на свобода и права за всички.

Подобно на Египет, младите хора в Индия също протестираха наскоро. Дали това е нарастваща тенденция, модел?

Мисля че наблюдаваме заставането на младежта в центъра на сцената в много части на света. Те комуникират помежду си. Искрено се надявам, че ставаме свидетели на глобално движение водено от младите, които да префасонират света. Надявам се хората да намерят приятели и да се подкрепят в различни страни по света.

Ако се фокусираме върху страната, където започна Арабската пролет – Тунис, тунизийският опозиционен лидер беше убит наскоро. Какво значение има това за Египет?

Обезпокоително е. Коментаторите в Египет се заеха веднага с темата, след като и двама активисти бяха убити в Египет наскоро. Хората казват, че това са планирани убийства, и че убийството в Тунис означава, че Мюсюлманското братство се е върнало към своята политика на насилие. Твърде рано е да се каже.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6164

Posted by on фев. 13 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.