Африм Гаши: Договорът между България и Северна Македония няма как да бъде отменен

Африм Гаши

Интервю на д-р Антон Панчев с г-н Африм Гаши, председател на партия „Алтернатива”

На 15 юли в Република Северна Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Разговаряме с г-н Африм Гаши, лидер на партия „Алтернатива”, която сключи предизборна коалиция с партия „Съюз за албанците”. Тема на разговора е политическата и икономическата платформа на тази коалиция, както и отношението към договорите с България и Гърция.

– Г-н Гаши, кои са основните политически цели на коалицията „Алтернатива” – „Съюз за албанците”?

– Нашата основна цел е на политическата сцена на Северна Македония да донесем дългоочакваната и много необходима промяна. Албанците, още през 2016 г., гласуваха за промяна, давайки повече гласове на тогавашната албанска опозиция, както и на СДСМ, но заради фрагментацията на гласовете, ДСИ продължи да остава на власт. Вярвам, че този път, с тази коалиция, ние сме успели да изградим един адрес, където тези албански гласове означават промяна и тази промяна не е вече формална, а повече е концептуална и съдържателна. Това е промяна на политическото мислене, промяна на отношението към държавата и към общността, която е мнозинство, както и промяна в начина на артикулиране на интересите на гласоподавателя и на всички граждани.

– Вашата коалиция участва на тези избори с лозунга „Сега е времето”. Кои са най-важните точки във Вашата предизборна програма и за какво е дошло времето в Северна Македония?

– Мисля, че сега, когато сме станали член на НАТО и сме получили дата за започване на преговори за членство в ЕС, в Северна Македония е настъпило времето да преразгледаме нашите вътрешни отношения, да видим дали имаме равенство и достатъчна справедливост, както сме мултиетническа държава, да може да станем и достойна европейска страна.

Нашата програма „Държава за всички” още в заглавието си се отнася към равенството, защото ние смятаме, че Северна Македония има систематично и системно неравенство, което етносът мнозинство упражнява спрямо другите етноси, докато заради по-голямото си присъствие това го чувстват най-много албанците. Може да ви дам един пример за илюстрация. В областта на капиталните инвестиции, в района на Скопие, пропорцията е ужасна: 5309 денара се отделят на глава от населението в градската община „Център” срещу инвестицията от само 85 денара на глава от населението в селската община с абсолютно албанско мнозинство Арачиново, което представлява една разлика от 62 пъти (6150%) по-малко. И това съотношение се проявява във всички задължения, които има държавата спрямо гражданите. Затова ние изработихме една програма, която се основава на шест стълба. Това са: Равенството, Правовата държава, т.е. правосъдието, Култивирането и запазването на човешкия капитал, Равното икономическо и териториално развитие, Зелена и дигитализирана държава, която подкрепя развитието, както и Държава, която е интегрирана в региона, в Европа и в света. Всички тези теми са разработени и са разгледани подробно, правейки кратко описание на положението, предлагайки корекционни мерки и давайки срокове за тяхната реализация. Аз съм сигурен, че с едно коректно споразумение, с който и да е македонски партньор, ние ще прилагаме една програма, която наистина ще подобри значително живота на гражданите в нашата страна.

– Целият свят страда от последиците на болестта COVID-19. Какви политики предлагате за преодоляването на икономическата криза, предизвикана от мерките за предотвратяване на епидемията и особено за намаляване на безработицата?

– Пандемията, предизвикана от вируса COVID-19 без съмнение ни накара и ние да вземем на разглеждане този проблем и го включваме в нашата предизборна програма. Някои от нашите предложени мерки са: 1) превенция – масови серологични тестове за създаване на адекватна епидемиологична картина на заразените на държавно ниво; 2) непрекъснато обучение на здравния персонал на държавно ниво, за да се справят със заразните болести; 3) откриване на лицата с опасност за менталното здраве като последица от пандемията; 4) специализации, за да има във всеки град минимум по един епидемиолог, вирусолог и анестезиолог, както и също така да се увеличи броят на институциите на публичното здраве в адекватна рамка според инструкциите на Световната здравна организация; 5) вирусните отделения в Клиничната болница в Тетово и в другите болници спешно да се обновят и да се ангажираме за тяхното попълване с адекватни кадри и т.н.

COVID-19 ни научи, че трябва да имаме задължително превантивно здравеопазване, а не само реактивно здравеопазване. Ние, в нашата коалиция, имаме доста лекари и може би сред най-добрия опит, който имаме, е този в здравеопазването.  

– Можете ли да ни разкажете за идеите и плановете на Вашата партия за дългосрочното развитие на икономиката на страната?

– Нашата програма „Държава за всички” е много фокусирана върху икономическото развитие. Нашата страна заема третото място в Европа що се отнася до безработицата на младежите (48% от младежите са безработни), един процент, който е и по-висок в районите, където живеят албанците и където младежта е засегната още повече от дългосрочната безработица. Като резултат, повечето от нашите младежи мислят да напуснат родното си място, за да си осигурят така един по-добър живот. В рамките на главата за икономическото развитие, ние се концентрираме върху една бюджетна политика за развитие, за засилване на предприемачеството, за данъчни улеснения, за подкрепа на малките и средните предприятия, след това – което е много важно – ще се ангажираме за функционална данъчна децентрализация, защото това би създало развити общини, за да стигнем до равното регионално развитие, за което сме предвидили 125 милиона евро на година за съживяване на албанските селища, докато не са оставени без да се включат и чуждите инвестиции и тези, които могат да дойдат от емигрантите. Ако тези теми ги изразим с икономически мерки, това означава икономически ръст от 4-5%, отварянето на 25 000 нови работни места, както и 20% ръст на средната заплата.

Напълно съм убеден, че една такава реална и приложима програма ще подпомогне не само албанската общност, но цялата държава, за да се възстанови и да следва толкова много необходимите и очаквани от нашите граждани стъпки на развитие.

– Според Вас, кои са най-големите пречки по време на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС?

– Смятам, че правосъдието е най-сериозният проблем по нашия път към интеграцията в ЕС. Тук не включвам само реформирането на съдебната система, но особено борбата срещу корупцията, която е една рана, която е прояла дълбоко Северна Македония. Затова, ако преговорите с ЕС ни помагат за реформирането или, както го назоваваме ние, за предефинирането на съдебната система, това би била една добра новина за нас. Разбира се, ние и в програмата искаме мисия от ЕС за тази цел.
Естествено, освен правосъдието, ние трябва да се ангажираме и за хармонизирането на цялата нашето законодателство с това на ЕС и смятам, че по този път ние ще спечелим коригирайки много закони и бариери, които са подхранвали дискриминацията в нашата страна.

– Може ли да има промени в политиката на Скопие спрямо съседите и преразглеждания на споразуменията с Гърция и България след изборите?

– Смятам, че Договорът за приятелство с България и Преспанския договор с Гърция са два много важни документа, които отвориха нашия път към евроатлантическата интеграция, затова не може да ми го побере умът, че в нашата страна има някой, който може да ги атакува. В действителност, всеки, който може да се осмели да ги атакува, би атакувал гръбначния мозък на Северна Македония. Затова, и тези, които говорят с негативни тонове спрямо тези споразумения, можете да бъдете убедени, че го правят само за електорални печалби и че това са вече приключени теми. Северна Македония е член на НАТО и все по-близо до ЕС, докато всеки, който желае връщане назад, не иска доброто на тази страна. 

12 юли 2020 г.

Назаем от Епицентър.Бг

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16733

Posted by on юли 12 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.