Афет Бела: Специалният съд няма да дестабилизира Косово

Интервю с косовския журналист Афет Бела за www. obshtestvo.net

Г-н Бела, на 19 ноември в Косово се проведе вторият тур на местните избори. Има ли ясен победител на тях?

Бела: Косово е изградило един добър модел на организация на изборите, които са добре оценени и като цяло изпълняват исканите международни стандарти. На последните местни избори имаше няколко тура на изборите и всяка партия обяви, че печели. Косово трябва да измени избирателния си кодекс, за да има премахване на балотажите, тъй като балотажите създават възможност да се извършват различни пазарлъци и това може да увреди демокрацията в Косово.

Може ли да повлияят резултатите на местните избори върху стабилността на правителството?

Бела: Местните избори в Косово се провеждат на всеки четири години и досега е имало стабилност при тяхното организиране. Не е имало извънредни местни избори, с изключение на няколко случая, когато кметове на общини са се сблъсквали със закона и са принуждавани да подадат оставка.

През последните години се говори много за демаркирането на границата с Черна гора. Уврежда ли Косово споразумението за демаркация на границата и може ли да се ратифицира от парламента след новия доклад от Комисията?

Бела: Косово трябва да върви напред и е добре за страната, за гражданите на Косово да има всеобщ политически консенсус за определянето на границата с Черна гора, да се депозира в парламента на Косово и депутатите са тези, които ще решат за това. Аз виждам, че е необходимо да се вземат решения, които са важни и условие за либерализацията на визите. Колкото и несправедливо да е решено от ЕС, трябва да имаме едно решение в парламента на Косово, което да отвори пътя за либерализацията на визите.

Как смятате, ще се създаде ли през следващата година Асоциацията на сръбските общини и какви правомощия ще има?

Бела: Асоциацията на общините със сръбско мнозинство е сред споразуменията, постигнати с посредничеството на Брюксел между Република Косово и Република Сърбия. Косово и институциите на Косово трябва да работят, за да имаме консенсус за прилагането на споразуменията. Асоциацията на сръбските общини трябва да се създаде, основавайки се на Конституцията на Република Косово.

Има ли вероятност Специалният съд да започне работа в първите месеци на следващата година и да дестабилизира Косово заради арестите?

Бела: Специализираните камари и Бюрото на специалния прокурор за Косово са част от съдебната система на Косово. Тези органи са част от системата на съдилищата на Косово. Те се формираха въз основа на допълнение на Конституцията и на закона, приет от парламента на Косово за съдене на претенциите, представени в доклада на Съвета на Европа през 2011 г. за тежки нарушения на международното право. Камарите са временни и с определен мандат на юрисдикцията, по-конкретно за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други престъпления, според законите на Косово, за които се претендира, че са извършени между 1 януари 1998 г. и 31 декември 2000 г. Законът прави възможно съдебните процеси да се провеждат извън Косово. Седалището на Специализираните камари е в Хага, Нидерландия и в тях работят международни съдии, прокурори и служители. Косово досега е работило с всички международни актьори и е тук, където е. Специализираните камари и Бюрото на специалния прокурор за Косово са международно задължение и Косово трябва да бъде в координация с тях.

23.12.2017 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13641

Posted by on дек. 23 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.