Аферата „Пегас“ и двойният аршин, когато вината не носи „лошата“ Русия

Гръмналият наскоро скандал около специализирания софтуер „Пегас“ (Pegasus), който е разработен от израелската компания NSO Group от една страна демонстрира за пореден път обстоятелството, че живеем в дигитален свят, където въпросът за сигурността и уязвимостта на правата и свободите са силно застрашени. Как може държави и правителствени агенции със специално разрешение да използват подобен софтуер освен за благородни цели, каквито несъмнено са борбата с тероризма и организираната престъпност, но и да се прониква в мобилните устройства за следене на опозиционни политици, чуждестранни лидери и граждански активисти и журналисти. Границата е малка, а изкушението е голямо.

От друга страна демонстрира и двоен аршин. Може само да си представим ако един подобен софтуер е свързан или се свърже по някакъв начин с Русия и/или Китай как ще реагира Западът, например. В унисон с олимпийските игри от Токио ще започнат олимпийските надпревари между политици от различен ранг, призиви на правозащитници и журналисти да се наложат санкции, колко е авторитарно, незаконно, в каква опасност е поставен свободният свят. Ще се забрави на секундата, че отговорността в използването на софтуера не е на компанията, а на тези, които са я придобили и как я използват.

Вместо това ние наблюдаваме една загриженост и действия как да се намалят щетите от използването на подобен софтуер, скандалът да се проточи във времето и да остане на заден план. Може и да е по други случаи, но нещо да се промени революционно насам от скандала с консултантската компания „Кембридж Аналитика“ и фейсбук, събиранията на информацията от Агенцията за национална сигурност на САЩ високопоставени служители от Германия, Франция, Швеция, Норвегия. Реакцията на САЩ и Запада по случая Хашоги в саудитското консулство в Истанбул започнаха с бурно несъгласие и се ограничиха най-вече до визови ограничения на саудитски служители. Тъй като други санкции не се налагат срещу съюзници. Друго си е да бъдат обвинени руските хакери за намеса в избори, шпионаж или как китайските военни използват технологиите на Хуавей и други китайски компании за събиране на информация и са заплаха за националната сигурност. Това не означава, че не се използват или не могат да се използват. Съвсем различно е, когато топката е в твоето поле или на твой съюзник. Тогава е различна не само медийната стратегия, поведение, но и реториката. След това защо се губи доверие и намалява престижът?!

Накрая аферата „Пегас“ няма да е последната, а само епизод от една нестихваща поредица от избора между свободата и сигурността. Избор с предизвестен край,  казан още от Бенджамин Франклин, че „който избира сигурността пред свободата, най-често губи и двете“.

Борислав Ангелов

политолог

03.08.2021 г.

На заем от Аргументи.БГ

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16912

Posted by on авг. 3 2021. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.